Košarka

Cibona po ljubljanskom receptu, veliko Ulmovo slavlje u Zagrebu

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • srijeda, 12.12.2012.
Cibona po ljubljanskom receptu, veliko Ulmovo slavlje u Zagrebu
Foto: FaH

Košarkaši Cibone zaključili su svoju treću europsku sezonu zaredom bez ijedne pobjede u glavnom dijelu Eurolige ili Eurokupa. Cibosi su u srijedu navečer u Domu Dražena Petrovića pretrpjeli poraz od Ratiopharm Ulma, u susretu koji je podsjetio na ono što im se nedavno dogodilo u Ljubljani. Tada su propustili +19 iz završnice treće četvrtine ogleda s Union Olimpijom, a ovog puta pali su nakon 24 poena prednosti sredinom istog perioda utakmice...

Cibonina potraga za prekidom duge serije europskih poraza nije zaključena u ovoj sezoni. Poslije 17 poraza zaredom u glavnom dijelu kontinentalnih natjecanja, s koliko su ušli u ovosezonski Eurokup, Vukovi su unatrag mjesec dana dodali još šest, a posljednja prilika za zaustavljanje negativnog niza bila je od onih kakve propuštate vrlo rijetko. Cibosi su u domaćem ogledu s Ratiopharm Ulmom imali 24 poena prednosti u 24. minuti, da bi se na koncu radovali gosti iz Njemačke, koji su s 86:81 osigurali prolazak među posljednjih 16.

Ratiopharmu je pritom pomogla pobjeda Spartaka iz Sankt Peterburga u Choletu (76:68), dok će se momčad Danijela Lutza moći osvrnuti na drugu utakmicu koju su ispustili iz ruku u kratkom vremenu, nakon one nedavne u Ljubljani. No, Cibonin trener nije našao jako puno poveznica s tadašnjim raspletom, ističući da je ovog puta presudilo što je u trećoj četvrtini krenuo u rotacije u koje inače ne bi, misleći na subotnje gostovanje u Laktašima u ABA ligi, gdje će ih dočekati vodeća Igokea.

Šarić bez većeg učinka

U drugoj utakmici među Vukovima, Dario Šarić djelovao je slabije nego u prvoj, protiv Cedevite, u kojoj je reagirao iznenađujuće dobro poslije dugog razdoblja bez službenih nastupa. Ovog puta imao je po četiri poena i skoka, uz dvije asistencije i tri izgubljene lopte, a ponovno s problemima s vanjskim šutom kao glavnim minusom na napadačkom kraju, kao što je bio slučaj i u nedjelju u gradskom dvoboju.

No, barem na početku, bit će i utakmica u kojoj će Šarić izgledati kao 18-godišnjak koji se tek privikava na igranje u novoj momčadi. Ovo je bila jedna od takvih.

Početkom utakmice, gosti su reagirali bolje od Lutzove momčadi, a njihovo pozitivno razdoblje trajalo je do sredine prve četvrtine. Sa svojom uobičajeno brzom igrom, uz nekoliko ubačenih vanjskih šuteva, Ratiopharm je u petoj minuti došao do 17:11, da bi potom Cibona počela igrati puno čvršću obranu. Dotada je to bilo premekano, što će dočarati i da su Vukovi u prvoj dionici dugo bili bez ijednog prekršaja, bez pravog odgovora na dobar početak gostiju.

Nakon što su u prvih pet minuta primili 17, Cibonini igrači su u naredne četiri ostavili Ratiopharm bez ijednog poena, napravivši seriju od 14:0 za preokret na 25:17 minutu i pol do kraja prve četvrtine. Tu seriju je presječenim dodavanjem i zakucavanjem u kontri zaključio DJ Strawberry, no gosti su u završnici prve dionice prekinuli pad i smanjili na 27:23 poslije 10 minuta.

Prvih pet minuta druge četvrtine prošlo je bez veće serije na bilo kojoj strani, a Cibona je ponovno krenula tricom Mašića na zonu gostujuće momčadi, za koju se u toj situaciji odlučio Ratiopharmov trener Thorsten Leibenath. Pozitivni niz nastavio je Davor Kus, sa šest od svojih 14 poena u prvom poluvremenu, dok se u završnici druge četvrtine pridružio i Tomislav Zubčić, prvo košem i dodatnim bacanjem za 45:35, a zatim i tricom za 48:37 u posljednjim sekundama prije 15-minutnog predaha.

Početkom drugog poluvremena, Cibona je nastavila započeto u drugoj četvrtini. Produživši svoju seriju na 16:0, s glavnim ulogama Zubčića, Kusa i Justina Hamiltona u tom bijegu, Vukovi su u 23. minuti povisili na 61:37, ali pozitivni nalet prestao je čim je Danijel Lutz počeo rotirati. Naplativši dvije izgubljene lopte Darija Šarića u kratkom razdoblju, gosti su se svojom serijom od 12:0 približili na 63:51 četiri minute do kraja četvrtine, uz dvije trice Pera Günthera u tom njihovom nizu.

Nijemci zahvaljuju Spartaku

U drugoj utakmici posljednjeg kola skupine G, Spartak iz Sankt Peterburga je sa 76:68 u Choletu pomogao momčadi iz Ulma u proboju u drugi krug, iako su Nijemci prije svega pomogli sami sebi, uz veliki preokret koji su izveli u Zagrebu.

Spartak su u Francuskoj s po 15 poena vodili Carter, Beverley i Mavrokefalides, dok je Obasohan zabio 19 za Cholet.

Prekinuvši više od tri minute dugu sušu bez poena, Tomislav Zubčić je iz reketa povisio na 65:51, a do ulaska u završnih 10 minuta gosti više nisu bili bliže od -14. No, već u trećoj četvrtini Ratiopharm je uhvatio zamah, a u posljednjoj su nastavili taj nalet, u razdoblju kada je napadačka igra Vukova bila daleko ispod prikazanog u prvom i na početku drugog poluvremena. Štedeći ga poslije nekoliko jačih treninga početkom tjedna, Lutz je u tom razdoblju na klupi držao Andriju Žižića, koji je svojim iskustvom i kvalitetom u napadu možda mogao pomoći, ali nikada nećemo znati bi li i Žižić pomogao da ne bude pada. Kako su se Cibosi mučili organizirajući igru, upitno je koliko bi vidio loptu.

Gosti su se sasvim vratili velikom serijom od 15:0 krajem treće i u četvrtoj četvrtini, za smanjenje na 71:68 u 34. minuti, s Lanceom Jeterom kao glavnim junakom tog povratka. Ubačajem Danea Wattsa za 74:73, tri i pol minute do kraja su prvi put poslije prve dionice bili u vodstvu, dok su "točku na i" stavile trice Jetera i Sebastiana Betza, prva za 79:75, a druga za 82:77 50-ak sekundi do kraja.

Na putu do pobjede, za Ratiopharm je najviše zabio Steven Esterkamp, 15 poena, dok su Allan Ray, Lance Jeter i John Bryant imali po 12 poena, Bryant sa sedam skokova. Tomislav Zubčić završio je s 21, a Davor Kus s 20 poena, no niti njih dvojica nisu došli do izražaja kada se utakmica okretala.

Eurokup, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Cholet68:76Zenit St. Peterburg
Cibona81:86Ratiopharm Ulm
1Zenit St. Peterburg 60+79
2Ratiopharm Ulm 33+19
3Cholet 33-12
4Cibona 06-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Cholet68:76Zenit St. Peterburg
Cibona81:86Ratiopharm Ulm
1Zenit St. Peterburg 60+79
2Ratiopharm Ulm 33+19
3Cholet 33-12
4Cibona 06-86

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.12.2012. u 10:05
    Niti je LUTZ napravio 24 razlike niti je on izgubio utakmicu. Cibona nema playa !!! Kovačević , Strawbery i Kus glume playa a to nisu . Na onaj PRESING nisu mogli organizirati napad. Pod hitno nabaviti razigravača i bit će to puno bolje. Prigovor treneru je da je zaboravio ŽIŽIĆA na klupi . To mu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vlacng13.12.2012. u 07:18
    Pa prvih 25min je bila najboljih ove sezone, i da vjerujem da je Lutz zasluzan za to, kakav Mrsic, pa napokon smo vidjeli nekakvu smislenu kosarku,zadnjih 15min dogodio se je velik pad, trebamo shvatit da nemamo klupu,zamjeram mu samo sto nije uveo ware, pa nije taj decko toliko los,siguran sam da... [više na forumu]
    vlacng
  • Obrisan korisnik13.12.2012. u 02:33
    na indexu naslov heja,heja luzeri ,ha ha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.12.2012. u 01:19
    Jednostavno me ovo vise ni ne iznenadjuje, ovo je tako lijepo isplaniran scenarij da ga se ni Luc Beson nebi posramio, na poluvrijemenu euforia + 11, a onda u 2. poluvrijemenu cak i + 24 i ona kvota na live kladjenu skace na 30, pa cak i 35 i eto ti lova, ulmu bodovi a ciboni lova od njih i ciao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.12.2012. u 01:12
    kaj da kazem na ovu tekmu?????najbolje nista
    Obrisan korisnik