Košarka

U šokantnoj završnici u Bilbau domaćin se čudesno izvukao pa slavio u produžetku

Branimir Korać • četvrtak, 08.11.2012.
U šokantnoj završnici u Bilbau domaćin se čudesno izvukao pa slavio u produžetku
Foto: Ivana Karačić

Odrađeni su svi susreti prvog kola Eurokupa u kojima je viđena dobra košarka, a favoriti su mahom upisivali pobjede. Najdramatičniji dvoboj odigran je u Bilbau gdje je Budućnost bila na pragu iznenađenja, a onda na kraju izgubila već gotovo dobivenu utakmicu...

Skupina A

ČEZ Nymburk je upisao očekivanu startnu pobjedu protiv ukrajinskog Budivelnika. Česi su odigrali napadački odličnu utakmicu, već nakon tri četvrtine su bili na 74 poena i imali prednost plus 21. Tek kada je u nastavku susreta Ronen Ginzburg malo promiješao petorku i u igru stavio one koji manje igraju, gosti su uspjeli doći do daha i smanjiti na konačnih 91:78.

Skupina A

ČEZ Nymburk - Budivelnik 91:78
Prienai - Hapoel Migdal Jeruzalem 85:72

1. ČEZ Nymburk 1-0 (+13)
2. Prienai 1-0 (+13)
3. Budivelnik 0-1 (-13)
4. Hapoel Migdal Jeruzalem 0-1 (-13)

U pobjedničkom sastavu Petr Benda je upisao 18 poena i pet skokova, a Lukas Palyza 17 poena (5/5 trica). Kod Budivelnika George Cincadze je bio najbolji s 14 poena.

Litavski Prienai je na svom parketu iznenadio Hapoel Migdal iz Jeruzalema i svladao ga 85:72. Domaćin je zasluženo stigao do pobjede, odradio je odličnu utakmicu i pokazao veću želju za pobjedom. Gosti iz Jeruzalema u cijelom susretu uhvatili su tek dva napadačka skoka, vanjski šut im je bio loš i na kraju nisu imali šanse.

Kod Prienaia jako dobro su odigrali Gediminas Orelik koji je susret završio s 26 poena, Arturas Milaknis je dodao 14 poena, a Arminas Urbutis 12 poena uz 11 skokova. Kod gostiju Craig Smith je upisao 15 poena, Jacob Pullen 13, a Raviv Limonad deset uz pet skokova.

Skupina B

Lukoil je potvrdio da će Sofija i ove sezone biti vrlo neugodan i vruć teren. Na startu Eurokupa je ugostio belgijski Charleroi i lako je slavio 93:75.

Skupina B

Lukoil Academic - Belgacom Spirou 93:75
Gescrap Bilbao - Budućnost Voli 85:78 (produžetak)

1. Lukoil Academic 1-0 (+18)
2. Gescrap Bilbao 1-0 (+7)
3. Budućnost Voli 0-1 (-7)
4. Belgacom Spirou 0-1 (-18)

Belgijci se nisu dobro proveli, šut ih nije služio, domaćin se brzo odvojio i već uoči posljednje četvrtine riješio pitanje pobjednika. Već na poluvremenu Lukoil je imao dvoznamenkastu prednost koja je podignuta i na više od 20 razlike u trećoj četvrtini. Mohamed Abukar je predvodio Lukoil s 23 poena dok je Darryl Watkins dodao 15 poena i pet skokova, a Brandon Heath 16 poena i šest skokova. Kod gostiju Derrick Allen i Jekel Foster su ubacili po 17 poena.

Budućnost je propustila ogromnu priliku u Bilbau i vjerojatno niti sami ne znaju kako su uspjeli izgubiti. Na teškom gostovanju vodili su praktički od prve minute, imali su 15 razlike pet minuta prije kraja utakmice, vodili su 70:65 šest sekundi prije kraja i izgubili utakmicu u produžetku. Prvo je Zisis zabio tri slobodna bacanja, zatim je Bost četiri sekunde prije kraja ubacio tek jedno bacanje da bi u posljednjem napadu Vasileiadis poslan na liniju slobodnih bacanja. Prvo je ubacio, drugo namjerno promašio, uhvatio loptu i zabio sa sirenom za produžetak 71:71. Tamo je domaćin s ogromnom psihološkom prednosti lakoćom završio posao i slavio 85:78.

U šokantnoj utakmici Bilbao je predvodio Lamont Hamilton s 20 poena i deset skokova, junak Vasileiadis je dodao 17 poena, Alex Mumbru 13, a Axel Hervelle 11 poena i 11 skokova. Fran Pilepić je na terenu proveo 12 minuta i ostao bez poena (0/4 iz igre). Kod Budućnosti Gerald Lee je ubacio 17 poena uz pet skokova, a Nikola Ivanović 12 poena.

"Nismo igrali kako smo trebali, nismo igrali obranu i s takvom igrom mi ne možemo do pobjede. Napravili smo puno obrambenih pogrešaka protiv vrlo disciplinirane momčadi i 30 minuta smo imali jako loše ponašanje na parketu. Možda smo podcijenili protivnika i nadam se da je to dobra lekcija za budućnost. Ovo je pokazatelj da je Eurokup jako natjecanje", nije bio presretan nakon susreta domaći trener Fotis Katsikaris.

Skupina C

VEF Riga odnosi vrijedne bodove s gostovanja u Njemačkoj kod Artland Dragonsa gdje je slavila 82:72. Vrlo dobra predstava Latvijaca, posebno u drugom dijelu kada su stvorili prednost i od 14 poena razlike i domaćinu nisu dozvolili ulazak u neizvjesnu završnicu. Ključna prednost je uhvaćena početkom drugog dijela kada se Riga odvojila na 55:43 nakon dvije trice Bertansa. Domaćin je u završnici smanjio na 74:69, ali je bilo prekasno, Riga je imala odgovor i na to te je otišla do zaslužene pobjede.

Skupina C

Artland Dragons - VEF Riga 72:82
Le Mans Sarthe Basket - Triumf 71:76

1. VEF Riga 1-0 (+10)
2. Triumf 1-0 (+5)
3. Le Mans Sarthe Basket 0-1 (-5)
4. Artland Dragons 0-1 (-10)

Dairis Bertans i Antanas Kavaliauskas s po 18 poena predvodili su goste kod kojih je Kristaps Janičenoks dodao 15 poena i pet asistencija. Kod domaćina Anthony King je ostvario 16 poena i sedam skokova, a Dennis Horner 13 poena.

"Artland je jaka njemačka momčad, nisu novaci u ovom natjecanju. Znali smo da će biti teško i bilo je. Dobro smo počeli ali smo brzo izgubili kontrolu. Srećom u drugom dijelu su igrači ponovno podigli intenzitet i otišli do pobjede", rekao je trener gostiju Ramunas Butautas.

Uz 56 posto ubačaja za tricu Triumf je upisao pobjedu na gostovanju u Le Mansu 76:71. U na kraju neizvjesnoj utakmici Le Mans je imao na poluvremenu ogroman zaostatak 40:21,k ali je na kraju serijom 15:0 došao samo na poen zaostatka. Ipak, onda McKee i Naimy uzimaju stvari u svoje ruke i rješavaju pitanje pobjednika.

Sjajnu utakmicu odigrao je Sergej Karašev koji je ubacio 27 poena (trica 6/7) uz šest skokova, a pratio ga je sa 17 poena Yuval Naimy. U domaćem sastavu Khalid El-Amin je upisao 19 poena i pet asistencija, a Cuthbert Victor je dodao 14 poena i šest skokova.

"Jako loše smo otvorili utakmicu protiv vrlo organizirane i jake momčadi. Trica ih je od samog početka sjajno služila i brzo su došli do prednosti, ali mi smo se borili i na kraju došli jako blizu, ali ponovno su šutom izvana napravili razliku i više povratka nije bilo", objasnio je trener Francuza John-David Jackson.

Skupina D

Momčad Wurzburga nastup u Eurokupu otvorila je domaćom pobjedom protiv Azovmaša 81:77. Azovmaš je ispustio pobjedu u susretu u kojem je većinom bio u prednosti, ali je u završnici pao i domaći Amerikanci su napravili preokret. Zanimljivo je da Wurzburg u svom rosteru ima samo dvojicu Nijemaca od kojih jedan nije niti ulazio dok je drugi dobio pet i pol minuta.

Skupina D

s.Oliver Baskets Wurzburg - Azovmaš Mariupol 81:77
Valencia Basket - Banvit Bandirma 88:78

1. Valencia Basket 1-0 (+10)
2. s.Oliver Baskets Wurzburg 1-0 (+4)
3. Azovmaš Mariupol 0-1 (-4)
4. Banvit Bandirma 0-1 (-10)

Susret se prelomio kada je Wurzburg početkom posljednje dionice iz zaostatka 61:57 stigao do prednosti 70:65 i do kraja susreta je uspio sačuvati vodstvo. Dwayne Anderson je bio najbolji s 19 poena i deset skokova, a 13 poena dodao je Lamont McIntosh. Kod gostiju iz Ukrajine Lynn Greer je ubacio 25 poena, a Miroslav Raduljica 20.

"Nismo dobro ušli u utakmicu, ali ova momčad će se uvijek boriti. Dopustili smo nekoliko laganih poena, ali nismo pognuli glave. Borci smo i zato smo došli do pobjede", govorio je nakon susreta Anderson.

Perasovićeva Valencia ugostila je neugodni Banvit, ali je uspješno odradila posao i upisala pobjedu. Ključan je bio ulazak u drugo poluvrijeme koje je Valencia otvorila s 12:0 i pobjegla na 59:43. Do završnice su se gosti malo oporavili, uspjeli smanjiti zaostatak i približiti se nakon kontre Simmondsa na 79:76, no na drugoj strani tricama uzvraćaju Liščuk i Marković te Valencia mirno privodi susret kraju.

Prvo ime utakmice bio je Pau Ribas s 23 poena, a slijedio ga je Rafa Martinez sa 16 poena. U gostujućem sastavu Chuck Davis je ubacio 16 poena, a 14 poena i osam skokova je dodao Sammy Mejia.

"Igrali smo protiv momčadi koja jako dobro zna kako treba igrati u teškim trenucima. U posljednjim minutama obrana je bila ključna, igrali smo ju s puno energije i to nam je donijelo pobjedu", rekao je Perasović.

Skupina E

Dosta neizvjestan dvoboj odradili su Doneck i Lokomotiv Kuban, a pobjedu su odnijeli gosti iz Rusije koji su slavili 78:75. Lokomotiv je imao prednost najvećim dijelom susreta, u početnoj fazi je imao i dvoznamenkastu prednost, međutim domaćin se nije predavao i držao je priključak. Četiri minute prije kraja Calathes je povisio na 71:62, činilo se da je pobjednik poznat, međutim Curry ponovno vraća domaćina u igru i smanjuje na 76:75. Devet sekundi prije kraja Baron ubacuje dva bacanja nakon čega Lokomotiv igra jako dobru obranu i Doneck ostaje bez šuta u posljednjem napadu.

Skupina E

Doneck - Lokomotiv Kuban 75:78
Trefl Sopot - Galatasaray Medical Park 65:94

1. Galatasaray Medical Park 1-0 (+29)
2. Lokomotiv Kuban 1-0 (+3)
3. Donecj 0-1 (-3)
4. Trefl Sopot 0-1 (-29)

U ruskom sastavu su se istaknuli Mantas Kalnietis sa 17 poena i osam asistencija i Jimmy Baron s 14 poena. Kod Donecka Ramel Curry je ubacio 23 poena uz pet skokova, a Vojdan Stojanovski je dodao 13.

"Bila je to jako teška utakmica za obje momčadi. Pobjedu nam je donijela dobra igra u obrani. Glavni cilj nam je bio zaustaviti njihovu dvojicu sjajnih igrača Curryja i Songailu i mislim da smo djelomično u tome uspjeli", rekao je nakon susreta Jimmy Baron.

Trefl Sopot pod vodstvom Žana Tabaka doživio je pravu katastrofu na svom parketu protiv Galatasaraya. Vrlo jaka turska momčad pregazila je domaćina s 94:65 i tako najavila kako je ove sezone spremna otići jako daleko u ovom natjecanju. Još na poluvremenu je bilo kako-tako, "samo" 11 poena prednosti za Turke, a onda je u drugom dijelu uslijedilo potpuno odvajanje i težak poraz poljskog predstavnika.

U ujednačenom gostujućem sastavu Boniface Ndong je ubacio 14 poena uz šest skokova, a Ender Arslan je dodao 13 poena. Kod Tabakove momčadi Filip Dylewicz je ubacio 14 poena uz šest skokova, a Adam Waczynski 13 poena uz 11 skokova i pet asistencija. Šime Špralja je za 28 minuta ubacio šest poena (3/9 iz igre).

Skupina F

Unics je uspješno odradio gostovanje u Poljskoj svladavši Stelmet Zastal sa 74:67. Bio je to dvoboj koji je većinom bio pod kontrolom gostiju, međutim na nešto više od dvije i pol minute prije kraja susreta domaćin se približio na 69:67. Do kraja susreta Rusi su ipak uspjeli sačuvati vodstvo, Stelmet je ostao bez ijednog poena u završnici i bodovi odlaze u Rusiju.

Skupina F

Stelmet Zielona Gora - Unics Kazan 67:74
Telenet Oostende - Panionios 84:65

1. Telenet Oostende 1-0 (+19)
2. Unics Kazan 1-0 (+7)
3. Stelmet Zielona Gora 0-1 (-7)
4. Panionios 0-1 (-19)

Kod Unicsa Kostas Kaimakoglou je ubacio 19 poena uz pet skokova, a Mire Chatman je ubacio 17 poena i ukrao šest lopti. Marko Banić je bio u zapisniku, ali još nije zaigrao zbog problema s ozljedom. Kod domaćina Walter Hodge je ubilježio 16 poena i sedam asistencija dok je Quinton Hosley ubilježio 13 poena i sedam skokova.

Oostende Darija Gjergje je lakoćom nadigrao Panionios i upisao visoku pobjedu 84:65. Nakon odličnog ulaska Oostendea u utakmicu, gosti su se oporavili i smanjili do poluvremena na svega tri poena zaostatka, ali ulazak u drugi dio bio je ključan, tu je Oostende ponovno stvorio veliku razliku i povratka za Grke nije bilo.

Matt Lojeski s 22 poena, sedam skokova i pet asistencija je predvodio domaćina, 19 poena i sedam skokova je dodao Wes Wilkinson, a Mario Stojić za 25 minuta ubilježio je 15 poena (3/4 iz igre) i dva skoka. Kod Panioniosa po 13 poena su ubacili Giorgos Bogris, Nikos Pappas i Chris Booker.

Skupina G

Skupina G

Cibona - Spartak St. Peterburg 56:64
Cholet Basket - Ratiopharm Ulm 71:93

1. Ratiopharm Ulm 1-0 (+22)
2. Spartak St. Peterburg 1-0 (+8)
3. Cibona 0-1 (-8)
4. Cholet Basket 0-1 (-22)

U Ciboninoj skupini Cholet je upisao pravu katastrofu na svom parketu protiv Ulma. Gosti su slavili s čak 22 poena razlike, 93:71. Ogromnih problema Cholet je imao u skoku, na kraju je imao čak 18 skokova manje i kada se tome doda i manje od 40 posto ubačaja iz igre za razliku od gostujućih gotovo 50 posto, jasno je da je susret mogao završiti samo porazom Francuza.

Uništio ih je Allan Ray s 25 poena i šest skokova kojem je po učinku uz bok bio John Bryant sa 16 poena i 12 skokova. Kod neprepoznatljivog domaćina Terrell Everett je upisao 14 poena i šest asistencija, Marcus Goree 12 poena uz šest skokova, a Carl Ona Embo 11 poena.

Skupina H

Nakon lošeg početka sezone i promjene trenera, Crvena zvezda igra sve bolje. U prvom kolu Eurokupa ugostila je momčad Orleansa i visoko ga svladala s 93:73. Dvije velike serije domaćina bile su ključne. Prva je stigla na početku susreta kada su domaćini napravili 11:0 i odvojili se na 17:5, Orleans je polako smanjivao zaostatak, ali onda u drugom dijelu, tek kada se Orleans vratio u utakmicu, Zvezda radi 16:5 za bijeg na plus 20 i završetak priče.

Skupina H

Crvena zvezda Diva - Orleans Loiret 93:73
Dinamo Banco di Sardegna Sassari - Cajasol 87:84 1. Crvena zvezda Diva 1-0 (+20)
2. Dinamo Banco di Sardegna Sassari 1-0 (+3)
3. Cajasol 0-1 (-3)
4. Orleans Loiret 0-1 (-20)

Predvodili su je Mike Scott s 22 poena i sedam skokova, Igor Rakočević s 19 poena i Boris Savović s 18 poena i devet skokova. Kod gostiju Caleb Green je ubacio 17 poena uz sedam skokova, a Jahmar Young 14 poena uz pet asistencija.

Vrlo loš ulazak u prvenstvo bilježi Cajasol i u klubu su se nadali kako će pobjedom u Italiji dobiti na samopouzdanju i početi igrati bolje. Bili su blizu, međutim Dinamo je na kraju bio bolji s 87:84. Domaćin je zatrpao koš gostiju s čak 15 trica iz 28 pokušaja što je bilo ključno u cijeloj priči. Posljednji napad na utakmici imala je španjolska momčad, međutim nije na vrijeme uputila loptu prema košu i domaćin je mogao započeti sa slavljem.

Kod Dinama najistaknutiji su bili Bootsy Thornton s 26 poena (6/7 trica) i Drake Diener sa 16 poena. Kod Cajasola Brian Asbury je ubacio 19 poena, John Holland 16, a Juan Jose Triguero 15 uz šest skokova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 11:00
    ugl. vidljivo je kako sve više zemalja u europi ulaže ozbiljne novce u košarku! mi tu jaaako kaskamo i ne piše nam se dobro, ako još poneki tajkun (poput tedeschia) ne preuzme neki naš klub, koji ima tradiciju, navijače....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.11.2012. u 10:58
    strašno je vidjeti kako u 90% momčadi koje igraju u eurocupu dominiraju ameri....nije to dobro za razvoj euro košarke! premalo se mladim igračima daje šansa. a oni koji je i dobiju, vrlo mladi odu u jake klubove ili čak u NBA gdje pak trunu...pa se za 3-4 godine vrate, igraju za slabije klubove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik