Rukomet

Brazil i Tunis preko Argentine i Njemačke do prvih bodova, Francuska rutinski

Mihaela Bradovski, Jelena Bagarić • nedjelja, 13.01.2013.
Brazil i Tunis preko Argentine i Njemačke do prvih bodova, Francuska rutinski

Nastavak natjecanja u grupi A otvorili su Brazilci i Argentinci. U južnoameričkom dvoboju slavili su Brazilci koji su u završnici bolje odigrali i došli do zaslužene pobjede. Svoje prve bodove osvojio je i Tunis nakon što je u još jednoj neizvjesnoj utakmici svladao do sada vodeće Nijemce. U posljednjem dvoboju Francuska je stigla do još jedne pobjede, ovoga puta svladana je Crna Gora...

Brazil - Argentina 24:20 (9:8)

Južna Amerika nije poznata po rukometu, ali na ovom prvenstvu ima čak tri predstavnika. Dva su se smjestila u skupinu A pa su se već u drugom kolu utakmica po skupinama morali sastati. U ovom dvoboju slavili su Brazilci rezultatom 24:20 iako nije sve izgledalo tako lakom za vrijeme utakmice.

Bila je ovo jedna tvrda i teška utakmica za obje momčadi. U početku se igralo gol za gol, ali Brazilci u osmoj minuti dolaze do prednosti od 5:2 koju im je svojim pogotkom osigurao Gustavo Cardoso. Veselje međutim nije dugo trajalo, desetak minuta kasnije Vieyera izjednačuje na 6:6 i vraća utakmicu u egal. Utakmica je u prvom dijelu bila izuzetno tvrda pa je palo malo golova s jedne i druge strane. Iako se činilo da će se na odmor otići bez pobjednika Pacheco u zadnjim trenucima postiže pogodak koji Brazilcima donosi prednost na poluvremenu.

Igra s kraja poluvremena preslikala se u nastavak susreta. Obrane su i dalje bile čvrste i golovi su se teško postizali. Brazil se, za razliku od prvog dijela, nije uspijevao odvojiti na veću rezultatsku prednost. No, kako se približavao kraj, bio je očit pad u igri Argentine što su njihovi protivnici odlično iskoristili. U 53. minuti preko Patrianove dolaze do tri pogotka prednosti.

No, nije tu bio kraj. Diego Simonet smanjuje na 20:19 i omogućuje svojoj momčadi da uhvati priključak. Međutim oni to ne iskorištavaju te Chiuffa i Patrianova postižu pogotke koji dovode Brazil do njihovih prvih bodova na svjetskoj smotri u Španjolskoj.

Fernando Jose Pacheco s osam postignutih pogodaka prvo je ime brazilske reprezentacije. Slijedi ga Arthur Patrianova koji je postigao tri pogotka manje. U redovima Gaučosa najbolji su bili Simonet i Fernandez koji su postigli po pet pogodaka. Matias Schulz obranio je 11 brazilskih udaraca ali ni to nije bilo dovoljno da Argentina dođe do pobjede.

Tunis - Njemačka 25:23 (13:13)

Njemačka reprezentacija u drugo je kolo ušla kao lider skupine A zahvaljujući boljoj gol razlici u odnosu na Francusku i Argentinu, preostale dvije vrste koje su jučer također slavile. Dvoboj s Tunisom koji je većim dijelom utakmice vodio protiv branitelja naslova bio je za sastav Martina Heubergera mnogo zahtjevniji izazov od Brazila. I u tom susretu njemački su se rukometaši namučili u prvih pola sata, a ništa drugačije nije bilo niti danas.

Tunižani su od starta susreta u obrani odigrali na način na koji je francuska jučer preokrenula i slavila. Visoko su se na svoje protivnike postavili šuteri Alaina Portesa i nakon devet minuta igre pogodak za pogodak, tijekom koje su se posebno istaknuli vratari Magaiez i Heinevetter, mrežu potonje za prvo vodstvo svoje momčadi pogodio je Jallouz. Vratar afričkog predstavnika u prvih je deset minuta skupio pet obrana, a najbolji period za Tunis tek je stigao na red.

16 obrana vratara Tunisa

Reprezentaciju Tunisa na putu do prve pobjede vodili su raspoloženi vratar Marouane Magaiez sa 16 pravovremenih reakcija te Wael Jallouz s osam, odnosno Amine Bannour sa šest zgoditaka. Silvio Heinevetter i Carsten Lichtlein skupili su zajedno devet obrana, a sa sedam je pogodaka napad njemačkog sastava predvodio Sven-Sören Christophersen.

Nakon trećeg pogotka Jallouza Kneer postavlja 5:5 i tada kreće serija Tunižana. Prvo je s linije sedam metara precizan bio Boughanmi, a zatim u istoj, 15. minuti dva puta poentira i Bannour. Portesova momčad tada je po prvi puta otišla na +3. Tri minute kasnije Tunis odlazi na 10:6 na što klupa Njemačke odgovara minutom odmora. Pokazalo se u pravo vrijeme jer nakon isključenja Sanaija njemački reprezentativci polako smanjuju razliku, a zatim tri minute prije odlaska na odmor za +1 pogađa Klein. U samoj završnici prvog dijela vidjeli smo još po jednu obranu na svakoj strani i u nastavak se ušlo pkod 13:13.

Sedam minuta igre u drugom dijelu trebalo je Njemačkoj da postigne svoj prvi pogodak. U istom periodu Tunižani su dodali svoja dva zgoditka, Jallouz i Bannour po peti su se put upisali u listu strijelaca, a dvije minute s igračem više za 11. obranu iskoristio je i čuvar mreže Tunisa. Afrička momčad ponovno se našla u odličnoj situaciji, dva pogotka prednosti, raspoložen vratar, manje isključenja u odnosu na utakmicu s Francuskoj gurnuli su je u poziciju da se može nadati kontroli nad kretanjem rezultata.

Budući član Kiela, Jallouz u 43. minuti ipak mora na "hlađenje", bilo je to četvrto isključenje Tunisa, dok je do tog trenutka Njemačka skupila jedno manje, a samo 15-ak sekundi kasnije na klupi mu se nakon udaranja Kleina laktom pridružio i Touati. Heubergerovi izabranici nisu dugo imali dva igrača više, u idućem napadu, nakon sedmog pogotka Christophersena isključen je i Fäth i unatoč svim problemima u koje su se doveli, Tunižani +2 dižu na 20:17. Ušlo se tada u posljednju četvrtinu dvoboja.

Da je ovo bio dvoboj u ovom trenutku dvije jednako kvalitetne, ali i jednako nervozne reprezentacije, potvrdila je i završnica. U 50. minuti sudački je par još jednom isključio Fätha, no upravo tada kreće povratak Njemačke. S 21:18, Nijemci ekspresno stižu do izjednačenja. Pogodak za 21:21 postigao je upravo Fäth nakon povratka na parket. Posljednji puta njemački izbornik time-out zove četiri minute prije kraja, pri novih +2 Tunisa, no pozitivna je reakcija ovoga puta izostala. Portesov sastav nije si dopustio još jedan poraz po istom scenariju te je upisao prve bodove.

Crna Gora - Francuska 20:32 (11:17)

Za razliku od uvodnog dvoboja protiv Tunisa, kada je na vanjskim pozicijama priliku dao Karabatiću, Fernandezu i Barachetu, Onesta je u drugom kolu potonjem priključio Accambraya i Narcissea. Svoje pozicije na krilima ponovno je zauzeo PSG-ov dvojac Honrubia - Abalo koji je vodio napad svoje momčadi u početnom periodu igre pogodak za pogodak. Između dva pogotka Honrubije u strijelce se na drugoj strani upisao i Fahrudin Melić, ubrzo također član lidera LNH. Na dva razlike francuski sastav po prvi puta odlazi nakon novog pogotka svog lijevog krila, odnosno druge obrane Omeyera.

Karaboue u nastavku zaključao vrata

Devet pogodaka postigla je reprezentacija Crne Gore u nastavku susreta. Nagrada za najboljeg pojedinca u francuskim redovima tako je zasluženo otišla u ruke drugog vratara Karabouea koji je u pola sata uspio stići do 11 obrana. U polju je baš kao i protiv Tunisa strijelce predvodio Jerome Fernandez (6), dok su jedan manje zabili Honrubia i Sorhaindo, obojica stopostotni u ovom kolu.

Jednaki broj pogodaka imao je u dresu Crne Gore Vasko Ševaljević, no osim eventualno Igora Markovića (3) nitko od suigrača nije ga uspio popratiti. Marko Rajković stigao je do 12 obrana, dok je svoju jednu vratarskom učinku poražene momčadi dodao Rade Mijatović.

Kapetan branitelja naslova Fernandez u igru je u prvih pola sata ulazio tek prilikom izvođenja sedmeraca, prvi puta u sedmoj minuti. Svoj treći zgoditak postigao je za 10:6, a nakon što se samo tren kasnije još jednom u strijelce upisuje i Accambray izbornik Crne Gore Zoran Kastratović traži minutu odmora. Na ulasku u drugi dio prve dionice dvoboja Narcisse svoju momčad dovodio na +5, u tom trenutku uspješnost francuskog šuta bila je na 80 posto, a u idućim minutama stigli su i pogoci s linije.

Najuspješniji pojedinac u crnogorskoj vrsti u prvih 20 minuta bio je Ševaljević sa svoja četiri zgoditka. Peti je postigao četiri minute prije predaha čime je prekinuo realizatorski post svoje momčadi. Na odmor se otišlo pri 17:11 za favorita skupine, pogodio je Honrubia nakon šeste obrane Omeyera. Već tijekom tog prvog dijela francuski izbornik priliku je dao debitantu na velikim natjecanjima Valentinu Porteu, u igru su ušli i Detrez te Bosquet, a u 23. minuti i Karabatić.

Nastavak je u sastavu Francuske donio nove promjene, po običaju u grupnoj fazi natjecanja Omeyera je u drugom dijelu zamijenio Karaboue koji je u svom prvom pokušaju skinuo protivnički šut. Crna Gora nije najbolje otvorila drugo poluvrijeme, odmah na startu isključen je Roganović, a za to su se vrijeme na drugoj strani u strijelce upisivali Guigou sa sedam metara, Porte i po prvi puta iz igre Fernandez. U 36. minuti prednost francuske momčadi diže se na +10, dok Kastratovićevi momci na svoj prvi pogodak u nastavku čekaju do 39. minute (11 minuta od svog posljednjeg gola).

U posljednju četvrtinu dvoboja Francuska je ušla pri 27:13, reprezentativci Crne Gore i dalje su imali problema s realizacijom, odnosno odličnim Karaboueom kojeg su od povratka s odmora do tada uspjeli svladati tek dva puta. 29. pogodak francuske vrste bilo je djelo 20-godišnjeg N'Guessana, još jednog debitanta. Dvije minute prije kraja dva promašaja Bosqueta koristi Goran Lasica i uspijeva barem malo smanjiti zaostatak. U tom završnom periodu Crna Gora je s 15:30 uspjela stići na 20:31. Konačnih 12 razlike postavio je francuski kapetan Fernandez.

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil24:20Argentina
Tunis25:23Njemačka
Crna Gora20:32Francuska
1Njemačka 5148:126+228
2Francuska 5154:124+308
3Tunis 5123:12306
4Brazil 5122:127-56
5Argentina 5116:138-222
6Crna Gora 5117:142-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil24:20Argentina
Tunis25:23Njemačka
Crna Gora20:32Francuska
1Njemačka 5148:126+228
2Francuska 5154:124+308
3Tunis 5123:12306
4Brazil 5122:127-56
5Argentina 5116:138-222
6Crna Gora 5117:142-250

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10814.01.2013. u 19:31
    Ja jućer dozivio brutalni kontrast: Nakon onog košarkaškog očaja jadne Cedevite okrenuo sam se rukometu i Tunizanima, pog. jer sam već nešto bio nanjuškao nakon njihove hrabre tekme protiv Francuza. A nisu me razočarali. BTW @ djozzy/ pleni: lol Njemačka i imena ? To je neko pogrešio rostere i se... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 09:49
    ne bih mjerio francuze po ovoj skupini, koja je dosta slaba. osvojit će medalju, to da, ali koju-pitanje je. njemci po imenima bi trebali biti među favoritima:)?! o čemu ti pričaš? koja su to imena:)? pa ovo je najslabija njemačka u zadnjih 20 godina! drago mi je da se brazil i argentina polako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 23:22
    haha ostali nisu vrejdni za spomenu kakvu gresku samo pravis zar misli da se moze iskluciti makedonija koja je lagano i bez motiva odigrala prve dve utakmice i koja je sokirala celu europu u srbiji?francuzi su odlicni ali jos nisu imali pravog rivala jer je njihiva grupa najslabija na sampionatu sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 21:35
    Daj Bože da griješim, ali Francuzi će prošetati do naslova. Obrana je STRAŠNA! Soraindho i Dinart su takve zvijeri da je to neviđeno. Rade kao sat. Pivot nema šanse da dobije loptu. Imaju širinu veću nego mi, Danci i Španjolci. Rusi su me jakoo iznenadili. Ipak zajedno igraju već dosta godina... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 19:34
    Za sve osim Francuza.
    Obrisan korisnik