Rukomet

Slovenci serijom od 6:0 u zadnjih pet minuta do pobjede nad Srbima i prvog mjesta skupine C

Zvonka Keliš, Ivan Dominik • subota, 19.01.2013.
Slovenci serijom od 6:0 u zadnjih pet minuta do pobjede nad Srbima i prvog mjesta skupine C
Foto: EPA

Posljednji dan natjecanja u Zaragozi započeo je dvobojem Bjelorusije i Saudijske Arabije koji je odlučivao o posljednjem putniku ove skupine u osminu finala svjetske smotre u Španjolskoj. Nakon sjajnih 30 minuta Bjelorusi su pokazali nadmoć nad izabranicima Nenada Kljaića te su u nastavku već mogli i odmoriti za ono što ih očekuje u daljnjoj fazi natjecanja. Druga utakmica dana u skupini C donijela je dvoboj Poljaka i Južnokorejaca, koji je očekivano, ali ne baš lako, pripao europskoj reprezentaciji uz razliku od osam zgoditaka. Najinteresantniji i posljednji dvoboj dana odigran je između ekipa Srbije i Slovenije, a bodovi su u uzbudljivoj završnici, unatoč sjajnoj igri Srbije, ipak pripali izabranicima Borisa Deniča...

Srbija - Slovenija 31:33 (16:19)

Središnji susret dana odigran je navečer, a sastale su se reprezentacije Slovenije i Srbije, koje su se borile za prvo mjesto skupine C. Utakmica dviju bivših država Jugoslavije, koje su nekad igrale rukomet pod istom zastavom, počeo je vrlo borbeno, teško i u igri gol za gol. Uroš Zorman zabio je prvi gol na susretu, a potom je uslijedila vrlo izjednačena igra sve do 21. minute kada se Slovenija po prvi put u utakmici odvojila na "plus dva".

I dotad je Slovenija bila bolja te je većim dijelom prvog poluvremena vodila, no u posljednjih desetak minuta susreta, učinila je razliku osjetnijom pogocima Zvižeja i Bezjaka, koji su dovršili seriju Slovenaca od 4:0, kojom je ta alpska država stigla do vodstva od 14:11. Srbija je odgovorila trima uzastopnim pogocima Rajka Prodanovića, međutim, Slovenci su iskontrolirali utakmicu do poluvremena, sačuvali prednost i dvama vezanim golovima Dragana Gajića otišli na odmor s prednošću 19:16.

Vrlo efikasno prvo poluvrijeme potom je zamijenjeno nešto jačim, čvršćim i s obje strane opreznijim drugim poluvremenom. Ono je otvoreno serijom Srbije od 9:3, kojom su igrači Veselina Vukovića preokrenuli susret. Sjajno su tada igrali Prodanović, Vujin, Toskić i Momir Ilić, koji je poveo seriju 5:0 nad Slovencima. No, nakon kraćeg velikog pada Deničevi se izabranici opet dižu te golovima Mačkovšeka i Gajića te kasnije s dva gola Zvižeja ponovno dolaze na pristojnu razliku od "minus jedan".

Kada je susret ušao u neizvjesnu završnicu, Srbi su još uvijek uvjerljivo vodili 30:27, međutim, tada je krenuo "uragan" Slovenaca koji u posljednjih pet minuta rade seriju od 6:0 te stižu do konačne pobjede 33:31, jer je još Toskić zabio zadnji gol utakmice kojim je postavio konačan rezultat.

Trijumf je Slovencima ponajviše donio sjajni Dragan Gajić koji je gotovo svih svojih sedam golova dao u krucijalnim i odlučujućim trenucima dvoboja, dok je odličan bio i Luka Zvižej koji je kao i Borut Mačkovšek mrežu Srba tresao šest puta. Za poražene Orlove sedam je pogodaka zabio Marko Vujin, po šest su dodali Prodanović i Petar Nenadić, dok su vratari obranili 11 lopti, dvije manje od Škofa i Prosta na strani pobjednika.

Poljska - Južna Koreja 33:25 (18:11)

Reprezentacija Poljske očekivano je u drugoj utakmici posljednjeg dana natjecanja u skupini C nadigrala slabašnu Južnu Koreju te upisala četvrtu pobjedu na Svjetskom prvenstvu. Time je Poljska stigla do potvrde trećeg mjesta u skupini, a Azijate je ostavila prikovane za dno skupine bez pobjede i bodova u svih pet utakmica prvenstva.

Igrač utakmice

Iako je u utakmici Južnokorejaca i Poljaka u redovima ekipe Michaela Bieglera bilo je preko nekoliko igrača koji su zaslužili titulu igrača utakmice. Međutim, taj laskavi epitet ipak je ponio vratar Marcin Wichary, koji je branio ispred legendarnog Slawomira Szmala, te je upisao 14 obrana uz čak 48 posto uspješnosti. Uz njega je odličan bio i Bartosz Jurecki, najbolji strijelac utakmice s deset zgoditaka.

Već u prvih pola sata su Poljaci riješili susret; počeli su serijom od 2:0 golovima Bartosza Jureckog i srednjeg vanjskog Jaszke, a potom je dugotrajna igra "gol za gol" u kojoj se bolje snašla Južna Koreja koja je u posljednjih deset minuta prvog dijela, nakon vrlo izjednačene igre, ušla vodstvom od 11:9. Međutim, tada su Poljaci odigrali fenomenalnu završnicu prvog dijela i serijom od 9:0 završila prvi dio utakmice s prednošću od golemih 18:11, čime je riješena i cijela utakmica. A u toj seriji su Poljake pogocima vodili Jurecki, Jaszka, i braća Lijewski.

Nakon što je punih deset minuta ostala bez pogotka Južna Koreja je nastavak otvorila golom Yoona za 18:12, no Poljaci su u kraćem vremenu povezali četiri pogotka i novom serijom došli na rezultat 22:13. Korejci su se tada opet trgnuli iz velikih oscilacija te se ponovno vratili serijom od 7:0 na samo "minus dva". No, Poljaci su tada ponovno zaigrali bolje, odvojili se, a Korejcima je napokon ponestalo snage pa su igrači Michaela Bieglera počeli kontrolirati susret.

U posljednjoj četvrtini dvoboja Poljaci su opet, kao i u prvom dijelu, odigrali sjajno - prvenstveno u obrani, kao prava iskusna i kvalitetna ekipa. Ograničili su Azijate na samo pet pogodaka u tom razdoblju, dok su sami zabili 11. Time su priveli susret kraju, s dvije velike serije od tri ili četiri vezana gola, a konačnim ishodom od 33:25 poslali su Korejce kući sa svih pet poraza na prvenstvu.

Za pobjedu europskog predstavnika najviše su pridonijeli Bartosz Jurecki s deset golova, golman Marcin Wichary s 14 obrana uz sjajan postotak od 48 posto te Michal Kubisztal, koji je zabio šest pogodaka. Kod Korejaca je najbolji bio Ciyoel Yoon s devet golova, Jeong i Lee postigli su po šest, dok je vratarski dvojac Južne Koreje imao samo deset obrana.

Bjelorusija - Saudijska Arabija 33:15 (18:5)

Nakon poraza od Slovenije reprezentacija Bjelorusije u posljednjem kolu natjecanja po skupinama mora snage odmjeriti sa Saudijskom Arabijom hrvatskog trenera Nenada Kljaića. Saudijci, koji su tek ostvarili svoje prvo slavlje na svjetskoj smotri u Španjolskoj, sada se također s dva osvojena boda imaju pravo nadati osmini finala natjecanja. Iako se radi o posljednjem kolu u dvorani Princa Filipa ove je subote tako bilo zanimljivo od samoga starta.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Prvi susret dana u skupini C bolje je otvorila momčad Saudijske Arabije koja je povela 2:0, no nije potom dugo trebalo Bjelorusima da sustignu svog suparnika te usput i preokrenu rezultat u svoju korist (4:3). Zaustavili su reprezentativci Bjelorusije tada u potpunosti svog suparnika te su s dvije velike serije od po osam i šest pogodaka već u prvih 30 minuta otkrili konačan rasplet dvoboja. Kljaićevi izabranici jednostavno nisu nalazili rješenje za bjelorusku obranu te su do odlaska na odmor uspjeli postići tek dva pogotka za zaostatak od čak 13 golova (5:18).

Uvodne minute nastavka protekle su u itekako sličnom ritmu, naime, Rutenka i društvo povisuju svoje vodstvo na 23:6 nakon čega ipak usporavaju svoj ritam kako bi mirno priveli utakmicu kraju. Budući da je osmina finala već debelo bila osigurana, Bjelorusi su malo popustili u obrani što dobro koriste rukometaši Saudijske Arabije kako bi barem malo smanjili svoj zaostatak. Konačno, sa slavljem nad Saudijcima 33:15 te ukupno četiri osvojena boda Bjelorusija predvođena Rutenkom, najboljim strijelcem i asistentom turnira, barem do ovoga kola, odlazi u daljnju fazu natjecanja.

U pobjedu svoje momčadi Sjarhej Šilovič ugradio je šest pogodaka, dok su po pet dodali Dmitrij Kamišik i Dmitrij Nikulenkau. Vitalij Čarapenka među bjeloruskim je vratnicama skinuo čak 16 lopti, dok je na suprotnoj strani vratarski tandem Alsaeed/Alsalem zajedno sakupio 14 obrana. Kod Saudijske Arabije se, pak, Turki Alenbaawi tri puta upisao u listu strijelaca.

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Bjelorusija33:15Saudijska Arabija
Poljska33:25Južna Koreja
Srbija31:33Slovenija
1Slovenija 5151:130+2110
2Poljska 5134:110+248
3Srbija 5150:128+226
4Bjelorusija 5135:120+154
5Saudijska Arabija 595:145-502
6Južna Koreja 5116:148-320

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Bjelorusija33:15Saudijska Arabija
Poljska33:25Južna Koreja
Srbija31:33Slovenija
1Slovenija 5151:130+2110
2Poljska 5134:110+248
3Srbija 5150:128+226
4Bjelorusija 5135:120+154
5Saudijska Arabija 595:145-502
6Južna Koreja 5116:148-320

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 15:40
    Bravo za Slovence.Neka sada Srbi misle kako će preko domačina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 12:54
    manolito kad ne znas zasto se lutim ne pricaj brate hteli smo isli avionom ali je IHF rekao da zbog lose veze ne sme se sa avionom i da ce se ici vozom il mmislis da bi i islandgani i danci i rusi bili u istu kashu?I ja se nadam sda cemo ih otepati ali stvarno je moguce i da se povucemo imali su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Manolito20.01.2013. u 01:59
    pa sto ne idu avionom nije im ihf kjriv.na prvu su utakmicu isli 20 sati autobusom, halo 21. je vek uvek balkancima nesto smeta.kad vas se cita najjaci ste u svemu, oderite te nemci koji su nikad losiji i cao.smesni ste
    Manolito
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 01:45
    Sjećam se Slovenaca sa Europskog prvenstva prošle godine... Već tada se vidjeloda ih čekaju odlični rezultati u budućnosti. Imaju pravu izbalansiranu ekipu. Nema tu nekih isticanja zvijezda, nego se igra rukomet. sa 16 igrača. I to dobar rukomet. Sjećam se kako su nas zadnji puta namučili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 01:25
    jebiga kljune!
    Obrisan korisnik