OI 2012 - Završnica (M), četvrtfinale, 08.08.2012, 22:30 h
Hrvatska
Hrvatska 25:23(11:12) Tunis
Tunis

Tunižani namlatili Kauboje, no Hrvati prošli u polufinale

Ivana Strahija • četvrtak, 09.08.2012.
Tunižani namlatili Kauboje, no Hrvati prošli u polufinale
Foto: EPA

U posljednjem četvrtfinalnom ogledu dana na rukometnom turniru Hrvatska je trebala imati laganu utakmicu protiv Tunižana, no izuzetno grubom igrom Tunis je hrvatske rukometaše natjerao da se pošteno oznoje za pobjedu. Ostaje nadati se da udarci nisu kod rukometaša Hrvatske, pred polufinale s Francuskom, uzrokovali teže ozljede.

Umjesto rukometa, lijepog, moćnog, kakvog su Hrvati prezentirali u pet utakmica na olimpijskom turniru do sada, u prvih 30 minuta gledatelji su vidjeli pregršt grubosti, sasvim očite i mahom nekažnjene, te jako malo dobrog rukometa.

Hrvatska je povela golom Lackovića, no nakon toga Tunižani koriste napadačku krizu u redovima Hrvatske i odlaze na 3:2. Ubrzo potom, postalo je jasno da će suci iz Argentine Tunižanima dopustiti svašta, a Hrvati se teško prilagođavaju tako gruboj igri. Pred sam kraj prvog dijela Megannem je na 11 metara srušio laktom u glavu Čupića, a suci su mu konačno pokazali crveni karton.

U jednakom ritmu su Tunižani pokušali nastaviti u drugom poluvremenu, u kojeg ulaze s +1 (12:13), a u 33. minuti je i Duvnjak dobio porciju batina od Gharbija. Igrač više Hrvatskoj daje potrebnu prednost, u 36. minuti konačno su Kauboji došli na +2 (15:13), a do kraja se više Tunižani nisu uspjeli vratiti. Napeto je ipak bilo tri minute do sirene, kad su s +4 Hrvati pali na svega +2, no uz obranu Alilovića i gol Duvnjaka otklonjena je opasnost preokreta.

O prvom poluvremenu dosta govori i statistika. Hrvatska je imala 52 posto realizacije šuta, uz svega dvije Alilovićeve obrane. Jedan su pogodak Hrvati dali s crte, Tunižani su igrali duboku obranu te s druge strane bili uspješni u proigravanju na šest metara, s koje im je pozicije prošlo četiri od pet šuteva.

Na 2:3 su Tunižani okrenuli u šestoj minuti, nakon golova Hmama i Toumija, a potom slijede minute u kojima mreže miruju, a Tunis nastavlja tući. Isključenje Hmam zarađuje u osmoj minuti nakon prekršaja nad Vukovićem, no Čupić s linije sedam metara pogađa vratnicu. Kopljar ne uspijeva realizirati kontranapad, Štrlek ne prolazi s krila, ali zato Hedoui krade Kaubojima loptu i nema problema s pogađanjem za 2:4.

U 11. minuti gužva, u kojoj su i Hrvati pokazali što misle o tuniskom zustavljanju Čupića, no isključeni su i Lacković i Taj. Četiri minute kasnije, Hrvatska ima igrača više, nakon što je na dvominutno hlađenje poslan Gharbi, pa Balić ima nešto lakši posao u krađi lopte i postizanju pogotka za 6:6, a Čupiću ostaje realizirati sjajnu asistenciju Duvnjaka za 7:6.

Tunižani međutim ne posustaju već koriste probleme u hrvatskoj obrani i postižu dva brza gola te su opet u prednosti na 7:8. Dolaze i do +2 na 8:10, nakon čega slijedi incident Magennema nad Čupićem, što Hrvati ne koriste za ponovni preokret, već se na odmor odlazi s -1.

U drugom su dijelu, vjerojatno nakon konzultacije u svlačionici, Hrvati ipak zaigrali bolju obranu. Uspjeli su blokirati dva pokušaja Bannoura, a nakon što je isključen Gharbi, Čupić je uz pomoć Alilovića koji se probudio na golu digao rezultat na 15:13, prvih +2 Hrvatske u utakmici.

Uskoro potom, Hrvatska ima i +3, 16:13 postavlja Buntić, nakon što nije prošla kontra Hmama, kao ni šutevi s devet metara Bannoura i Alouinija. Tuniski izbornik pozvao je minutu odmora, no počinju njegovi igrači griješiti, te je Lackoviću otvoren put do 18:14.

Do tad uspješnog Maggaiza na vratima Tunisa mijenja Helal, no ni on ne uspijeva zaustaviti Čupića i +5 Hrvatske. U posljednjih pet minuta Hrvatska ulazi sve sigurnija u svoj prolazak u polufinale, no Vori i Štrlek ne uspijevaju realizirati svoje šuteve, dok Bannour i Alouini nemaju tih problema.

U 58. minuti je tako na semaforu neugodnih 24:22, a isključenje Gojuna donosi dodatnu nervozu gledateljima. No, Duvnjak je pogodio kad je bilo najpotrebnije, a Alilović obranio kad je to trebalo, te se u polufinale prolazi s 25:23.

Hrvati su tako, mnogo teže no što su očekivali, prošli u polufinale, gdje ih čekaju Francuzi. Susret se igra u petak, a termin još nije određen.

Hrvatska - Tunis 25:23 (12:13)

Olimpijski rukometni turnir, četvrtfinale
Suci: Marina, Minore (Argentina)

Hrvatska: Losert, Balić 2, Duvnjak 4, Lacković 2, Kopljar, Vori 1, Gojun, Horvat 2, Vuković, Buntić 3, Alilović (11 obrana), Štrlek 3, Čupić 8, Ninčević
Izbornik: Slavko Goluža

Tunis: Hedoui 1, Toumi 3, Gharbi, Tej 3, Touati, Hmam 3, Bannour 3, Alouini 4, Maggaiz (8 obrana), Helal (2 obrane), Jallouz 4, Magennem, Ayed 1, Boughanmi 1
Izbornik: Alain Portes

SEDMERCI: Hrvatska 2/3, Tunis 1/1
ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Tunis 10 minuta

OI 2012 - Završnica (M)

četvrtfinale

Island33:34 *Mađarska
Španjolska22:23Francuska
Švedska24:22Danska
Hrvatska25:23Tunis

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (M)

četvrtfinale

Island33:34 *Mađarska
Španjolska22:23Francuska
Švedska24:22Danska
Hrvatska25:23Tunis

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.08.2012. u 12:53
    prljaviju i grublju (s naglaskom na prljavu) ekipu od jučerašnjeg tunisa nisam nikad vidio, a pratim ovaj sport već 20 godina! spram njih francuzi, koji itekako mlate, izgledaju kao pičkice! to jučer nije bio rukomet i suci su trebali pokazati barem 4 crvena kartona tunižanima! sram... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg09.08.2012. u 09:23
    Onda nisi gledao prvo poluvrijeme. Drugo je bilo u granicama normale ali prvo je bila cista makljaza!
    interreg
  • matbaric09.08.2012. u 08:29
    Igramo u petak 21.30h. http://www.london2012.com/handball/event/men/, dao Bog da dobijemo te Francuze.
    matbaric
  • Obrisan korisnik09.08.2012. u 07:37
    Nama nitko ne može parirati kreacijom i brzinom, jedino kada igraju pregrubo uz sudačku pomoć. Nadam se da ćemo izbjegavati francuski kontakt, u tom slučaju očekujem laganu pobjedu naših. Molim Golužu da Buntić igra cijelo vrijeme u napadu, tri gola i barem 5-6 asistencija, odlična izvedba.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.08.2012. u 07:28
    Očekivao sam laganiju pobjedu, no dobro. A sad se treba poklati s Francuzima, našim starim krvnicima. Vrijeme je za malo sportske osvete. A i Francuzi znaju dobro tući, tako da možda i nije loše da se naši malo pripreme na grubosti. Idemo im vratiti dio dugova. Sigurno finale prije finala. Sretno.
    Obrisan korisnik