Ostali sportovi

Pobjednički mentalitet na kušnji protiv Skandinavaca u naletu

Mihaela Bradovski • nedjelja, 12.08.2012.
Pobjednički mentalitet na kušnji protiv Skandinavaca u naletu
Foto: EPA

Veliko finale muškog rukometnog turnira na Olimpijskim igrama u Londonu igrat će Švedska i Francuska. Ovaj par malo je tko očekivao kao posljednju borbu rukometnog turnira. I dok je Francuska kao najsjajnija iz Pekinga, ali posebno nakon podbačaja u Srbiji, bila pod velikim povećalom kroz sve dosadašnje susrete, Švedska je u finale stigla tiho, na "mala vrata". Skupina koja je odmah nakon ždrijeba ocijenjena lakšom i ukupno manje kvalitetnom tako je raspletom raznih okolnosti dala oba finalista...

Francuzi stari, spori, na zalazu, bez igre i ideje. Šveđani nekonstantni, do društva onih najboljih, ali ne i u njemu, bez dovoljno individualne kvalitete. Koliko je samo takvih priča bilo vezanih uz ove dvije reprezentacije uoči, ali i tijekom Olimpijskih igara u Londonu. Međutim, "i takvi" su uspjeli ući u finale i razuvjeriti sve one koji su mislili drugačije i vjerovali kako im u Londonu nisu suđena najsjajnija odličja.

O Francuskoj znamo već apsolutno sve. Igra Francuza, odnosi i stanje u reprezentaciji secirani su do najmanjeg detalja, no ono što ih izdvaja "iz mase" vrijedi nanovo spomenuti. A to je pobjednički mentalitet ove generacije. Nije to samo fanatična borbenost već i nešto više što im daje mirnoću u presudnim trenucima, nešto što iz njih izvuče onaj jedan posto više kada je to najpotrebnije. I ne treba posebno govoriti kako je Hrvatska još jednom jako dobro upoznala to francusko stanje svijesti.

A što reći tek o Šveđanima? Reprezentacija su koja je definitivno najugodnije iznenađenje ovih Igara. Realno, u svom sastavu, na papiru, imaju jednu svjetsku klasu u Kimu Anderssonu, odličnog šutera u Jonasu Källmanu i vratara u Sjöstrandu dok su ostali igrači ipak ispod njihovog renomea. Međutim, Švedska je pokazala kako ju je Staffan Olsson briljantno posložio i došli su do kraja. Taj će kraj međutim propustiti Dalibor Doder koji je u polufinalnom dvoboju ozlijedio mišić zadnje lože.

Treba biti pošten i priznati da su imali daleko lakši put nego Francuzi. Četvrtfinale im je donijelo Dansku koja je igrala najlošiji rukomet u posljednjih nekoliko godina. Danci su potpuno podbacili i od jednog od glavnih kandidata za zlato ispali kao jedno od najvećih razočaranja. Ne samo rezultatom. Polufinale im je donijelo Mađarsku, reprezentaciju po mjeri i reprezentaciju koja je prije toga imala iscrpljujući duel u dva produžetka protiv Islanda. Švedska je taj dio posla u nokaut fazi odradila na razini koja se tražila i ušla je u finale.

Didier Dinart: "U finalu smo, već smo navikli na ovo i znamo što nas očekuje. Finale se ne igra, u finalu se pobjeđuje i jedva čekam taj susret. To je susret koji je puno lakše igrati nego ranije susrete. Finalni susreti su za uživanje jer već znate da vam je medalja oko vrata, manje je stresa u igri i sada je na nama da ostvarimo cilj i uzmemo to zlato."

"Bit će to vrlo zanimljiva utakmica. Očekujem tešku borbu i sudar dva potpuno različita stila igre. Oni su u finalu i to su potpuno zaslužili, na nama je da napravimo sve da ih tu i zaustavimo", najavio je ukratko dvoboj sa Švedskom francuski kapetan Jérôme Fernandez.

Međusobni dvoboj ova dva protivnika u skupini bio je izravan dvoboj za drugo mjesto i neodoljivo je sličio na polufinalni sraz Hrvatske i Francuske. I protiv Švedske su se Francuzi rano odvojili, držali prednost, Švedska je u jednom trenutku zaprijetila, ali nije imala dovoljno snage i znanja za potpuni preokret. Za razliku od hrvatskih rukometaša, Šveđani su nakon tog susreta bili zadovoljni. "Mislim da možemo biti jako zadovoljni jer smo pokazali da možemo igrati uz bok s jednom od najjačih momčadi današnjice", govorio je unatoč porazu Kim Andersson.

Sada više ne žele dokazivati da mogu igrati uz bok s Francuzima, sada ih zanimaju druge stvari. Sada žele korak više i napokon probiti prokletstvo koje ih prati u finalima olimpijskih igara. Tri puta je Švedska došla do završnog susreta na OI i tri puta je pokleknula. Tri olimpijska odličja su im ta srebra s OI 1992., 1996. i 2000. godine. Tri finala za redom i tri poraza. 1992. godine u Barceloni u posljednjem susretu je bolja bila Zajednica Neovisnih Država s 22:20, u Atlanti 1996. Hrvatska s 27:26, a 2000. godine u Sydneyu Rusija s 28:26. Rezultati pokazuju kako su to sve bili tijesni susreti u kojima Švedska nije bila daleko od vrha Olimpa.

"Ne gledam na to kao na prokletstvo. Te susrete vidim kao susrete u kojima su protivnici bili bolji, a mi smo ostali malo kratki. Bilo je to vrijeme naše strašne generacije, u ta finala smo ulazili kao favoriti, ali nismo uspjeli slaviti. Sada je vrijeme strašne francuske generacije, ne ulazimo kao favoriti, ali želimo slaviti. Imam puno iskustva iz tih utakmica i pokušat ću dio stvari prenijeti na moje igrače. Ne želim uopće slušati druge što pričaju, da ih slušam već bih odavno bio spakiran za povratak u Švedsku. Bezgranično vjerujem Kimu i dečkima, Francuska je jaka i moram priznati i bolja, ali zar u sportu uvijek pobjeđuje bolji?", rekao je švedski izbornik Staffan Olsson, čovjek koji kao igrač ima tri olimpijska srebra.

Kim Andersson: "Imaju igrače koji su svjetske klase na svim pozicijama. Možemo se nadati da će ipak ući malo opuštenije u utakmicu jer su nas već pobijedili. Imamo nevjerojatnu atmosferu, mislim da nisam nikada trenirao u tako pozitivnom okruženju i to nas nosi. Boli me prst, vjerojatno je slomljen, ali zar postoji nešto što bi me izbacilo iz ovog finala? Ovo su moje posljednje utakmice u dresu reprezentacije, ovo je moj san! Oni igraju s puno strasti i ako želimo pobijediti to i mi moramo učiniti. Posljednje dvije utakmice igrali smo užasno dosadno u napadu, polako i mogli ste slobodno zaspati, ali nismo gubili lopte i to je bila pobjednička formula. Čekamo da netko od protivnika zaspi, padne u komu i onda ga dotučemo."

I dok Šveđani skupljaju srebrna odličja, Francuzi baš to odličje s OI nemaju. Oni su dosad dva puta bili na pobjedničkom postolju i to 1992. godine kada je "Richardsonova momčad" uzela broncu u Barceloni te na prošlim Igrama u Pekingu gdje su se okitili zlatom. U Pekingu su do finala došli pobjedom protiv Hrvatske uz još jedno briljantno izdanje Thierryja Omeyera da bi u završnom susretu svladali neočekivanog finalistu Island s 28:23.

Ono što je vrlo važna činjenica je iskustvo igranja ovakvih utakmica. Čak devet Francuza iz današnje reprezentacije koja će istrčati u finalu u Londonu igralo je finale u Pekingu protiv Islanđana. Sa Šveđanima je situacija apsolutno drugačija. Oni su svoje posljednje veliko finale odigrali još prije deset godina na Europskom prvenstvu kada su uzeli posljednji trofej. Iz tadašnje momčadi nitko nije u rosteru za Olimpijske igre, čak štoviše, gotovo svi igrači su se oprostili od aktivnog igranja.

Očito je kako je ova francuska reprezentacija puno iskusnija što bi joj trebalo omogućiti da se puno lakše nosi s pritiskom nego njihovi protivnici. Pritisak će na Francuzima svakako biti veći, ipak je ovo oproštaj od nastupanja na OI za dobar dio igrača, a kao pravi pobjednici žele otići u stilu, sa zlatnim odličjem oko vrata.

"Bit će to velika bitka i drago mi je da je moj prijatelj Kim Andersson stigao do finala. Nitko nije očekivao Švedsku ovdje, ali su preskočili sve prepreke, a tko dođe do finala ne može tu biti nezasluženo. Ne želim o ovom razmišljati kao o samo još jednom finalu. Ovo mi je drugo finale OI u karijeri i tko zna, možda mi je i posljednje. Stoga želim to zlato, kao i svi moji suigrači", rekao je Nikola Karabatić jedan od devetorica iz finala iz Pekinga.

Veliko finale olimpijskog rukometnog turnira počinje u 16 sati. Francuska je favorit u ovom susretu, ali Švedska predvođena Anderssonom, Källmanom i izvrsnim Ekbergom neće ući u ovaj susret s bijelom zastavom. Na nama je da uživamo i nadamo se vrhunskom rukometu.

OI 2012 - Završnica (M)

finale

Švedska21:22Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (M)

finale

Švedska21:22Francuska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 16:06
    krenula utakmica. švedi igraju brzo i čvrsto, ali i griješe dosta. vidjet ćemo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 13:09
    Tipična igra mačke i miša će biti u današnjem finalu,nešto slično kao i prije 4 godine kad su islanđani bili u finalu protiv Francuza,ali ti Islanđani iz 2008 kao i ovi sad su kvalitetnij od ove Švedske!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 11:33
    ja se kladim na francuze i to barem 3 razilike dobivaju na kraju,ajde mozda ispadne krivo jer kad god se kladim bude kontra rezultat pa mozda i ovdje iznenade svedi pa malo donesu neku svjezinu jer francuza nam je svima dosta;)
    Obrisan korisnik