SP 2013 - Završnica, finale, 27.01.2013, 17:15 h
Španjolska
Španjolska 35:19(18:10) Danska
Danska

Furia pomela Dance za veliko zlato svjetske smotre

Zvonka Keliš • nedjelja, 27.01.2013.
Furia pomela Dance za veliko zlato svjetske smotre
Foto: EPA

Španjolska rukometna reprezentacija ostvarila je svoj san te se na domaćem terenu nakon punih osam godina i osvajanja zlata u Tunisu popela na sam svjetski vrh. Odlično su domaći rukometaši otvorili svoj finalni susretu u Barceloni, Danci su se potom vratili u dvoboj, držali korak kojih dvadesetak minuta nakon čega kreće prava španjolska rapsodija predvođena sjajnim Šterbikom i velikim zajedništvom ove momčadi koja je rezultirala povijesnom pobjedom sa 16 pogodaka razlike.

Španjolska - Danska 35:19 (18:10)

Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, finale
BARCELONA - Palau Sant Jordi
Suci: Krstić/Ljubić (Slovenija)

Španjolska: Šterbik (12 obrana), Sierra (2 obrane); A. Entrerrios 3, Rocas, Maqueda 5, Tomas 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 5, Canellas 7, Montoro 2, Morros 1, Ruesga, Garcia 2, Rivera 6, Arino, Guardiola 2
Izbornik: Valero Rivera

Danska: Landin (6 obrana), Green (10 obrana); Larsen, Mortensen, Eggert 3, Markussen 2, Lauge 1, Spellerberg, Noddesbo 1, Svan, Lindberg 1, R. Toft, Mollgaard 4, Sondergaard 4, H. Toft 1, Hansen 2, Nielsen
Izbornik: Ulrik Wilbek

Sedmerci: Španjolska: 1/1; Danska: 2/2
Isključenja: Španjolska: 6 min.; Danska: 4 min.

Svjetsko rukometno prvenstvo u Španjolskoj stiglo je i do samoga kraja, do one posljednje borbe, do onog posljednjeg zvižduka. A upravo na samome kraju, točnije, na terenu palače Sant Jordi u Barceloni, našle su se dvije družine itekako željne svjetskog rukometnog vrha i zlatnog odličja oko vrata, dvije ekipe čiju igru krase kako sjajni vratari i čvrsta obrana tako i brze kontre i laki pogoci, ali i nekolicina iznimnih individualaca.

U finalni susret ovoga turnira prva je u napad krenula domaća ekipa s Arpadom Šterbikom među vratnicama, Rocasom i Riverom Jr. na krilnim pozicijama, Maquedom, Garcijom i Canellasom u vanjskoj liniji te, naravno, Aguinagaldeom na crti. Ovako se postavljena momčad u prvom napadu borila protiv danske 6-0 obrane, prvo proigravanje na Aguinagaldea im stoga ne uspijeva, no Antonio Garcia tada s vanjske linije lijepo postiže prvi pogodak u susretu.

Lauge na drugoj strani šalje loptu van terena, a odličan prolazak Maquede kroz dansku obranu potom sprječava vratar Landin čiji se odbijanac vraća Garciji, no isti je vratar ponovno na pravome mjestu u pravo vrijeme. Danac Hansen, koji na Prvenstvu nije pokazao svoju najbolju igru, biva spriječen od strane Šterbika, a Canellas i Guardiola upotpunjavaju sjajno španjolsko otvaranje za 3:0.

Danski izbornik Wilbek shvaća ozbiljnost situacije te koristi minutu predaha kako bi posložio svoje redove što se pokazuje izuzetno dobrim budući da njegovi momci odmah potom zabijaju svoj prvi gol u susretu za 1:3. Nakon uspješnog Sondergaarda, Lauge se također upisuje u listu strijelaca za hvatanje priključka i rezultat 2:3. Držali su potom Hispanosi svoje suparnike na dva pogotka razlike da bi se Vikinzi u desetoj minuti ponovno vratili u dvoboj (4:5).

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Rocas u narednom napadu konačno dobro proigrava Aguinagaldea kojemu se na putu prema pogotku isprječava Landin, no Canellas s leđa diže španjolsku prednost na 6:4, a vrlo brzo njegovi suigrači odlaze i na 8:5. Danci tada kao da su se uplašili, mnogo griješe, posebice u napadu, a izbornik Wilbek jednostavno ne može posložiti svoje redove.

Iako se Dancima tada ukazuje mala nada u obliku njihova, ali i najboljeg strijelca turnira Eggerta koji postavlja novih minus jedan (7:8), ono što je uslijedilo bilo je pravi prikaz moći ove španjolske reprezentacije, koja je pokazala koncentraciju u obrani, želju, volju i brzinu u napadu te ono pravo zajedništvo koje je nošeno atmosferom u punoj dvorani Sant Jordi rezultiralo velikim odvajanjem domaćina u narednim trenucima.

Sve je desetak minuta prije kraja prvoga dijela otpočeo sjajno raspoloženi Canellas koji realiziranim sedmercem započinje domaću seriju pogodaka, a koju nastavljaju Rivera Jr., ali i legenda ove ekipe, Alberto Entrerrios lijepim kontrama za odlazak na +4 i 12:8. Kada se u priču uključio i Šterbik koji daje priliku Maquedi za realizaciju još jedne španjolske kontre, jasno je bilo kako je Danska u silaznoj putanji, a ovi Španjolci u onom pravom naletu prema zlatnom odličju.

Ulrik Wilbek pokušava tada pomoću Markussena, člana Atletico de Madrida, započeti preokret, no iako on uspijeva prekinuti danski post, fantastični su tada Barcelonin kapetan Tomas, kao i nanovo Canellas te Rivera koji lobom cementira velikih +7 (16:9) tri minute prije odlaska na predah. Minutu prije kraja se, pak, u strijelce upisuje i Lindberg, no odličan je tada i stariji brat Entrerrios kojemu je ovo 240., ali i posljednji nastup za reprezentaciju Španjolske.

Greške na obje strane ono su što je uslijedilo, a iskazali su se tada i vratari Landin i Šterbik svojim novim obranama. Na isteku poluvremena ukazuje se i najbolji pivot svijeta koji ostaje sam na crti, među danskom obranom, te svojim standardno sigurnim pogotkom postavlja španjolsko vodstvo 18:10 te rezultat s kojim se kreće u svlačionice.

A najbolji su...

Sjajan je u redovima pobjednika bio Joan Canellas sa sedam postignutih pogodaka, dok je njih šest dodao Valero Rivera Jr., a po pet su zabili Julen Aguinagalde i Jorge Maqueda. Odličan je bio i španjolski vratar Arpad Šterbik s ukupno 12 obrana, a dvije je dodao Jose Manuel Sierra, dok je vratarski tandem Landin/Green skinuo ukupno 16 lopti. Najbolji kod Danaca bili su Kasper Sondergaard i Henrik Mollgaard s po četiri gola.

Povratak na teren nakon kratkog odmora nije značio i posustajanje Španjolaca u njihovom naletu. Naime, iako nastavak otvara Mollgaard pogotkom za 11:18, sjajni su tada svi domaći rukometaši koji nošeni odličnom atmosferom, ali potpuno razbuđenim Šterbikom koji je spustio roletu na svoja vrata, u narednih desetak minuta odlaze na velikih +15 (26:11). Redali su se tako po nekoliko puta Maqueda, Guardiola, Aguinagalde, Rivera, ali i stup španjolske obrane Viran Morros koji svojim prvim pogotkom u susretu postavlja upravo tih fantastičnih 15 pogodaka prednosti.

Iako je praktički slavlje domaćina moglo početi te je atmosfera u dvorani ionako bilo dovoljno užarena i vesela, semafor je pokazivao još nešto manje od dvadesetak minuta igre, a Danci su uistinu bili potonuli i bez ikakvog rješenja i nade. Na 29:12 domaćina odvode odlično raspoloženi Maqueda i Canellas, a bude se tada ipak Hansen, Markussen i Mollgaard za smanjenje zaostatka na 15:29.

Međutim, kasno je tada bilo za sve pa je i sama završnica ovog velikog dvoboja u Barceloni protekla samo i jedino u znaku i slavlju Španjolske, kao i njenih topnika koji su se apsolutno svi redom upisivali opet iznova u listu strijelaca. Poraslo je domaće vodstvo tako na 32:15, a priliku među vratnicama dobiva i Sierra, Španjolska već dobrano slavi, malo se i opušta, ali uza sve to na koncu osigurava velikih 35:19, kao i zlatno odličje oko svoga vrata.

SP 2013 - Završnica

finale

Španjolska35:19Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2013.

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 18:35
    Kako nije bilo u metropoli?!? Pa Barcelona je metropola Katalonije... ili...?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 17:20
    @smqeen,Trebaš znati da je Kalebu ljetos,mislim u 8 mjsecu preminula majka i zbog toga je pao u tešku depresiju,u Zagrebu mu nisu mogli obećati veću minutažu pa su ga posudili Dubravi,gdje vidim igra jako dobro i zabija 5,6,7 golova po utakmici.On je vođa ove generacije 1992 i 93 godište u kojoj su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 13:34
    jel' špelić igrač zagreba na posudbi u mariboru ili je baš igrač maribora? znam da je ponikao u zagrebu...što jest-jest...špelić je izvrstan u oba smjera!na poziciji lijevog vanjskog imamo najveću perspetktivu na svijetu...špelić, slišković, mandalinić, mamić i vujić!5 vanjskih pucača, svi između... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 02:18
    @Dario Ništa od Kaleba tak skoro, ima staklene zglobove i ne predviđaju mu više ono kaj su prije (da bar ti mene ispraviš za par godina) jer je naglo izraso i dosta izgubio na motorici al' tu su uz Duleta, Huđ, Karačić i Tarabochia, kaj se tiče Bičanića on je prošle godine bio najbolji igrač... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2013. u 01:13
    Ala kakvo rasturanje! No veoma i pametno do finala su dosli "laganijim utakmicama" i cekali "izmorene protivnike" i naravno u finalu punom snagom i plus noseni publikom ovako odigrat! Svaka cast jedino mi je zao sto mi nismo bili s njima da vidimo "pravu utakmicu" nego... [više na forumu]
    Obrisan korisnik