Rukomet

Danci uspjeli slomiti Ruse, Lazarov ostavio Katar bez šansi, a Island uvjerljiv protiv Čilea

Josip Piršljin, Maj Gašparac, Jelena Bagarić • nedjelja, 13.01.2013.
Danci uspjeli slomiti Ruse, Lazarov ostavio Katar bez šansi, a Island uvjerljiv protiv Čilea

U derbiju skupine B Danska je uspjela pobijediti Rusiju unatoč žestokom otporu i na taj je način izbila na prvo mjesto. Prva utakmica drugog kola Svjetskog prvenstva u ovoj grupi ponudila je dvoboj Islanda i Čilea, reprezentacija koje su poražene u svojim utakmicama u prvom kolu. U nedjelju su uspješniji bili Islanđani koji su uvjerljivo slavili, dok su Čileanci upisali svoj drugi poraz. Makedonija je, pak, upisala i drugu pobjedu na turniru svladavši Katar s četiri gola viška.

Rusija - Danska 27:31 (13:14)

Posljednji susret skupine B bio je prava poslastica za ljubitelje rukometa. Odličnu utakmicu odigrale su reprezentacije Rusije i Danske u kojoj su slavili izabranici Ulrika Wilbeka. Možda se čini da je ovo bio lak zalogaj za Dance, no Rusi su odigrali odličnu utakmicu u kojoj im je falilo malo brzine i još jedan raspucani igrač u vanjskoj liniji.

Trebalo bi istaknuti...

...Konstantina Igropula i Timura Dibirova koji su zajedno postigli trinaest pogodaka za svoju reprezentaciju. U prvom dijelu dobro je branio Bogdanov koji je skupio devet obrana, a Grams je dodao još pet. Prvi topnik Vikinga bio je Nikolaj Markussen s postignutih šest pogodaka, dok je Kasper Sondegaard na svoj konto upisao pet. Vratarski duo Landin - Green obranio je 16 lopti.

Tvrda i teška utakmica od samog početka. Igralo se gol za gol sve do 13. minute kada Danci imaju 4:6 a Konstantin Igropulo napušta teren na dvije minute.Uspjeli su se Rusi spasiti ali nakon Igropula i Gorksov završava na kažnjeničkoj klupi. Skrivio je i sedmerac pa cu Wilbekovi momci pobjegli na tri razlike.

U nastavku iskorištavaju igrača više i povećavaju na 4:9 u 20 minuti, izabranici Olega Kulešova tek nakon pet minuta postižu svoj peti pogodak. U tim trenucima Igropulo se razigrava te postiže dva pogotka s kojima je smanjio rezultatski zaostatak. Uz njega brzonogi Timur Dibirov postiže pogodak s krila a zatim i iz kontre te u 29. minuti centralni semafor u dvorani pokazuje 12:13. Eggert iz penala vraća na plus dva 15 sekundi prije kraja, ali Igropulo brzo trči u napad i topovskim udarcem "buši" mrežu Nicklasa Landina te Rusija na odmor odlazi sa samo jednim pogotkom zaostatka.

Odmah na početku drugog dijela ruski reprezentativci izjednačuju i utakmica počinje od početka. No, Vikinzi ipak nešto bolje otvaraju pa postižu dva brza pogotka te opet vraćaju rezultatsku prednost na svoju stranu. Međutim, izuzetno raspoloženi Igropulo konstantno vraća Ruse u egal. No, ne može on sam protiv rastrčanih i raspucanih Danaca koji u 39. minuti ponovo imaju povoljan rezultat, 17:20.

Ipak, uspjeli su tu prednost prosuti, ostaju s igračem manje na terenu a iskusni rukometaši Rusije to kažnjavaju i ponovo dolaze do izjednačenja. Ali čim su se Danci kompletirali ponovo prelaze u vodstvo koje u nastavku još povećavaju pa semafor u 50. minuti pokazuje 21:25. U 54. minuti izabranici Ulrika Wilbeka imaju četiri pogotka prednosti, a da stvar bude gora po Ruse Šiškarev zarađuje isključenje i omogućuje Dancima da riješe utakmicu šest minuta prije kraja. Ali netipično za Dansku, ne iskorištavaju dva napada dok Zbornaja s igračem manje postiže dva pogotka.

Međutim, nisu se uspjeli dovoljno približiti jer su Danci počeli ponovo zabijati. No u 58. minuti pri rezultatu 27:29 Dibirov trči u kontru i ima priliku postići pogodak koji bi rusku reprezentaciju doveo na korak do izjednačenja, ali Landin brani njegov udarac. Već u idućem napadu Mollgard to kažnjava, Rusi griješe u napadu te minutu prije kraja Danci imaju tri gola prednosti. Sa sirenom Lasse Svan uspijeva postići još jedan pogodak pa tako s četiri gola više Wilbekovi rukometaši dolaze do druge pobjede na turniru.

Čile - Island 21:38 (11:18)

Rukometaši islandske reprezentacije uvjerljivo su svladali Čile rezultatom 38:21 i tako ostvarili svoju prvu pobjedu u skupini B Svjetskog prvenstva. Momčad Arona Kristjanssona već je nakon prvog poluvremena imala prednost od sedam pogodaka, a do kraja utakmice ju je još dodatno povećala.

Kvalitetan otpor Čileanaca trajao je tek prvih dvadesetak minuta utakmice, a u tom periodu favorizirana reprezentacija Islanda nije se uspjela "odlijepiti" na više od tri zgoditka prednosti. Nakon tog razdoblja Islanđani su se raspucali i do kraja poluvremena svorili prednost od sedam pogodaka. Najistaknutiji pojedinci u momčadi Islanda tada su bili Asgeir Orn Hallgrimsson i Snorri Gudjonsson.

Svoju prednost Islanđani su nastavili povećavati i od samog početka drugog poluvremena. Čileanska obrana nije imala rješenja za Arona Palmarssona, Gudjonssona i raspoloženog Arnora Thora Gunnarssona, pa je prednost Islanđana u 40. minuti iznosila visokih 25:12.

Do kraja utakmice Islanđani su mirno održavali svoje vodstvo i osvojili prva dva boda na natjecanju. U sljedećem kolu očekuje ih dvoboj s Makedonijom, a Čile će zaigrati protiv Danske.

Katar - Makedonija 30:34 (13:21)

Rukometni reprezentativci Makedonije ostvarili su i drugu pobjedu u istom broju utakmica na Svjetskom prvenstvu. Nakon što su se dosta mučili protiv Čilea i pobijedili samo s dva razlike, ovog su puta bili nešto uvjerljiviji protiv rukometaša iz Katara. Nadvisili su ih s četiri pogodaka prednosti.

Makedonci su dobro ušli u utakmicu i već u petoj minuti su imali vodstvo od tri razlike kada je svoj prvi gol na utakmici postigao Kiril Lazarov. Nakon toga Katar je pao u zaostatak od pet golova i tu je razliku Makedonija držala do 15. minute kada je prelomljen susret.

Tada su izabranici Zvonka Šundovskog napravili seriju 5:0 i otišli na visokih 16:6. Do kraja izrazito efikasnog prvog poluvremena Katar je samo uspio smanjiti, rezultat na odmoru je bio 21:13 u korist Makedonaca.

Osam golova viška makedonski su reprezentativci držali u sljedećih deset minuta nastavka susreta, ali od 42. minute malo su usporili. Katar je tada zabio tri pogotka i malo se približio, ali do kraja više nije imao snage za potpuni priključak, te je Makedonija na kraju slavila s 34:30.

U redovima poražene ekipe istaknula su se dvojica igrača. Mahmoud Osman i Charafeddine Boumendjel su zabili po pet golova, a vratar Mohsin Yafai je skupio isti broj obrana. Kod Makedonaca je, očekivano, najefikasniji bio Lazarov koji je ukupno devet puta tresao protivničku mrežu. Vratari Nikola Mitrevski i Borko Ristovski zajedno su imali 13 obrana.

Foto: ihf.info

Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Čile21:38Island
Katar30:34Sjeverna Makedonija
Rusija27:31Danska
1Danska 5184:136+4810
2Rusija 5151:131+207
3Island 5153:135+186
4Sjeverna Makedonija 5142:143-15
5Katar 5139:166-272
6Čile 5120:178-580

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Čile21:38Island
Katar30:34Sjeverna Makedonija
Rusija27:31Danska
1Danska 5184:136+4810
2Rusija 5151:131+207
3Island 5153:135+186
4Sjeverna Makedonija 5142:143-15
5Katar 5139:166-272
6Čile 5120:178-580

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 23:45
    U jednom trenutku smo dosli I na +11, ali ni sa tom razlikom ne mos bit miran kad igra Makedonija. Presjekli su nas obranama 4-2 I 3-3, pa desetak minuta prije kraja utakmica je bila virtualno u egalu. Spasili smo se nekako golovima i obranama kad se utakmica rjesavala. I Cilea smo dobili “na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 11:46
    makedonija je zavrsila rutinski sa prve de sad ce polomiti i ostale a dance videcemo ih kad dodge taj revans duel izvukli su se u beogradu ali nece jos jednom nisu nista posebno ovise samo od hansenu ako on je sopren i danska odma pada
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 09:45
    dosta neočekivano su se danci mučili s rusima! vjerojatno zato jer m.hansen nije imao svoj dan.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 20:39
    Kiro dere i dalje
    Obrisan korisnik