Euro 2014. - Završnica, za 3. mjesto, 26.01.2014, 15:00 h
Hrvatska
Hrvatska 28:29(13:16) Španjolska
Španjolska

Hrvatska ostala bez europskog odličja, Španjolci se kući vraćaju s broncom

Zvonka Keliš • nedjelja, 26.01.2014.
Hrvatska ostala bez europskog odličja, Španjolci se kući vraćaju s broncom
Foto: EPA

Rukometna reprezentacija Hrvatske nakon zanimljivih i borbenih 60 minuta igre u dvorani u Herningu nije uspjela svladati svog posljednjeg suparnika na Europskome prvenstvu te je ostala bez novog brončanog odličja. Bolji su Španjolci na krilima pivota Aguinagaldea te raspoloženog Canellasa bili s minimalnih 29:28.

Hrvatska - Španjolska 28:29 (13:16)

Europsko prvenstvo, Utakmica za treće mjesto
HERNING - Jyske Bank Boxen, Gledatelja: 14000
Suci: Stark/Stefan (Rumunjska)

Hrvatska: Alilović (3 obrane), Losert (10 obrana); Duvnjak 8, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat 3, Vuković, Bičanić, Buntić 5, Valčić, Štrlek 3, Čupić 2, Musa 2, Ninčević, Slišković 3
Izbornik: Slavko Goluža

Španjolska: Sierra (11 obrana), Perez de Vargas (1 obrana); Gurbindo, Rocas 1, Maqueda 4, Tomas, Entrerrios 2, Sarmiento 2, Aguinagalde 7, Ugalde 2, Andreu, Canellas 8, Morros 1, Garcia, Rivera 1, Guardiola 1
Izbornik: Manuel Cadenas

Sedmerci: Hrvatska: 3/; Španjolska: 5/5
Isključenja: Hrvatska: 6 min.; Španjolska: 6 min.

Hrvatski rukometaši ove su nedjelje prvi izašli na teren Jyske Bank Boxen dvorane u Herningu kako bi protiv starih dobrih poznanika i aktualnih svjetskih prvaka Španjolaca pokušali osvojiti brončano europsko odličje. Nakon polufinalnog poraza od domaćina Danaca u prije svega dva dana Hrvati su trebali ohladiti svoje glave, primiriti misli i sabrati se i uzdići kako bi se kući vratili s novom vrijednom medaljom. No, nakon svog nesretnog i neugodnog poraza od Francuza u prvome polufinalu u petak, Španjolci su također željni europskog odličja i naprosto čeznu za njime stoga sve je sve rukometne zaljubljenike čekala zanimljiva utakmica za treće mjesto u Europi.

Izbornik Hrvatske Slavko Goluža na put k bronci poslao je svoju već standardnu prvu postavu u kojoj je tek na poziciji desnoga krila napravio zamjenu. Naime, umjesto Ivana Čupića od prve se minute na parketu našao Zlatko Horvat. Među vratnice je ponovno stao Mirko Alilović, a u prvom napadu u susretu našli su se još kapetan Igor Vori na crti, Manuel Štrlek na lijevome krilu te Damir Bičanić, Domagoj Duvnjak i Marko Kopljar u vanjskoj liniji.

All star momčad

Europska rukometna federacija u nedjelju je odabrala i najbolju sedmorku turnira u kojoj je svoje mjesto pronašao i hrvatski rukometaš Domagoj Duvnjak kao najbolji srednji vanjski. Najboljim vratarem proglašen je Danac Niklas Landin, lijevim krilom Gudjon Valur Sigurdsson iz Islanda, a desnim Francuz Luc Abalo. Najbolji lijevi vanjski je Danac Mikkel Hansen, a desni Poljak Krzysztof Lijewski. Najboljim pivotom proglašen je Španjolac Julen Aguinagalde.

Najbolji obrambeni igrač jest Šveđanin Tobias Karlsson, a MVP Eura u Danskoj jest francuski rukometaš Nikola Karabatić. Najviše pogodaka na europskoj smotri postigao je, pak, španjolski igrač Joan Canellas.

Odmah na startu Hrvatska je pokazala motiv više te je preko sigurnog Štrleka upisala uvodnih 1:0 nakon čega siguran i naprosto sjajan s linije sedam metara biva Joan Canellas koji tako poravnava rezultat. Španjolci potom presijecaju hrvatsku obranu, no Gedeon Guardiola ne uspijeva realizirati kontru nakon čega novi španjolski pokušaj zaustavlja Alilović. Međutim, sjajan je tada nanovo najbolji strijelac smotre Canellas i Španjolska se odvaja na 2:1.

Brzi su tada Hispanosi iz nove kontre za +2, no ukazuje se tada dva puta zaredom Duvnjak i vraća Hrvatsku u susret (3:3). Napeto je i uzbudljivo bilo u narednim minutama susreta kada se igra pogodak za pogodak. No, u 17. minuti Cristian Ugalde i Jorge Maqueda odvode svoju momčad nanovo na prednost od dva pogotka (10:8), priključuje im se tada i vratar Jose Manuel Sierra i ubrzo španjolska prednost raste na +3.

U završnici prvoga dijela Hrvati se nisu predavali te su dobro puhali za vrat svome suparniku. Počeo je Zagrebov kapetan Horvat, priključio se i Venio Losert, a potom i Denis Buntić i Hrvatska postavlja izjednačenih 12:12. Do odlaska na odmor Canellas ponovno realizira sedmerac, Sierra biva siguran među svojim vratnicama, a Julen Aguinagalde postavlja španjolskih 14:12 koji se ubrzo povisuju i na tada velikih +4 (16:12). Do isteka 30. minute hrvatski zaostatak smanjuje, pak, Ivan Slišković koji postavlja rezultat 13:16.

Najbolji Duvnjak i Sierra

Nakon utakmice za treće mjesto i brončano odličje EHF je proglasio i najbolje igrače susreta iz redova obje momčadi. Domagoj Duvnjak ponovno je proglašen najboljim te je tako ponio još jednu nagradu, dok je kod brončanih Španjolaca najbolji bio vratar Jose Manuel Sierra.

Nastavak susreta lijepo otvara Štrlek za minus dva nakon čega sigurnu prednost Španjolaca održavaju Valero Rivera i Albert Rocas (18:15). Međutim, siguran je tada Ivan Čupić na liniji sedam metara s koje postiže dva uzastopna pogotka za vrijednih minus jedan (17:18). Raspoloženim se tada pokazao i iskusni Losert, no nakon sedam minuta igre siguran je i Aguinagalde kojemu se, pak, na suprotnoj strani pridružuje Sierra za nadolazeće nove zanimljive i borbene minute dvoboja za treće mjesto u Europi.

Hrvatski vođa Duvnjak zajedno s mladim Sliškovićem potom održava minimalan hrvatski zaostatak te vraća nadu u osvajanje brončanog odličja. Međutim, raspoloženi je tada Viran Morros koji osigurava Španjolcima 22:20, Sierra brani nov Čupićev pokušaj sa sedam metara, dok je najbolji pivot Europskog prvenstva u Danskoj, Aguinagalde, sjajan za španjolskih +3. Vraća se, međutim, ubrzo Hrvatska koja preko Štrleka i Buntića, ali i Željka Muse stiže na novih minus jedan (23:24), no netom potom ne koristi svoju priliku i napad za izjednačenje, Španjolska, pak, uzima loptu i vrlo se brzo odvaja na novih i sigurnih tri pogotka prednosti (26:23).

Sama završnica dvoboja, donijela je naravno nove zanimljivosti, hrvatski se rukometaši ponovno vraćaju u susret, podržava ih i Losert, no nove dvije prilike za poravnanje rezultata ne koriste Buntić koji loptu šalje preko gola, kao ni hrvatski napad koji loptu poklanja svome suparniku. Odličan je tada ponovno Aguinagalde koji postiže svoj sedmi pogodaka nakon čega uspješan biva i Duvnjak koji postavlja 27:28, ali i odlazi na dvominutni predah na klupu. U posljednju minutu dvoboja ulazi se s Canellasovim pogotkom za 29:27, dok konačnih 28:29 postavlja kapetan Vori čime Španjolska kući odlazi s brončanim odličjem, dok se Hrvatska vraća bez nove europske medalje.

Euro 2014. - Završnica

za 3. mjesto

Hrvatska28:29Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euro 2014. - Završnica

za 3. mjesto

Hrvatska28:29Španjolska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2014. u 23:03
    Znalo se da postoje 4 reprezentacije u europi koje su iznad svih ostalih, to se pokazalo točnim jer su te 4 ekipe došle do polufinala. Mi smo od sve 3 reprezetacije koje su u našem rangu izgubili, prema tome ne vidim zašto bismo trebalo biti zadovoljni turnirom kao što Goluža kaže.
    Obrisan korisnik
  • cameosis26.01.2014. u 19:03
    sad ćemo slušati o četvrtom mjestu zlatnog sjaja.
    cameosis
  • cameosis26.01.2014. u 19:01
    samo što se kretzschmar kod prijenosa utakmice danska - hrvatska po meni doživotno diskvalificirao komentarom "da je hrvatima urođene sitna prijevare, prikriveni faulovi" -- "to uče od malih nogu" ... koji bezveznjak.
    cameosis
  • cameosis26.01.2014. u 18:53
    ćosić je jedna velika, odvratna guba. njegovo sranje nema veze s pameću a ni s iskazivanjem domoljublja. jednostavno za povratiti. to što on radi je suprotno profesionalizmu. evo, baš u ovom trenutku zamišljam jednog kirurga koji se skroz uživio u jednu operaciju i počinje urlikati na sestru i... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.01.2014. u 18:37
    Barem nećemo morat slušat opet o "bronci zlatnog sjaja"
    Obrisan korisnik