OI 2012 - Završnica (M), četvrtfinale, 08.08.2012, 12:00 h
Island
Island 33:34 Mađarska
Mađarska

Mađari nakon velike borbe i 20 minuta produžetaka svladali Island

Igor Šestak • srijeda, 08.08.2012.
Mađari nakon velike borbe i 20 minuta produžetaka svladali Island
Foto: EPA

Prvi polufinalisti olimpijskog rukometnog turnira su reprezentativci Mađarske. U izrazito uzbudljivom četvrtfinalnom dvoboju, nakon brojnih preokreta i čak 20 minuta produžetaka, s 34:33 su svladali rukometaše Islanda i tako osigurali borbu za medalje. I jedni i drugi su tijekom utakmice imali nekoliko prilika za rezultatsko odvajanje i pobjedu, ali je dvoboj otišao daleko u produžetke. Mađarski junaci su Laszlo Nagy s devet golova i Nandor Fazekas s 22 obrane.

Čast da otvore četvrtfinalni dan olimpijskog rukometnog turnira pripala je reprezentacijama Islanda i Mađarske. Islanđani su među osam najboljih reprezentacija stigli s pet uzastopnih pobjeda, među kojima se ističu one rezultatski minimalne, 33:32 nad Švedskom i 30:29 nad Francuskom. Iz natjecanja po skupinama Islanđani su izašli puni samopouzdanja te se od njih očekivala rutinska pobjeda nad Mađarima.

Trupe Lajosa Mocsaija prošle su znatno teži put do četvrtfinala. Poraze su doživjele od Danske, Hrvatske i Španjolske, pobijedile su Koreju, a u posljednjim kolu su igrale utakmicu na ispadanje protiv Srbije. S konačnih 33:26 Mađari su europske viceprvake poslali kući i izborili ulazak među osam, gdje su mogli nastupiti više ili manje rasterećeno, budući da na leđima nisu nosili teret velikih očekivanja.

No, da se situacija neće odvijati prema očekivanjima pokazalo se već u prvih 30 minuta, nakon kojih su Mađari vodili s četiri gola prednosti. Islandu je u nastavku dugo trebalo da dođe do izjednačenja, a kada je do njega stigao, Fazekas je Gudjonssonu obranio sedmerac za pobjedu. Dvoboj je otišao u produžetke, u kojima su nakon velike borbe za gol s(p)retniji bili Mađari. Prilika je to Mađarskoj da dođe do prve rukometne medalje u povijesti, nakon što je već četiri puta Olimpijske igre završavala kao četvrta.

Island je utakmicu otvorio dosta nervozno i već se tada vidjelo da to neće biti lak posao za Gudmundssonovu reprezentaciju. Golovima petorice različitih igrača Mađari su nakon pet i pol minuta igre stigli do prednosti 5:1. Island se ipak sabrao, učvrstio obranu i smanjio zaostatak na samo jedan gol.

Golovima Sigurdssona iz dva kontranapada Island je u 15. minuti izjednačio na 6:6. Mađari su još jednom pobjegli na plus dva, ali su Islanđani uzvratili s tri uzastopna pogotka za svoje prvo vodstvo 9:8 u 20. minuti. Imali su Islanđani dobru priliku za rezultatsko odvajanje nakon isključenja Ilyesa u 21. minuti, ali su propustili realizirati svoje napade, što su mađarski rukometaši iskoristili za novo vodstvo s dva pogotka razlike.

Slična situacija ponovila se u 26. minuti. Kod rezultata 12:12 isključen je Lekai, a Islanđani su zaradili i sedmerac. Fazekas je obranio udarac Stefanssona, a Mađari su u posljednje četiri minute postigli još četiri pogotka i otišli na odmor s visokih 16:12. Islandska obrana je u posljednjim minutama poluvremena izgledala potpuno izgubljeno, a najzaslužniji za vodstvo mađarske bio je Gergely Harsanyi s pet golova iz šest pokušaja. Odličnih 45 posto obrana (10/22) u prvih 30 minuta imao je Nandor Fazekas.

Svjesni teške situacije Islanđani su u nastavak ušli mnogo odlučnije i nakon samo četiri minute igre stigli na gol zaostatka te prisilili mađarskog izbornika na minutu odmora. Mađarski je napad djelovao bezidejno i Island je izjednačio na 17:17. Ipak, ni tada nije došlo do potpunog preokreta. Mađari su put do mreže pronašli preko Puticsa, koji je postigao dva gola za vodstvo 20:18, a nadovezao se Czaszar i odveo svoju reprezentaciju na plus tri.

Uslijedio je period igre gol za gol u kojem su Mađari održavali prednost i u nekoliko navrata ju propuštali povećati. Sredinom drugog poluvremena su i jedni i drugi ubilježili nekoliko velikih promašaja, dok je Fazekas i dalje vrlo dobro branio, a islandski izbornik Gudmundsson nervozno gledao na semafor.

Mađarski promašaji su naposljetku ipak kažnjeni. Na isteku 50. minute Palmarsson je zabio svoj šesti pogodak i izjednačio rezultat na 23:23. S nekoliko se dobrih obrana u drugom dijelu utakmice istaknuo i islandski vratar Gudmundsson, ali je bio nemoćan u 55. minuti kada ga je za 26:24 svladao Lekai.

Dvije minute kasnije Petersson je izjednačio na 26:26, a situacija se za Mađarsku dodatno pogoršala isključenjem Zubaija. Gudmundsson je u idućem napadu došao do svoje desete obrane, a Island je golom Sigurdssona dvije minute prije kraja utakmice prvi put poveo u drugom poluvremenu. Mocsai je pozvao minutu odmora, ali njegovi igrači nisu uspjeli realizirati idući napad. Iz teške pozicije je s lijevog krila pucao Ivancsik, ali je pogodio vratnicu.

Island nije žurio u svom posljednjem napadu. Stefanson je 14 sekundi prije kraja izborio sedmerac, ali ga je Gudjonssonu obranio Fazekas. U brzom kontranapadu gol za 27:27 je postigao Lekai i odveo utakmicu u produžetke.

Glavne karakteristike igre u prvom produžetku bile su izrazita borbenost i požrtvovnost na obje strane, a u pet minuta je svaka reprezentacija uspjela postići dva pogotka. Posebno značajan bio je onaj Atlasona u posljednjoj sekundi. Drugi produžetak obranama su otvorili Gudmundsson i Fazekas, a prvi gol postigao je Atlason u 68. minuti. Mađari su mogli izjednačiti iz sedmerca, ali je Harsanyi pogodio gredu. Na 30:30 je poravnao Nagy na ulasku u posljednju minutu, a posljednji napadi na obje strane nisu donijeli nove golove pa je utakmica nastavljena u još dva produžetka.

Treći period od pet minuta donio je nove dobre obrane vratara, ali i prednost od dva gola Mađarskoj, za što je najzaslužniji Laszlo Nagy. Islanđani su smanjili preko Peterssona, ali je odmah za 34:32 pogodio Csaszar. Mađari su u posljednju minutu ušli s golom viška i napadom, ali do gola nisu došli. U posljednjih 30 sekundi Island je imao priliku za novo izjednačenje, ali je Palmarssonov udarac blokiran. Nakon 80 minuta fantastične borbe počelo je mađarsko slavlje.

Mađare je do pobjede s devet golova predvodio Nagy, a po pet su dodali Harsanyi i Ivancsik. Fazekas je obranio 22 od 55 islandskih udaraca. Islandski vratarski dvojac je prikupio 16 obrana. Najbolji strijelac Islanda bio je Sigurdsson s osam golova, sedam je zabio Palmarsson, a šest Petersson.

Mađari će svoje protivnike u polufinalu saznati večeras nakon što svoj četvrtfinalni dvoboj odrade Švedska i Danska.

Island - Mađarska 33:34* (27:27, 12:16)

Olimpijski rukometni turnir, četvrtfinale
Suci: Nordine Lazaar, Laurent Revert (Francuska)

Island: Gustavsson (3 obrane), Gudmundsson (13 obrana), Svavarsson, Kristjansson, Palmarsson 7, Ingimundarson, Hallgrimsson, Atlason 4, Sigurdsson 8, Gudjonsson, Stefansson 3, Petersson 6, Jakobsson, Gunnarsson 5
Izbornik: Gudmundur Gudmundsson

Mađarska: Fazekas (22 obrane), Mikler, Ilyes 1, Csaszar 3, Mocsai, Ivancsik 5, Harsanyi 5, Putics 4, Laluska, Nagy 9, Vadkerti, Zubai 3, Schuch 1, Lekai 3
Izbornik: Lajos Mocsai

SEDMERCI: Island 0/2, Mađarska 1/2
ISKLJUČENJA: Island 4 minute, Mađarska 8 minuta

OI 2012 - Završnica (M)

četvrtfinale

Island33:34 *Mađarska
Španjolska22:23Francuska
Švedska24:22Danska
Hrvatska25:23Tunis

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (M)

četvrtfinale

Island33:34 *Mađarska
Španjolska22:23Francuska
Švedska24:22Danska
Hrvatska25:23Tunis

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 20:32
    švedi u polufinalu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 20:30
    op..op...danci na rubu ispadanja. ako švedi ovo prokockaju treba im zabraniti sva velika natjecanja idućih 10 godina :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 19:38
    danci po ovome što sad gledam će biti sretni i sa polufinalom. muku muče sa Švedima koji nisu pokazali neku zavidnu razinu u prošloj skupini. baš me zanima tko će prije "puknuti"
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 16:17
    Hvala ti lijepo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 15:52
    nisam gledao utakmicu jer nam poslu blokiraju sve live streamove :) ali ne čudi me nimalo što su Mađari prošli. pokazali su dobru igru još i u skupini i nisu bili lagan protivnik nikome (jedino su protiv Špa doživjeli raspad sistema). lijepo sam rekao na onom drugom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik