Rukomet

Goluža: "Ići će samo zdravi i spremni jer najgora situacija je imati poluzdravog igrača"

Iz Panorame:Jelena Bagarić • srijeda, 04.12.2013.
Goluža: "Ići će samo zdravi i spremni jer najgora situacija je imati poluzdravog igrača"
Foto: Ivana Strahija

Tri tjedna prije prvog okupljanja reprezentacije Hrvatske mediji su bili pozvani na konferenciju kako bi im se obznanio detaljan plan priprema za Europsko prvenstvo u Danskoj. Na konferenciji su prisustvovali izbornik Slavko Goluža i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola. Osim aktivnosti reprezentacije, na konferenciji je potpisan i novi sponzorski ugovor.

Prvi se okupljenim medijima obratio izbornik Slavko Goluža koji se prije svega osvrnuo na turnir Zlatne lige koji se igrao u Norveškoj. Iako je Hrvatska osvojila tek treće mjesto, izbornik je kazao kako je putem tog turnira dobio uvid u situaciju.

„Bez obzira na ishod ono što smo tražili to smo donekle i dobili. Kad kažem donekle onda ne bi spominjao onih 15 minuta utakmice s Francuzima. I da smo imali bolju realizaciju izglednih prilika mislim da bi to bilo drugačije. Ja sam očekivao nešto takvo. Ne samo mi nego i ostale reprezentacije su imale jedan period na turniru koji nije bio na pravome nivou tih reprezentacija. Prema tome turnir je bio takav kakav je. Bilo je dobrih stvari i manje dobrih. To je sada iza nas, okrećemo se onome što slijedi“, započeo je Goluža.

Čestitke Domagoju Duvnjaku

Izborniku Slavko Goluža osvrnuo se i na priznanje koje je dobio Domagoj Duvnjak: Čestitam Domagoju Duvnjaku na nagradi portala Planet Handball. Nadam se da će to uskoro doći i od Međunarodne rukometne federacije. Njegov trud od početka karijere se konačno isplatio. Nama Domagoj puno znači,nikad nisam htio isticati pojedince, ali zna se da je on važan kotačić u našoj priči. Za njega i za sve nas ovo je veliko priznanje“; rekao je Goluža. Svoju pohvalu izrekao je i predsjednik Sandi Šola: “Danas je za nas radostan i veseli dan. Hrvatska ponovo ima ono što smo mi svi znali, ali sad je cijeli svijet dao priznanje našem Domagoju.“

Igra reprezentacije sigurno nije bila na onome nivou na kojemu se očekivalo da će biti. U Norvešku je Goluža poveo možda i najjači sastav s kojim trenutno raspolaže, no njihova igra nije bila dovoljna protiv Francuske, koja je igrala u dosta izmijenjenom sastavu, kao i Danska.

“Povrede su učinile svoje i Francuska je imala to s čim je mogla raspolagati. Teže povrede su im diktirale sastav kao što je Omeyerova ozljeda ruke. Na licu su se dogodile još neke povrede igrača koje nisu mogli igrati. I Danska je imala problema s ozljedama, Lauge se na samom turniru povrijedio. Mi smo također imali problema s nekim igračima, povrede i trbušna viroza. To je bilo u tom trenutku što su reprezentacije imale. Danska je bila bez Markussena i Mogesena. To je to što te reprezentacije imaju u ovom trenutku“, rekao je Goluža.

Na turnir u Norveškoj osvrnuo se i predsjednik HRS-a Sandi Šola: “ Norvešku ne treba uzimati kao objektivno stanje. Mi smo tamo neke stvari pokušavali i isprobavali ali nije to po nama objektivno stanje jer imamo još mjesec dana. Nedavno je i najbolji švedski reprezentativac, Kim Anderson, otpao za Europsko prvenstvo zbog ozljede.“

Što se priprema za Danku tiče, Goluža je eliminirao prvi ciklus priprema koji je trebao biti na rasporedu od 18.-23. prosinca jer bi na raspolaganju mogao imati samo igrače iz koji igraju u Hrvatskoj. Tako da će reprezentacija s pripremama početi 26. prosinca. “ Počinjemo od 26.-30.12.2013. i od 2.-10.1.2013. Taj zadnji dio ćemo odraditi u Istri. U prvoj fazi ćemo imat skoro sve igrače osim onih iz Bundeslige, a u drugom dijelu ćemo igrat utakmice s Tunisom i tamo ćemo imat sve igrače“, pojasnio je Goluža.

Nastavak suradnje s Tele 2

Na konferenciji za medije potpisan je novi sponzorski ugovor između Hrvatskog rukometnog saveza i mobilnog operatera Tele 2. Ugovor su sklopili predsjednik HRS-a Sandi Šola i predsjednica Uprave Tele 2 Malin Holmber.“Prepoznali smo vrijednost i potrebe naših rukometaša i zbog toga im želimo olakšati komunikaciju, ali i podržati sport, pogotovo u ovako teška vremena“, rekla je Holmber kojoj je Šola nakon potpisivanja ugovora uručio dres hrvatske reprezentacije.

Plan je tu, no popisa od 28 igrača još nema. Goluža je rekao kako ne želi prerano objaviti popis zbog mogućih ozljeda igrača: „Popis objavim u zadnji trenutak. Nije da imam neku tajnost, nego se uvijek neke povrede događaju, pa mi izbornici odugovlačimo s tom odlukom.“

“Ići će samo zdravi i spremni jer najgora situacija je imati pola zdravoga igrača. Ne želimo da se ponovi situacija s prošlog prvenstva. Ja sam sa svima u kontaktu i veseli me to što je Lacković počeo igrati, bez obzira kako, ali to me veseli“, izjavio je Goluža koji je najavio kako će se među 28 igrača sigurno naći i poneki mlađi igrač kao što je to bio slučaj i na svim prethodnim okupljanjima. No, njegov potencijalni odlazak u Dansku ovisit će o tome kakvima će se pokazati.

Predsjednik Sandi Šola spomenuo je i očekivanja Saveza od nastupa u Danskoj: “ Mi imamo svoja očekivanja i znamo domet ove reprezentacije, ali tu treba malo sreće. Vidjeli smo što se dogodilo u Španjolskoj, mislili smo da možemo do kraja, do zlata. No, ne možete ako vam je povrijeđeno šest – sedam igrača, a jedan od njih završi i na operaciji“, započeo je Šola te naglasio da je Hrvatska “jedina reprezentacija koja je na protekla tri natjecanja osvojila medalje. Nitko to osim nas do sad nije učinio.“.

U posljednjem dijelu priprema, onome u Istri Hrvatska će 5. i 7. siječnja odigrati dvije pripremne utakmice s reprezentacijom Tunisa. Na tim utakmicama biti će upriličena i dodjela nagrada za rukometa i rukometašicu godine, te trenera i ekipu godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov05.12.2013. u 23:02
    i ovaj moj upravo kretenski(navlakački) komentar dobije 10-ak pluseva?!
    irilov
  • cameosis05.12.2013. u 18:14
    baš zato što je reprezentacija iznad svega, mora se hitno maknuti guzoližu i vratiti balića!
    cameosis
  • Captain Tsubasa05.12.2013. u 15:18
    Kakav Karačić...Igor Vujić zaslužuje repku više od svih Karačića, Mandalinića i sl. zajedno...
    Captain Tsubasa
  • Obrisan korisnik05.12.2013. u 14:39
    Ne sumnjam u naše dečke, sumnjam u izbornika kao i svaki puta. Nadam se Karačiću kao jedinoj adekvatnoj zamjeni za Duvnjaka, nikakav Joso Valčić i njegove štrample.
    Obrisan korisnik
  • loozer04.12.2013. u 23:00
    To slavko već najavljuje da će ić JOSO VALČIĆ, igračina koji svojim maestralnim igrala vodi rk zagreb do senzacionalnih pobjeda u LP, padali su velikani, a joso je nemilice trpao protivničke mreže
    loozer