Zimski sportovi

Video - Povijesno "Čudo na ledu" u Helsinkiju: Francuska pobijedila Rusiju u hokeju na ledu!

Ivan Dominik • četvrtak, 09.05.2013.
Video - Povijesno "Čudo na ledu" u Helsinkiju: Francuska pobijedila Rusiju u hokeju na ledu!
Foto: EPA

Povijesno čudo dogodilo se u prvoj utakmici sedmog dana odigravanja Svjetskog prvenstva Elitne divizije u hokeju na ledu. Francuska je pobijedila Rusiju, branitelja naslova i višestrukog svjetskog prvaka s NHL i KHL igračima, dok se izvan leda dogodila još jedna važna vijest i za hrvatski hokej. Naime, hokejaš Medveščaka Gal Koren pozvan je naknadno u reprezentaciju pod vodstvom Matjaža Kopitara te će konkurirati za sastav u utakmici Slovenaca protiv Češke...

Francuska je pobijedila Rusiju!

Da, dobro ste pročitali i nije zafrkancija, Francuska je pobijedila Rusiju - aktualnog svjetskog prvaka i branitelja naslova.

Hokej je poznat sport po "čudima", povijesnim stvarima i rekordima koji se gotovo svakodnevno ruše, međutim, neka su čuda u valjda još uvijek jedinom "romantičnom" sportu na svijetu teško moguća i nedostižna. Ipak, jedno od takvih dogodilo se sedmog dana odigravanja Svjetskog prvenstva Elitne divizije u hokeju na ledu.

Francuska je pobijedila Rusiju.

I to kakvu Rusiju; goropadnu i vrlo jaku momčad Zinetule Biljaletdinova, predvođenu zvijezdama iz NHL-a i KHL-a te ekipu koja je dosad pokazala najviše i najbolje na tekućem SP-u. Vrlo jaka Rusija očito se previše opustila u utakmici protiv Francuza, koji su to iskoristili i slavili rezultatom 2:1.

Rusima se ponovio Lake Placid

Odmah nakon povijesne prve pobjede Francuza protiv Rusije, svi su se obožavatelji hokeja prisjetili Čuda na ledu iz Lake Placida 1980. godine, kada je reprezentacija SAD-a, sastavljena od amaterskih hokejaša s koledža, golom Mikea Eruzionea pobijedila SSSR i kasnije osvojila ZOI, prvi i jedini put ikad. U Helsinkiju u Hartwall Areeni 2013. godine Francuska je doživjela svoj Miracle on Ice i pod vodstvom naturaliziranog Kanađanina, Davea Hendersona, koji je postao francuski Herb Brooks, pobijedila jaku Rusiju, nasljednika SSSR-a na hokejskoj karti svijeta.

Francuska reprezentacija, koja ima samo dva zvučna imena - jednog bivšeg i jednog sadašnjeg NHL-ovca - te bivšeg igrača Medveščaka Damiena Rauxa i beka Yoricka Treillea iz Red Bull Salzburga, koji igra u EBEL-u, i koja je prepuna nepoznatih i slabo renomiranih hokejaša - svladala je trenutno najbolju hokejsku reprezentaciju na svijetu.

U prvom i trećem periodu golova nije bilo, a sve je riješeno u drugoj dionici utakmice. Rusi su poveli golom Aleksandra Perežogina na asistencije Popova i Belova, međutim, Francuska je ubrzo izjednačila preko Damiena Fleuryja. A onda, u 37. minuti utakmice, jedini aktivni NHL-ovac u reprezentaciji, Antoine Roussel, koji je u zadnje vrijeme igrao u fantastičnoj formi u Dallas Starsima, pogodio je za 2:1 Francuza - što se kasnije pokazalo i konačnim ishodom ogleda.

Rusi su do kraja utakmice, kroz posljednjih 20 minuta vrlo jako napadali, no odlični Florian Hardy - zamjena za legendarnog Cristobala Hueta, koji je 2010. osvojio Stanley Cup s Chicagom - obranio im je 28 udaraca ukupno te zajedno s Rousselom odveo Francusku do prve i povijesne pobjede njihove reprezentacije nad velikom Zbornajom komandom.

Kao i u drugim sportovima, očito, danas također "svi igraju i hokej".

Gal Koren pozvan u reprezentaciju Slovenije

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Sedmoga dana SP-a u Švedskoj i Finskoj pozvani su, te su se odazvali, i još neki igrači u kadrove svojih reprezentacija.

Najzvučniji među njima za Hrvate je sigurno igrač Medveščaka Gal Koren, koji će u momčadi Matjaža Kopitara najvjerojatnije nastupiti protiv Češke, dakle u sljedećoj utakmici. Kao i Luka Tošič još jedan Slovenac koji je naknadno uvršten u roster za sutrašnji dvoboj s Česima.

Od ostalih hokejaša, najviše odzvanja ime golmana Winnipeg Jetsa, Ondreja Paveleca, koji je stigao u češku reprezentaciju, kao i Petr Koukal. Slovaci su dodali Marka Dana ekipi, a Danci Thora Dreslera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.05.2013. u 09:41
    Kad se uzme u obzir koeficijent od 51 na Francuze i činjenicu da Rusima bodovi nisu bili baš prijeko potrebni, to čudo dobija racionalno objašnjenje ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2013. u 09:15
    Baš mi je drago radi Korena, dečko je zaslužio poziv ovogodišnjim igrama u Medveščaku...
    Obrisan korisnik
  • emilio2110.05.2013. u 00:53
    Lake Placid, New York 1980! Kako obožavam tu priču, posebno jer se u njoj nalazi i jedan Hrvat, Mark Pavelich..:)
    emilio21
  • Obrisan korisnik09.05.2013. u 21:00
    forza koren
    Obrisan korisnik