Tenis

Karlović testira sedmog nositelja, na teren i Mektić, Pavić i Veger

Ivor Krapac • ponedjeljak, 04.02.2013.
Karlović testira sedmog nositelja, na teren i Mektić, Pavić i Veger
Foto: Kristijan Komarica

Prvi dan glavnog turnira PBZ Zagreb Indoorsa obilovat će nastupima hrvatskih predstavnika. Ivo Karlović bit će u potrazi za prvom pobjedom u sezoni, a čeka ga težak izazov protiv sedmopostavljenog Bugarina Grigora Dimitrova. Svoje mečeve prvog kola igrat će i Nikola Mektić, Mate Pavić i Filip Veger, koji je u ponedjeljak uspješno zaključio posao u kvalifikacijama...

Prvi mjesec 2013. godine nije donio puno radosti za Ivu Karlovića. Poslije dva poraza u kvalifikacijama, u Dohi i Sydneyju, nije išlo bolje ni na Australian Openu ni na Challengeru u Heilbronnu, također s oproštajem na startu turnira, pa Karlo na PBZ Zagreb Indoors dolazi praznih ruku, još uvijek bez pobjede u sezoni. Nastup u njegovom gradu donosi priliku za pomak s nule, a već na prvom koraku, u utorak ne prije 17:45 sati, čeka i prvi teški izazov.

Karlovićev početni suparnik bit će sedmopostavljeni Bugarin Grigor Dimitrov, 40. tenisač svijeta, s kojim se dosad nije susretao. Za razliku od 208 centimetara visokog Zagrepčanina, 21-godišnji bugarski igrač zasad može biti barem relativno zadovoljan sezonom, koju je započeo dolaskom do finala Brisbanea, uz poraz od Andyja Murraya na posljednjoj prepreci. No, poslije toga pretrpio je dva startna poraza, bez osvojenog seta protiv Fabija Fogninija u Sydneyju i Juliena Benneteaua na Australian Openu.

Prođe li Dimitrova, Karlo će napraviti prvi korak prema reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala, koje mu je zasad nepremostiva prepreka u Zagrebu. Osim lani, među posljednjih osam gubio je i 2006. i '10. godine.

Raspored za utorak

Ledena dvorana, 10:45 sati:
Kližan (Slovačka, 5) - Viola (Italija, LL)
Mektić (Hrvatska, WC) - Sijsling (Nizozemska)
M. Pavić (Hrvatska, WC) - Petzschner (Njemačka, Q)
Karlović (Hrvatska) - Dimitrov (Bugarska, 7) ne prije 17:45 sati
Rosol (Češka) - Veger (Hrvatska, Q)

Dvorana II, 12 sati:
Devvarman (Indija) - Berrer (Njemačka, Q)
Kavčič (Slovenija) - Bedene (Slovenija)
Žemlja (Slovenija) - Bozoljac (Srbija, Q)
Haase/Sijsling (Nizozemska) - Dodig/M. Pavić (Hrvatska) ne prije 17 sati
Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 1) - Baghdatis/Južni (Cipar/Rusija)

Prije nego u Ledenoj dvorani Doma sportova svoj meč odigraju Karlović i 21-godišnji Bugarin, u utorak će u akciji biti dvojica Hrvata s pozivnicama, Nikola Mektić i Mate Pavić.

Mektić je na redu u drugom dvoboju programa koji počinje u 10:45 sati, a prvi suparnik bit će mu Nizozemac Igor Sijsling, 66. na ATP ljestvici. 24-godišnji Zagrepčanin je, pak, ovog tjedna 250. na svijetu, a novi nastup bit će mu peti na dvoranskom ATP turniru u njegovom rodnom gradu. Zasad je još bez pobjede, s ispadanjem 2008. i prošle godine u prvom kolu kvalifikacija, a 2009. i '11. na startu glavnog turnira.

Iza Mektića, zaigrat će još jedan hrvatski adut s pozivnicom, 19-godišnji ljevoruki Splićanin Mate Pavić (367.), kojega u trećem meču poslije 10:45 sati u Ledenoj čeka njemački kvalifikant Philipp Petzschner (122.). 28-godišnji Nijemac je u ponedjeljak u završnici kvalifikacija pobijedio Franka Škugora, a ove godine nadat će se ponavljanju zagrebačkog polufinala iz 2010. godine.

U slučaju da u utorak bude uspješan, Pavić će proslaviti treću pobjedu u karijeri u glavnom ždrijebu na ATP turnirima. Prošle sezone je u prvom kolu Hertogenboscha svladao Robina Haasea, a nekoliko tjedana kasnije, na startu Vegeta Croatia Opena u Umagu iznenadio je Juana Carlosa Ferrera. Na travi Hertogenboscha se u osmini finala trebao sresti upravo s Petzschnerom, ali tada je predao bez izlaska na teren zbog ozljede leđa.

Na kraju dana, iza susreta Karlovića i Dimitrova, svoj će novi meč igrati Filip Veger (836.), 18-godišnji Slatinjanin koji je u ponedjeljak prošao kvalifikacije. Vegera čeka Čeh Lukaš Rosol (70.), koji je prošlog vikenda igrao u Švicarskoj u pobjedi svoje reprezentacije u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa - i između ostalog, bio u akciji u najdužem meču ikad u tom natjecanju. Rosolu i Tomašu Berdychu trebalo je sedam sati i dvije minute da u pet setova, s 24:22 u petom, pobijede Stanislasa Wawrinku i Marca Chiudinellija.

S obzirom da se to dogodilo u subotu, 27-godišnjeg češkog tenisača vjerojatno još uvijek prati umor, ali kako je unatrag tri dana igrao tri meča u kvalifikacijama, niti Veger neće biti potpuno svjež.

Mate Pavić u utorak će igrati i u prvom kolu parova, u kombinaciji s Ivanom Dodigom. Hrvatski dvojac će se u poslijepodnevnom terminu, ne prije 17 sati, u Dvorani II Doma sportova sresti s Nizozemcima Robinom Haaseom i Igorom Sijslingom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2013. u 15:26
    Ove godine jako teško...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 22:06
    Karlovića kad krene može pobijediti svakog igraća na svijetu,a kamoli ne Dimitrova!Nadam se da će PBZ Zagreb Indoors biti njegov turnir!
    Obrisan korisnik