Rukomet

Danci napadaju Španjolce u Barceloni u borbi za svjetsko zlato

Ivan Dominik • nedjelja, 27.01.2013.
Danci napadaju Španjolce u Barceloni u borbi za svjetsko zlato
Foto: EPA

U finalu Svjetskog prvenstva sastaju se dva velika hrvatska rivala, jedna reprezentacija od Hrvatske poražena na ovom prvenstvu i druga koja je istu izbacila u polufinalu. Obje ekipe su vrlo jake i zaslužuju najsjajnije odličje, no hoće li to biti domaća Španjolska ili favorizirana Danska?

Finale Svjetskog rukometnog prvenstva je pred nama.

Finale u kojem neće biti Hrvatske, ali koje će unatoč tome biti vrlo zanimljivo, borbeno, a možda i povijesno. Domaćin Španjolska stigla je do finala, neki će reći "lakšim" putem, ali finale je finale - Španjolci se bore za zlato.

Reprezentacija je to, koja je sa samo jednim porazom u cijelom natjecanju stigla do finala, porazom od Hrvatske još u posljednjem kolu skupine D, međutim, i Španjolci su do finala pobjeđivali sve na koje su naletili. I jake Nijemce u četvrtfinalu, s kojima su imali najviše problema, neugodne i borbene Srbe koje su skoro doslovno pregazili u osmini finala, te odlične mlade Slovence koje su pobijedili za ulazak u sraz s Dancima.

Španjolci imaju sve preduvjete za osvajanje zlatne medalje u Barceloni; odličnu ekipu, balans i dubinu u kasdru, jak i iskusan kolektiv te nekoliko fantastičnih pojedinaca kao individualnig igrača, potom pametnog i iskusnog trenera, domaći teren, a vjerojatno i lagani "vjetar" u leđa sudaca.

Što se sastava tiče na vratima su sa Šterbikom i Sierrom neprikosnoveni i ponajbolji na prvenstvu, jer je Sierra peti vratar prvenstva s ukupnih 39 posto obrana s utakmicom više i sedam postotaka niže, dosta ispod prvog golmana PSG-a. Obrana je kod Španjolaca standardno jaka, čvrsta, borbena i što je najkarakterističnije za Furiu - brza i pokretljiva te može igrati sve sustave podjednako dobro. U napadu se kao najbolji strijelac ističe desno krilo, Albert Rocas, kao 14. na prvenstvu, što je također dokaz kako je Španjolska kao prvo odličan kolektiv. Tu su još i prekaljeni Alberto Entrerrios, sjajni Joan Canellas, ponajbolji pivot današnjice Julen Aguinagalde te Jorge Maqueda - kao nositelji momčadi, dok apsolutno svi igrači s klupe mogu pomoći.

Dakle, jaka reprezentacija s iskustvom, motivacijom i velikom željom za pobjedu pred domaćom publikom. Dovoljno za zlato, ali treba to dokazati i pokazati na parketu.

Danska pak ima mnogo samopouzdanja pred samo finale, iako je svjesna kako joj neće biti lako protiv ekipe domaćina - i zbog navijača, i zbog sudaca i zbog dvorane koju Španjolci puno bolje poznaju od Nordijaca.

No, Danska je s obzirom na momčad, trenera, igru na ovom prvenstvu te činjenicu da je dosad jedina neporažena reprezentacija na cijelom natjecanju, definitivno favorit u ovom finalu. Pobjeda protiv Hrvata i osveta za OI dala je Dancima polet i zalet, a sada pred njima stoji još samo jedna prepreka. Slabija od Hrvatske, ona koju je Hrvatska pobijedila.

Momčad najboljeg trenera današnjice, a službeno i u 2012. godini, Ulrika Wilbeka, ima odličan spoj mladosti i iskustva u momčadi, po dva izvrsna igrača na svakoj poziciji, fenomenalnu tranziciju, najbolja krila na cijeloj manifestaciji, šutere iz ana, kreaciju na srednjem vanjskom, taktičku zrelost, čvrstu i nepokolebljivu obranu, iskusnog i elitnog trenera, ponajbolje individualce na svijetu - također sve što je potrebno za osvajanje zlata na svjetskoj smotri. I više od toga.

Momčad? Andres Eggert, 30-godišnje dansko lijevo krilo, najbolji je strijelac SP-a trenutno s 52 gola, dva više od Hrvata Ivana Čupića i već sada je osigurao tu titulu koju će dobiti po utakmici protiv Španjolaca. Kako god ona završila. Sjajan je i na drugoj strani igrač HSV-a, Hans Lindberg, šuter Mikkel Hansen igra ozlijeđen i nije u formi, ali je svejedno klasa za sebe. Pomažu mu fantastični Nikolaj Markussen, 23-godišnjak koji je sve što bi Marko Kopljar trebao biti, odlični Kasper Sondergaard, Molgaard, Rasmus Lauge. Dok je Kaspera Nielsena i Jespera Noddesboa problema za obranu Danaca neće biti, a pogotovo kada im leđa čuva fenomenalni Niklas Landin - šesti vratar prvenstva, ali u kombinaciji odigranih utakmica i postotka (38 posto obrana) drugi, odmah iza Slovenca Primoža Prošta - dok u ostatku kadra, unatoč izostancima nekih velikih igrača s prijašnjih natjecanja, jednostavno nema slabih karika.

Wilbekov "stroj" će tako biti favorit u Barceloni, usprkos domaćem terenu La Roje. No, u finalu uvijek i zapravo nema favorita. Finale je jedna utakmica. Jedna utakmica s mnogo faktora, s mnogo različitih i mogućih scenarija i obje reprezentacije mogu uzeti zlato. Obje ga i zaslužuju, ali koja će njime okititi, saznat će cijeli svijet negdje oko 19 sati...

Svjetsko rukometno prvenstvo, finale:
Španjolska - Danska, 17:15h

SP 2013 - Završnica

finale

Španjolska35:19Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2013 - Završnica

finale

Španjolska35:19Danska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 15:46
    Navijaču za Dansku ali realno gledajući Španci su u maloj prednosti ,više su se odmarali i imali su lakši put do finala i uz sve to bit će nošeni domaćom publikom i zbog svega toga dajem im laganu prednost.
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH27.01.2013. u 13:15
    Iako nas je izbacila više preferiram Dansku jer je do sada najviše pokazala a uz to ima i pošteniji pristup sportu nego Španjolska.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 11:17
    ja navijam za dansku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 10:59
    mislim da spanjolci mogu pobjediti jedino uz ogromnu pomoc sudaca
    Obrisan korisnik
  • Picek27.01.2013. u 10:51
    vamos španjolski romi.. ako zbog ničeg drugog onda zbog toga da Wilbek ne uspije..
    Picek