Rukomet

Mađari neodlučeno s Poljacima, Egipat namučio Makedoniju

Damir Žbulj • subota, 05.01.2013.
Mađari neodlučeno s Poljacima, Egipat namučio Makedoniju
Foto: FaH

Na pripremnom turniru u češkom Brnu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj sudjeluju četiri reprezentacije. Domaćin je uvjerljivo poražen od Slovačke 22:30, dok su Poljaci i Mađari, suparnici hrvatske reprezentacije u skupini D, odigrali susret bez pobjednika. Bilo je 27:27, no i širom Europe igraju se brojne utakmice...

Mađarska i Poljska odigrale su jako zanimljivu pripremnu utakmicu u kojoj na kraju nije bilo pobjednika. Poljaci su vodili na poluvremenu s dva pogotka viška (14:12), no, u nastavku dvoboja Mađari stižu zaostataka, a pogotkom Harsanyija u posljednjoj akciji an susretu stiže do konačnih 27:27.

Kod naših sjevernih susjeda Csaszar, koji će se na ljeto Veszprem zamijeniti Parizom, postigao je deset golova, od čega dva s linije sedam metara. Laszlo Nagy u listu strijelaca upisao se šest puta, Harsanyi i Kornel Nagy zabili su po tri, dok su Zubai i Ancsin postigli po dva pogotka.

Poljaci su mogući suparnici Hrvatske u osmini finala, nalaze se u skupini C zajedno sa Srbijom, Slovenijom, Južnom Korejom, Bjelorusijom i Saudijskom Arabijom. protiv Mađara U Brnu predvodili su ih Kubisztal sa šest i Michal Jurecki sa pet golova. Bielecki je postigao četiri, Krajewski je zabio tri, a Syprzak, Bartosz Jurecki, Jurkiewicz zabili su svaki po dva gola.

Poljski izbornik Michael Biegler ne može računati na ozlijeđenog Piotra Grabarczyka, suigrača brojnih hrvatskih igrača u Kielceu i važnog obrambenog igrača no Michal Kubisztal vjeruje kako se mogu dobro uigrati i bez njega: "Moramo se krpati bez njega u obrani, a vidjeli ste na kraju utakmice da nije to još funkcioniralo kako spada. No, nije niti loše. Imamo još vremena do početka Svjetskog prvenstva."

U subotu igraju Češka i Mađarska te Slovačka i Poljska, dok su u nedjelju na rasporedu okršaji Mađara i Slovaka te domaćina turnira Čeha i Poljaka.

Slovenija unatoč problemima s ozljedama svladala Crnogorce

U Danskoj se igra turnir na kojem nastupaju Tunis, Slovenija, Crna Gora i domaćin, rukometna reprezentacija Danske, koja je u uzbudljivoj završnici stigla do minimalne pobjede nad Tunižanima.

Slovenski izbornik Boris Denič iz dana u dan na pripremama se bori s novim ozljedama svojih odabranika. Prvo je ostao bez svoja prva dva vratara, Lesjaka i Skoka, a nakon što je otpao i Miklavčić, umjesto kog je u reprezentaciju upao povratnik Kavtičnik, Sloveniju je pogodila ozljeda Špilera, igrača CO Zagreba, koji vjerojatno neće biti spreman za Svjetsko prvenstvo.

Crna Gora je s druge strane plasmanom na Svjetsko prvenstvo, u kvalifikacijama preko Švedske, napravila povijesni uspjeh za svoju naciju. nakon što su ih prošle godine razveselile rukometašice, i njihove muške kolege imaju priliku pokazati svoje znanje na velikoj rukometnoj sceni. Nastup u Španjolskoj bit će im debitantski, prvi u povijesti.

Na pripremama još uvijek ne pokazuju vrhunsku razinu forme, upisali su poraz protiv Slovenaca, ali čvrsta, organizirana, radna crnogorska ekipa, koja u sastavu ima Fahrudina Melića, novo pojačanje PSG-a, sigurno može svakoj reprezentaciji pomrsiti račune.

Slovenija je prvo poluvrijeme zaključila sa šest pogodaka viška (14:8), uz odličnu predstavu na vratima Gorazda Škofa, dok su u nastavku uspjeli zadržati vodstvo, uz najveću prednost 15-ak minuta prije kraja od sedam golova viška. Krilo Montpelliera Dragan Gajič bio je najefikasniji igrač utakmice s 11 postignutih golova, a kod Slovenaca istaknuli su se još i Zorman i Luka Žvižej s po četiri postignuta pogotka, dok je Miha Žvižej tri puta bio uspješan.

Crnu Goru predvodio je spomenuti Melić s devet golova, Osmajić je zabio četiri, Rakčević, Marković i Simović bili su uspješni u tri navrata.

U subotu u Aalborgu igraju Slovenija i Tunis te Danska i Crna Gora, dok će u nedjelju u Aarhusu igrati Tunižani i Crnogorci te domaćin Danska protiv Slovenije.

Makedonija bolja od Egipta, u subotu sa Srbima u Čairu

Makedonija je prvi dip priprema odradila u Hrvatskoj, a sada se za Svjetsko prvenstvo sprema na trokut turniru u niškom Čairu. U dvoboju protiv suparnika Hrvatske iz skupine D, Egipta, boljom igrom u završnicama oba poluvremena stigli su do pobjede.

Desetak minuta prije odmora napravili su seriju od sedam uzastopnih pogodaka, za vodstvo 17:10, dok je rezultat na poluvremenu bio 18:12. U nastavku Egipat igra bolje, koristi opuštanje Makedonaca te osam minuta prije kraja dolazi do izjednačenja (25:25). Međutim, Makedonci u završnici ipak 'lome' suparnika, odlaze na +4, kako je i završila utakmica (32:28).

Makedonski vratari Mitrevski i Ristovski skupili su 13 obrana, a najefikasniji su bili Kiril Lazarov sa sedam golova i Naumče Mojsovski sa šest. Dejan Manaskov postigao je pet, a Filip Mirkulovski četiri pogotka. Egipat su predvodili Mostafa Naser Gadallah Elahmar sa šest i Zein Elabedin Ali Ismail Mohamed s pet postignutih golova.

U subotu u niškom Čairu igraju Srbija i Makedonija.

Njemačka rukometna reprezentacija u skupini je A Svjetskog prvenstva, zajedno s Argentinom, Brazilom, Crnom Gorom, Tunisom i Francuskom, a svoj pripremni ogled odigrali us u Švedskoj, kod pomlađene tamošnje selekcije. Slavili su sa šest pogodaka viška (26:20), a priliku za revanš imat će Šveđani u subotu u Hamburgu.

Wiencek, Schmidt, Pfahl zabili su po tri gola, Groetzki, Fäth, Kneer, Weinhold, Haaß, Klein i Christophersen su svaki po dva puta bili uspješni. Na vratima se Nijemci pouzdaju u čuvara mreže berlinskih Lisica Heinevettera. Za Šveđane je najefikasniji bio Tellander s pet postignutih golova.

Pripremne utakmice za SP 2013.,
Mađarska - Poljska 27:27 (14:12)
Češka - Slovačka 22:30 (12:14)

Slovenija Crna Gora 31:26 (14:8)
Danska - Tunis 30:29 (15:16)

Makedonija - Egipat 32:28 (18:12)

Švedska - Njemačka 20:26 (10:10)

Švicarska - Katar 33:25 (15:18)
Bjelorusija - Austrija 33:22 (18:10)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!