Rukomet

Hrvatski rukometaši protiv Rusije traže povratak na pobjedničke staze

Zvonka Keliš • utorak, 21.01.2014.
Hrvatski rukometaši protiv Rusije traže povratak na pobjedničke staze
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija iza sebe je ostavila neugodan poraz od Francuske u kojem je praktički pobijedila samu sebe te se odmah okrenula pripremama i uigravanju za nov dvoboj europske smotre u Danskoj u kojem se očekuje zanimljiva borba s Rusima, kao i nova dva vrijedna europska boda.

Hrvatski rukometaši iza sebe su ostavili tri sigurne pobjede (Bjelorusija, Crna Gora, Švedska) u skupini D, kao i svoj prvi poraz na Europskome prvenstvu pretrpljen u nedjelju od vječnih suparnika i starih znanaca Francuza koji su bolji bili s dva pogotka razlike (27:25). Vrijeme je stoga već u nedjelju navečer bilo da zaborave što se zbivalo na parketu NRGi Arene u Aarhusu te da se okrenu novom dvoboju s reprezentacijom Rusijom protiv koje se očekuje povratak na stare dobre pobjedničke staze.

Uzbudljivo je i nadasve zanimljivo bilo u nedjeljnom derbiju skupine 2 europske smotre, no tako i uvijek biva u ogledima Hrvata i Francuza koji stvore uistinu posebnu rukometnu atmosferu u kojoj su se ponovno istaknuli Marko Kopljar na jednoj te povratnik nakon ozljede, francuska hobotnica Thierry Omeyer, na drugoj strani.

"Sve je još pred nama, a prvi su na redu Rusi. Oni su izgubili sve nade za polufinale, no naravno da će htjeti odigrati najbolje moguće. Moglo bi biti opasno, no mi smo bolji i trebali bismo pobijediti", kazao je hrvatski vratar Alilović.

Unatoč porazu i činjenici kako Hrvatska ima mnogo toga za popraviti i posložiti u svojim redovima te kako sada više ne ovisi samo o sebi za prolaz u polufinale i borbu za medalje, njeni igrači protiv Rusa ne bi trebali imati suviše problema te bi svojom čvrstom obranom na kojoj su toliko radili te naravno, raspoloženim Mirkom Alilovićem, kao i brzim krilima i njihovim još bržim kontrama te sjajnim šutevima odličnih vanjskih igrača trebali pokazati koliko su željni stepenice više na Euru u Danskoj.

"Atmosfera je OK. Trebamo što prije zaboraviti poraz, trebamo se okrenuti susretu s Rusima. Napravili smo sastanak i raspravili gdje smo pogriješili, a sad to treba ostaviti iza sebe i koncentrirati se na Rusiju", jasan je bio izbornik Hrvatske Slavko Goluža dan uoči novog europskog ogleda.

Nastavio je potom hrvatski izbornik s analizom sljedećeg suparnika njegovih momaka te receptom za njihovu pobjedu: "Čeka nas izuzetno teška utakmica protiv Rusa. Igraju 6-0 i 5-1 obranu, imaju visoku sredinu i ne smijemo se žuriti u napadu i ići u realizaciju. Trebamo biti strpljivi. Rusi su dosta promijenili svoju igru, dosta trče. Mi moramo biti mudri, igrati čvrstu obranu i trčati što više. Rusi su sve do sada igrali u egalu, tako da očekujem da i ova utakmica bude teška."

Mandalinić out, Slišković in

Dan uoči novog dvoboja na europskoj smotri u Danskoj stručni stožer Hrvatske na čelu s izbornikom Golužom odlučio je napraviti i svoju prvu zamjenu te je tako na tribine poslao igrača CO Zagreba Stipu Mandalinića, dok će se u sastavu ovoga utorka protiv Rusije naći bivši igrač našičkog Nexea, a sada slovenskog Celja Ivan Slišković.

Nakon što su praktički posljednji osigurali svoje mjesto na ovogodišnjoj europskoj smotri zanimljivo je rukometašima Rusije bilo i na samome Euru, točnije, u skupini C gdje su se dobro borili protiv sjajne Francuske od koje su, pak, poraženi (28:35), da bi potom još bolju igru pružili u ogledu sa Srbima u kojem bolji bivaju s dva razlike (27:25) da bi na koncu skoro iznenadili i slavljem nad Poljskom, no iako su upisali svoj drugi europski poraz (22:24) motivirani su krenuli u drugi krug natjecanja kojeg, pak, otvaraju hrabrom i velikom borbom s praktičkim domaćinom Švedskom, ali i novim nesretnim porazom (27:29).

Predvođeni trenerskim duom Olegom Kulešovim te Alexanderom Rimanovim koji su na poziciji izbornika naslijedili velikog Vladimira Maksimova, Rusi na svoj europski put nisu krenuli najbolje budući da su ih pogodili izostanci trojice itekako važnih i iskusnih igrača Alekseja Rastvorceva, Mihaila Čipurina te Timura Dibirova. No, ruska reprezentacija posložila je svoje redove te svoju igru temelji na imenima poput Sergeja Gorboka, Pavela Atmanate Konstantina Igropula.

Nakon tri upisana poraza te tek jedne pobjede koja im je donijela prolazak u drugi krug, ali bez ijednog boda, Rusi uporno žele pokazati kako se polako vraćaju u europski i svjetski rukomet na najbolji mogući način. Pokazali su to već prošloga siječnja u Španjolskoj na Svjetskome prvenstvu gdje su predstavili bržu Rusiju koja svoju snagu temelji na pojedincima na koje se ponajviše oslanja. Protiv Hrvatske, a i dalje s nulom na bodovnom računu, ruski će rukometaši zasigurno biti dodatno motivirani da pruže što bolji otpor te da možda i iznenade, ali i da se dobro pripreme za svoj derbi s Bjelorusima posljednjeg dana natjecanja u skupini 2.

Reprezentacije Hrvatske i Rusije snage su u svojoj zanimljivoj povijesti odmjerile čak 16 puta od čega su Hrvati slavili u osam međusobnih susreta, a Rusi u njih sedam, dok je jedan ogled završio bez pobjednika. U prvome dvoboju skupine 2 u utorak će tako Golužini momci po svoje deveto slavlje nad svojim starim dobrim znancima, kao i po povratak kako dobroj igri i predstavi, tako i poboljšanju atmosfere, ali će krenuti i po nova dva vrijedna europska boda.

Susret Hrvatske i Rusije počinje u 15.45 sati.

Euro 2014. - Grupa 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska33:25Rusija
Francuska39:30Bjelorusija
Poljska35:25Švedska
1Hrvatska (+4)3147:126+218
2Francuska (+4)3157:140+178
3Poljska (+2)3145:136+96
4Švedska (+2)3138:137+16
5Rusija 3141:154-132
6Bjelorusija 3137:172-350

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2014. - Grupa 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska33:25Rusija
Francuska39:30Bjelorusija
Poljska35:25Švedska
1Hrvatska (+4)3147:126+218
2Francuska (+4)3157:140+178
3Poljska (+2)3145:136+96
4Švedska (+2)3138:137+16
5Rusija 3141:154-132
6Bjelorusija 3137:172-350

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2014. u 17:37
    Bravo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2014. u 15:25
    na početku teksta stoji da je hrvatska pobijedila samu sebe, što baš i nije točno, jer nas je francuska pametnom igrom dobila.. mi još od line ne igramo pametan rukomet, već rukomet na snagu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2014. u 15:19
    Ovo je samo dokaz da Goluža gubi samopouzdanje, više odjednom nevjeruje Mandaliniću, prije početka sam govorio da je taj Mandalinić zaluto u rukomet sa onom svojom fintom glava lijevo desno a tijelo u mjestu, sigurno si je jadan iščašio vrat pa nemre više pa je uveo Sliškovića, a Lac doma u fotelji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2014. u 10:22
    Nadam se da će Slišković i dobiti priliku, ako je Stipe bio glavna zamjena protiv Francuza, očekujem da Slišković uđe ako Bičku ne krene, i prije, da bi Bičko uzeo zraka, dobar je u obrani, a u napadu konačno netko ima visinu i top da iznenada pukne (osim Kopljara, no on je sebe dao na prošloj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik