Rukomet

Sve je u glavi: prosuti hrvatski trud protiv slovenske motiviranosti i ljepote

Borna Rupnik • subota, 26.01.2013.
Sve je u glavi: prosuti hrvatski trud protiv slovenske motiviranosti i ljepote
Foto: EPA

Hrvatski put na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj završava sa Slovenijom. Dvoboj sa susjedima odlučit će vraćaju li se izabranici Slavka Goluže kući s odličjem ili bez njega...

Nakon briljantne pobjede nad Francuzima u četvrtfinalu, u polufinalu su hrvatske rukometaše dočekali Danci i potpuno zasluženo izborili svoje mjesto u borbi za zlatnu medalju. Hrvati nisu bili na potrebnoj razini te im ostaje prilika izboriti se za utješnu nagradu, broncu oko svoga vrata.

Palau Sant Jordi ugostit će od 19 sati dvoboj Hrvatske sa Slovenijom, reprezentacijom koja je dogurala do polufinala s domaćinom, Španjolskom, ali više od toga ipak nije mogla.

No, Hrvatskoj će Slovenci biti vrlo "tvrd orah".

Momčad pod vodstvom Borisa Deniča pobijedila je u skupini u svih pet utakmica, uključujući i susrete s Poljskom i Srbijom, a potom su pred Slovenijom pali i Egipat te s jednim pogotkom razlike Rusija (28:27). Slovenska su krila narasla, sanjalo se i o finalu, a poraz od Španjolaca sigurno neće obeshrabriti hrvatske susjede.

Miha Žvižej, reprezentativac Slovenije: "Protiv Španjolske smo dobro počeli, ali kada se Španjolska odvojila na šest, sedam pogodaka prednosti ostali smo bez šanse za izjednačenje. Sad se nadamo da ćemo ipak uspjeti osvojiti medalju".

Slovenija se po prvi puta u svojoj povijesti našla u polufinalu svjetske smotre i motiva joj za osvajanje bronce neće nedostajati, dok se Hrvatska tek mora pomiriti s činjenicom da je nakon euforičnog pražnjenja protiv Francuza uslijedio bolan udarac od Danske.

Sastav i mogućnosti Hrvatske uvelike će krojiti umor i ozljede. Uz sve prijašnje probleme, Drago Vuković iskrenuo je nogu, a Domagoj Duvnjak još mora "doći k sebi" nakon povišene temperature. Iščekuje se i kakvu će ulogu imati Igor Vori, koji nije dobio važniju priliku u polufinalu, a Damir Bičanić priznaje da se osjeća poput "iscijeđenog limuna".

"Prosuli smo sav trud kojeg smo do sada uložili na Svjetskom prvenstvu", konstatirao je izbornik Slavko Goluža, koji smatra kako je ključ za Sloveniju u brzopoteznoj psihičkoj pripremi.

Tko će osvojiti broncu?

ANKETA#459

"To je sve samo u našim glavama. Ako odlučimo, Slovence možemo pobijediti. Ne smijemo se predati i moramo srce ostaviti na terenu", rekao je Goluža.

O dobrim slovenskim predstavama na turniru, koje se nipošto ne smije zanemariti, govorio je španjolski reprezentativni vratar Arpad Šterbik, koji otvoreno priznaje: "Slovenija je mlada momčad s nekoliko veterana, a mislim da igra najljepši rukomet na cijelom Svjetskom prvenstvu".

O pristupu Slovenije svjedoči i izjava koju je poslije utakmice sa Španjolskom (26:22) ponudio reprezentativac Jure Dolenec.

"Razočarani smo, uz malo bolju predstavu mogli smo i do finala. Međutim, razočaranje ne smije biti preveliko. Znali smo da će ovo biti teško natjecanje i pred nama je još jedna utakmica. Dali smo sve od sebe, a po broncu krećemo - na glavu", najavio je.

No, Hrvatska također sada ima svoju misiju, ne završiti Svjetsko prvenstvo s dva neugodna poraza, pogotovo ne nakon svega dobroga što je učinjeno prije Danske. Riječima Drage Vukovića, "sad samo trebamo dići glavu i stisnuti zube..."

SP, utakmica za treće mjesto:
Hrvatska - Slovenija, 19:00

SP 2013 - Završnica

za 3. mjesto

Hrvatska31:26Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2013 - Završnica

za 3. mjesto

Hrvatska31:26Slovenija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 13:17
    pobjedimo francuze i svi tu pišu hvalsopjeve i sad gledam anketu i čak 30 i nešt posto je glasalo da ćemo izgubit od njih.presmiješan je ovaj narod.i ja sam želio zlato al ne moš bit od onih kako vjetar puše.kad gubimo onda smo najgori i pljuje nas se,kad pobjeđujemo onda smo bogovi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 11:57
    Tuga hrvatskog rukometa nije u jednoj utakmici već u rukometnoj hrvatskoj današnjici, ako se imalo vezani svakodnevno uz rukomet onda ćete razumijeti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 11:26
    slavko goluža kao sizif
    Obrisan korisnik
  • Wilson26.01.2013. u 11:14
    Ljudi konstatnto uspoređuju nogometnu broncu i sve rukometne bronce. U nogometu smo napravili taj jedan bljesak, u rukometu smo u samome vrhu 10 godina i normalno je da su ambicije veće od 3 bronce zaredom. Tak da nema smisla to uspoređivati.
    Wilson
  • Kojot_5026.01.2013. u 10:27
    Da ja utakmicu neću gledati jer mislim da ćemo izgubit ali volio bi da budem u krivu
    Kojot_50