Rukomet

CO Zagreb u domu Veszprema stječe iskustvo i pokazuje svoju kvalitetu

Zvonka Keliš • subota, 15.02.2014.
CO Zagreb u domu Veszprema stječe iskustvo i pokazuje svoju kvalitetu

Rukometaši CO Zagreba ove će subote u sklopu devetoga kola Lige prvaka snage odmjeriti s jednom od najboljih rukometnih momčadi Europe, mađarskim Veszpremom. Nakon što su prethodnoga vikenda stigli do sigurnog slavlja nad Motor Zaporožjem te osigurali daljnje šanse za prolazak u osminu finala europskog natjecanja, vrijeme je da Zagrebaši u Veszpremu pokažu što sve znaju i umiju te možda i pokušaju iznenaditi svog novog suparnika.

Europska rukometna subote za rukometaše CO Zagreba znači kako je vrijeme i za prvo gostovanje u drugome dijelu sezone u Ligi prvaka. Naime, deveto kolo najelitnijeg europskog rukometnog natjecanja aktualnom regionalnom i hrvatskom rukometnom prvaku nakon odlične predstave protiv Motor Zaporožja prije tjedan dana, donosi itekako težak i velik dvoboj s mađarskim velikanom Veszpremom.

Momčad CO Zagreba protekloga je vikenda iza sebe ostavila otvaranje drugoga dijela europske sezone koje je nakon velike borbe punih 60 minuta u zagrebačkoj Areni završilo izuzetno važnom i ključnom pobjedom Zagrebaša nad ukrajinskim Motor Zaporožjem (33:27) koja je tako momcima Borisa Dvoršeka omogućila nastavak sna o prolasku dalje u osminu finala ovoga natjecanja.

Valčić i Šandrk najavili dvoboj s Veszpremom

Susret s Veszpremom nekoliko dana ranije najavio je i dokapetan CO Zagreba Josip Valčić: "Idemo u goste velikoj ekipi koja parira za Final Four, idemo se boriti i dati sve do sebe. Nemamo teret na leđima tako da možemo igrati rasterećeno, trčati i pokazati svoj maksimum pa ćemo vidjeti što ćemo napraviti. Njihova je obrana opasna s Alilovićem na golu, izlaze na deset metara stoga se mi trebamo fokusirati na našu obranu jer kada igraš protiv jačeg suparnika jače ulaziš u njega. Također je važno da budemo oprezni s obzirom na njihov napad i da im ne dopuštamo kontranapade."

Zagrebov Josip Šandrk se, pak, osvrnuo na samu atmosferu koja će dočekati kako njega tako i njegove suigrače u Veszpremu: "Na domaćim je utakmicama mađarskog prvenstva atmosfera u dvorani totalna ludnica, dok u Ligi prvaka to postaje pravi kaos. U pozitivnom smislu naravno. Uostalom vidjeli su svi što dvije tisuće njihovih navijača napravi u zagrebačkoj Areni, a sada će nas dočekati gotovo osam tisuća navijača u sjajnoj, izrazito akustičnoj dvorani. Mislim da nama odgovara da bude bučno, da igramo pred punom dvoranom iako će navijači biti na njihovoj strani. Uvijek je ljepše igrati u jednom pravom navijačkom ambijentu."

Svega nekoliko dana kasnije hrvatskog je predstavnika u SEHA ligi čekao i nastavak regionalne sezone, kao i zanimljivo gostovanje u Beogradu gdje je pogotkom u posljednjoj sekundi minimalno svladana ekipa Partizana koja je uistinu pružila dobar otpor te je poslužila kao odlična priprema kako za Veszprem tako i za sada najvažniji dvoboj sezone, onaj sljedećega vikenda s ruskim St. Petersburgom.

Ove sezone Zagrebašima je Liga prvaka već u četvrtome kolu donijela sraz s jednom od najboljih momčadi Europe te jednim od glavnih favorita za osvajanje naslova europskog rukometnog prvaka, a isti je pred Zagrebovim navijačima bio uvjerljivo bolji s 33:22. Sada Hrvati u mađarskome domu gdje ih čeka uistinu užarena atmosfera, što se moglo vidjeti i prema gotovo tri tisuće mađarskih navijača koji su u Zagrebu upregnuli svoje glasnice te će isto učiniti i ove subote u Veszprem Areni, a činjenica je kako mnogi Zagrebovi mladci još nisu zaigrali u takvoj atmosferi.

Dan uoči polaska za Mađarsku trener CO Zagreba tako je kazao: "Nemamo što izgubiti, samo možemo puno dobiti. Idemo tamo grist, borit se i dokazivati se na velikoj sceni te postići što bolji rezultat. Zdravi smo i spremni. Dečki će dati sve od sebe, naša je ekipa mlada i željna dokazivanja, a budući da igramo protiv bolje ekipe nemamo pritisak pobjede, već samo onaj kojeg sebi sami stvaramo, dakle, da želimo igrati dobro. Veszprem nam je prilika da pokažemo svoju kvalitetu."

Otkrio je potom Zagrebov strateg i koje su jače strane njihova novog suparnika te na što Zagrebaši posebno trebaju pripaziti: "Za njihovu je igru jako važno hoće li igrati Nagy ili ne, a čini se da ove subote neće. U njihovoj obrani leži najveća snaga jer tu nema slabih mjesta, a ukoliko su motivirani, napaljeni i ozbiljni naše šanse nisu velike, no trebamo se potruditi i odigrati dugačke napade, raditi manje tehničkih pogrešaka, imati visok postotak realizacije, ne smijemo razbraniti Alilovića, dok u napadu moramo zaustaviti njihovu kontru i polukontru i Chemu Rodrigueza. Također je važno da nam Sulić ne radi nereda u obrani, a mi ćemo se ovoga puta fokusirati na 6-0 obranu i gurati ih u leđa iako su Mađari fizički dobra ekipa."

Mađarska ekipa trenutno je jedna od najboljih u Europi te se stoga i sigurno nalazi na vodećem mjestu skupine A u kojoj CO Zagreb trenutno drži petu poziciju sa šest osvojenih bodova. Veszprem je, pak, u osam dosadašnjih susreta ostvario sedam pobjeda te je u proteklome kolu podijelio bodove s drugoplasiranim RN Löwenom (25:25), no i dalje je uz Barcelonu jedina neporažena momčad ove sezone Lige prvaka.

"Sredinom tjedna ostali smo bez Ugaldea i Nagyja i gubitak ijednog od njih za nas je velik gubitak. No, unatoč tomu uvjeren sam da možemo svladati našeg suparnika. Iako je pobjeda uvijek najteži zadatak za ostvariti ovdje se radi o zadržavanju vrha skupine i mi ćemo igrati u tom duhu", kazao je uoči ogleda Gergo Ivancsik, dok je Peter Gulyas nadodao: "Mnogo sam puta igrao protiv Zagreba stoga smatram da smo mi profesionalno i psihički jako jaki i možemo svladati i biti bolji od Zagreba kako bi ostali na samome vrhu skupine."

Jasno je stoga kako Mađari nemaju slabih točaka, jaki su kako u napadu tako i u obrani na čijem se čelu, točnije, među vratnicama nalazi hrvatska hobotnica Mirko Alilović koji je Zagrebašima stvorio i najviše problema u susretu u Areni. Dakako, najjača snaga ove momčadi jest jedan od najboljih rukometaša svijeta Laszlo Nagy o kojem mnogo toga ovisi, no nakon što je obnovio ozljedu te odradio nekoliko liječničkih pregleda on ipak neće nastupiti ove subote te neće moći pomoći svojoj ekipi na putu prema novim europskim bodovima.

Nikako se tu, dakako, ne smiju zaboraviti ni trenutno sjajan hrvatski pivot Renato Sulić, kao i njegovi suigrači Momir Ilić, Chema Rodriguez, ali i Tamas Ivancsik. Na čelu ovih momaka jest uistinu odličan rukometni trener Carlos Ortega koji je za svoje nove suparnike zasigurno pripremio nešto zanimljivo, a tu su naravno i vjerni Veszpremovi navijači koji u svome poslu, navijanju, ne posustaju ni u jednoj sekundi dvoboja stoga su pravi osmi igrač ove ekipe.

Veszpremov strateg Ortega netom prije susreta za službene je stranice kluba, pak, kazao: "Uvijek nas očekuju teški dvoboji u Ligi prvaka, tako će biti i sa Zagrebom protiv kojeg bi nam i bod bio dovoljan kako bi bili prvi u skupini. No, mi naravno želimo pobjedu i nove bodove u Areni u svom posljednjem domaćem ogledu. Naši suparnici su u velikoj borbi za prolazak dalje u osminu finala i četvrto mjesto u skupini tako da moramo pripaziti na njih. Igrat ćemo našu igru i pokušati ostvariti naš cilj."

Duga je povijest međusobnih dvoboja hrvatske i mađarske momčadi, a omjer pobjeda i poraza očekivano ide u korist ekipi Veszprema koja i ove subote slovi za izrazitog favorita susreta te kreće po svoje 14. slavlje u međusobnim ogledima, dok će Zagrebaši pokušati iznenaditi i pružiti dobar otpor, pokazati se u što boljem svjetlu i pripremiti za St. Petersburg koji dolazi te možda uzeti i bod, odnosno, povijesno drugo izjednačenje. Stoga zanimljiv i uzbudljiv rukomet zasigurno neće izostati.

Susret devetoga kola Lige prvaka između Veszprema i CO Zagreba počinje u 19 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

St. Peterburg23:32Rhein-Neckar Löwen
Celje Pivovarna L.30:27Motor Zaporožje
Veszprem34:27RK Zagreb
1Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

St. Peterburg23:32Rhein-Neckar Löwen
Celje Pivovarna L.30:27Motor Zaporožje
Veszprem34:27RK Zagreb
1Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2014. u 17:12
    a čuj možda i iznenade bod bi bio veliko Čudo
    Obrisan korisnik
  • ruby15.02.2014. u 11:56
    Kratko rečeno - USRALI SE ! Možda su to Dvoršekove izjave u slučaju velikog poraza kako bi se ogradio. Dok Dvoršek ipak bude motivirao ekipu , Saračević će za to vrijeme piti i žderati s starim prijateljima Mađarima. Tako je bilo i u Beogradu kad je pozdravljao Partizanove navijače !
    ruby
  • rider1115.02.2014. u 10:35
    Pa šta je ovo, kakve su ovo gluposti? Zagreb stječe iskustvo u paklenom domu Veszprema, mladi lavovi nemaju što izgubiti, idemo odigrati najlakšu utakmicu u grupi, nemamo imperativ, ova utakmica bit će odličan temelj ovim mladim igračima da nadograđuju svoju igru punu talenta... STANI MALO! Ne znam... [više na forumu]
    rider11