Nogomet

Biti ili ne biti: Hrvatska ima sve u svojim rukama, Brazil se ne smije "promašiti"

Filip Han • utorak, 19.11.2013.
Biti ili ne biti: Hrvatska ima sve u svojim rukama, Brazil se ne smije "promašiti"
Foto: EPA

Nakon što se s Islanda vratila bez postignutog, ali i bez primljenog pogotka, hrvatska nogometna reprezentacija večeras će pokušati izboriti put u Brazil. Iako s igračem više nisu uspjeli pobijediti, hrvatski su igrači uvjereni kako će u današnjoj utakmici svladati tvrdi Island, te osigurati toliko željeni put na Svjetsko prvenstvo...

Ostalo je 90 minuta dodatnih kvalifikacija za put na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Hrvatska ima tu prednost što se odlučujuća utakmica igra na domaćem terenu, pred domaćom publikom (ukoliko je bude), a osim toga u prvom se susretu mogla bolje upoznati sa svojim protivnikom.

Hrvatska na Islandu nije ponudila predobru igru, nije iskoristila gotovo cijelo poluvrijeme s igračem viška, no izbornik i igrači ne skrivaju optimizam uoči nove utakmice. Štoviše, Niko Kovač neće previše toga mijenjati u Zagrebu: "Bilo nam je važno tamo ne primiti gol. Imali smo dobar posjed lopte i koncentrirano smo sprječavali islandsku skok-igru kod prekida. Dakle, ne trebamo mnogo mijenjati, ono što trebamo jest popraviti realizaciju."

Hrvatska je odigrala dobru utakmicu što se obrambenog dijela tiče, no napadački nije bila posebno opasna. Nekoliko stvorenih prilika ili su promašene, ili ih je obranio raspoloženi Hallorsson. Vatreni su većim dijelom utakmice imali loptu u svojim nogama, no kako je neposredno nakon utakmice rekao izbornik, previše su se oslanjali na duga dodavanja i centriranja u kazneni prostor s bokova.

Cilj je loptu upućivati na rub šesnaesterca, stvarati situacije kakvu je imao Perišić u prvoj utakmici što je bila najbolja hrvatska prilika, nažalost promašena. Vezni red morat će biti puno agresivniji prema naprijed, te će morati dobrim loptama upošljavati Mandžukića koji nije došao do puno prilika u Reykjaviku.

Momčad se još uigrava, nije realno očekivati čuda u samo nekoliko dana priprema, no sada kad se zna kako protivnik igra i što se može očekivati, Hrvatska bi trebala dati i pokazati puno više. Kovač je rekao kako su sve pripreme obavljene: "Analizirali smo Island, točno znamo što moramo napraviti. Igrači su na treninzima odgovorili sjajno, pokazali su veliku želju za plasmanom u Brazil i ja sam uvjeren da ćemo mi na Maksimiru pobijediti."

Islanđani nemaju problema s prihvaćanjem Hrvatske kao favorita, no izjave izbornika Larsa Lagerbäcka o Hrvatskoj kao "jednoj od najboljih reprezentaciji svijeta" ne bi trebale zavarati nikoga i ne bi smjele dovesti do opuštanja ili podcjenjivanja. Islanđani su pokazali da mogu biti opasni, no uz pravi pristup ne bi nam trebali napraviti previše problema, te bi put u Brazil trebao biti osiguran.

Utakmica je na rasporedu u 20 sati i pet minuta na Maksimiru, a prenosi je HTV2.

SP 2014., dodatne kvalifikacije

19.11.2013.
Švedska2:3Portugal
Hrvatska2:0Island
Rumunjska1:1Grčka
15.11.2013.
Portugal1:0Švedska
Ukrajina2:0Francuska
Grčka3:1Rumunjska
Island0:0Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SP 2014., dodatne kvalifikacije

19.11.2013.
Švedska2:3Portugal
Hrvatska2:0Island
Rumunjska1:1Grčka
15.11.2013.
Portugal1:0Švedska
Ukrajina2:0Francuska
Grčka3:1Rumunjska
Island0:0Hrvatska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2013. u 10:42
    I onda se netko pita zašto smo htjeli van iz te federacije sa njima ... Bože me sačivaj!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 00:50
    Zaboravio si reći Srbija do Tokija ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2013. u 00:49
    Kao što rekoh već 1000 puta: Srbin dlaku mijenja, ćud nikada ;). Evo braćo Hrvati, pogledajte kako je ovaj slao ruže (na latiničnom prijevodu) pa ovo sada ničim izazvano i zapitajte se o tom bratstvu i jedinstvu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2013. u 20:01
    Ne razumes Srpski ti zato si pogresno i shvatio kontekst onog teksta.Zato ne seri vise da do juce niste usli u eu i dalje bi koristili Srpski jezik kao maternji.Treba da vas je sramota a za pismo isto tako.Voleli bi i vi da imate svoje pismo ali vi ste nazalos plagijat u svemu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2013. u 19:28
    To spada u kategoriju 'za one koji žele znati više'. Da li u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Portugalu (sad sam pokrio valjda 70% zemaljske kugle, ako isključimo Rusiju) pišu tim pismima i govore tim jezicima? Ovo kaj sam naveo (u prijašnjem postu) je za nas egzotika.
    Obrisan korisnik