Ostali sportovi

Očistiti glavu i okititi se novom medaljom

Mihaela Bradovski • nedjelja, 12.08.2012.
Očistiti glavu i okititi se novom medaljom
Foto: FaH

Hrvatska rukometna reprezentacija u nedjelju od 12 sati kreće u bitku za olimpijsko odličje. Neće to biti finale i borba za zlato kako su se nadali već borba za broncu, medalju koja je itekako vrijedna i za koju se moraju "potući" jednako kao za zlato...

Pred hrvatskim rukometašima ostao je još jedan ispit. Možda i najteži. Bez obzira što su u polufinalu igrali protiv superjakih Francuza i upisali još jedan poraz protiv velikog rivala, praznina, apatija i razočaranost u koju su upali nakon tog poraza predstavlja im i najvećeg protivnika u borbi za treće mjesto. Mađarska je protivnik koji zaslužuje respekt, protivnik koji je pokazao svoju borbenost u ranijim susretima, međutim s istim tim protivnikom hrvatski rukometaši su upisali laganu i uvjerljivu pobjedu što kaže da za njih imaju recept.

"Nemam pojma. Iskreno nisam došao ovdje po broncu ni po srebro, došao sam i ja i cijela ekipa po zlato, od kraja lipnja smo na pripremama, prvi smo počeli. Motiva ima, ali u glavi mi je džumbus i košmar", nakon Francuza je rekao Igor Vori. Vori je bio iskren u svojim očekivanjima uoči Igara, zadovoljilo bi ga samo zlato i ostaje nada kako je sve ovo izrečeno samo posljedica trenutka i da će hrvatska reprezentacija u nedjeljnom susretu pokazati najveću želju za osvajanjem odličja i potvrditi da znaju igrati bolji rukomet nego što su to demonstrirali protiv Francuske.

Protiv Mađara su već igrali u skupini. Bio je to susret u kojem je Hrvatska u drugom poluvremenu uspjela potpuno slomiti Mađarsku i visoko slaviti 26:19. Mađari su odolijevali u prvom dijelu međutim u drugih 30 minuta je uslijedio raspad, raspad koji je odličnom igrom inicirala Hrvatska.

Ono na što treba posebno upozoriti je činjenica da je Hrvatska pobjedu definitivno potvrdila tek u drugom dijelu iako je Mirko Alilović bio izuzetno raspoložen i obranio je 18 lopti. S druge strane obojica mađarskih vratara su u 60 minuta skupili tek pet obrana što ukazuje na to da je Hrvatska mogla i još uvjerljivije slaviti.

Hrvatska igra puno brže od Mađara, igra lepršavije i ima bolje individualce. Međutim, sve će ovisiti o tome tko će izvući onaj motiv više nakon teškog razočaranja u polufinalu. Nemojmo se zavaravati, jednako kao Hrvati razočarani su i Mađari. Mađari su rezultatski bili još bliže plasmanu u finale, imali su još lakšeg protivnika i nakon velike euforije poslije tijesnih pobjeda protiv Srbije i Islanda, kod njih je također splasnulo raspoloženje.

Susret u skupini

Olimpijski muški rukometni turnir, skupina B, 3. kolo
Suci: Kenneth Abrahamsen i Arne Kristiansen (oba Norveška)

Hrvatska: Alilović (18 obrana), Losert, Balić 1, Duvnjak 4, Kopljar 1, Buntić, Vuković 1, Lacković 1, Vori 4, Čupić 7, Horvat 3, Gojun 1, Štrlek 3, Ninčević
Izbornik: Slavko Goluža

Mađarska: Fazekas (2 obrane), Mikler (3 obrane), Ilyes 2, Csaszar 4, Mocsai 3, Ivancsik 1, Harsanyi 2, Reinaldo Perez, Nagy 4, Gulyas, Vadkerti 3, Zubai, Schuch, Lekai
Izbornik: Lajos Mocsai

Sedmerci: Hrvatska 3/3; Mađarska 3/3

Isključenja: Hrvatska: 12 minuta; Mađarska: 4 minute

U našem sastavu protiv Francuza podbacili su oni od kojih se najviše očekivalo, međutim kroz sličnu priču su prošli i Mađari protiv Švedske. Jednako tako su i u njihovim redovima najviše očekivali od Tamasa Mocsaija i Laszla Nagyja, no oni su odigrali jako loše utakmice. Nagy je nakon utakmice s Islandom bio posve iscrpljen i to se osjetilo na njegovoj igri sa Švedskom. Bio je dosta sporiji, nije bilo one odlučnosti, a bez njegovog pravog doprinosa, mađarska reprezentacija je ipak slabija. Dovoljno je samo pogledati statistiku pored njegova imena, šut 0/6.

Još veći problem za Lajosa Mocsaija je ozljeda Gabora Csaszara koji zbog povrede zarađene u susretu sa Švedskom neće biti na parketu najvjerojatnije između šest i osam tjedana. "Dijagnoza: lom kosti. Ne vjerujem da ću moći nastupiti u nedjelju jer trenutno ne mogu uopće stati na nogu. Slijedi odmor i rehabilitacija, nadam se da će sve brzo proći. Oprostite, ali u nedjelju vam ne mogu pomoći", poručio je suigračima Csaszar.

Csaszar je vrlo važan igrač u mađarskoj reprezentaciji, protiv Švedske je postigao osam pogodaka i tako bio najbolji Mađar dok je i Hrvatskoj stvarao probleme te uz Nagyja bio prvi strijelac svoje reprezentacije s četiri pogotka.

Golužina momčad, srećom, sličnih problema nema. U susretu s Francuskom nitko nije zaradio neku ozbiljniju ozljedu, zdravstveno stanje je otprilike isto kao i uoči polufinala, jedini je problem kakvo je psihičko stanje. Tu će stručni stožer biti na pravim mukama jer jednostavno mora osposobiti momčad i u glavu im usaditi misao kako Igre nisu gotove.

Hrvatska rukometna reprezentacija dosad se na velikim natjecanjima pet puta našla u situaciji da igra za treće mjesto. U tih pet susreta upisala je dvije pobjede i tri poraza od čega su četiri odigrana na europskim prvenstvima, a jedan na OI. Na Olimpijskim igrama u Pekingu Hrvatska je u polufinalu kao i u Londonu stradala od Francuske. Uslijedio je susret za broncu gdje je Španjolska bila bolja i motiviranija i slavila 35:29.

Što se tiče europskih prvenstava, prvi meč za broncu Hrvatska je imala 1994. godine u Portugalu. Tada je u polufinalu poražena od kasnijeg prvaka Švedske da bi u susretu za treće mjesto svladala Dance s 24:23. Uslijedila su dva poraza u borbi za broncu, prvi je stigao u Sloveniji 2004. godine od Danske (31:27), a drugi dvije godine kasnije u Švicarskoj ponovno od Danaca - 32:27. U posljednjem susretu za treće mjesto Hrvatska je na ovogodišnjem EP-u u Srbiji nadigrala Španjolsku 31:27.

Susret za treće mjesto igra se od 12 sati po hrvatskom vremenu, a moći ćete ga, naravno, pratiti i u tekstualnom prijenosu na Sportnetu.

OI 2012 - Završnica (M)

za 3. mjesto

Mađarska26:33Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 - Završnica (M)

za 3. mjesto

Mađarska26:33Hrvatska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 13:14
    Nisu ni tribali čistiti glave kad u njima nije ništa bilo protiv Francuza. Mađari su loši za ne dobit ih ali se nakon olimpijskih triba zahvalit Baliću, Kopljaru i Aliloviću nisu to više igrači za neke domete.
    Obrisan korisnik