Zimski sportovi

Šveđani na krilima sjajnog Lundqvista svladali Fince za ulazak u veliko finale

Mirza Seferagić • petak, 21.02.2014.
Šveđani na krilima sjajnog Lundqvista svladali Fince za ulazak u veliko finale
Foto: EPA

Hokejaši Švedske prvi su finalisti hokejskog turnira u Sočiju nakon što su s tijesnih 2:1 slavili protiv Finske. Henrik Lundqvist je na golu Šveđana sakupio 25 obrana te je tako pomogao svojoj reprezentaciji da stigne do pobjede protiv njihovih odličnih susjeda.

Sjajnu su utakmicu u prvom polufinalu hokejskog turnira u Sočiju odigrali Šveđani i Finci. U prvoj su trećini obje momčadi bile vrlo aktivne, udarci na gol bili su na strani Šveđana (13:10), no Kari Lehtonen s jedne, te Henrik Lundqvist, s druge strane, bili su sjajni na svojim vratima.

U drugoj su trećini prvi do pogotka stigli Finci, a bilo je to iz jedne pomalo čudne situacije jer su svi očekivali da suci dosude zabranjeno ispucavanje, no to se nije dogodilo. Naime, Sami Vatanen uputio je pak gotovo preko cijelog terena za dodavanje Olliju Jokinenu koji je taj pak dočekao nakon odbijanja od ograde iza Lundqvistovih vrata te je uspio pronaći malo prostora između švedskog vratra i vratnice te tako dovesti Finsku u vodstvo. Čak se niti na usporenim snimkama nije moglo sa sigurnošću utvrditi da je netko dotaknuo pak na putu do Jokinena, pa se čini kako je ipak moralo biti dosuđeno zabranjeno ispucavanje.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

No, taj pogodak nije imao neugodnog utjecaja na Šveđane koji su ubrzo preokrenuli rezultat u svoju korist. Stvari na početak pet minuta nakon Jokinenovog gola vratio je Loui Eriksson koji je ostao nečuvan na desnoj strani gola Finske te je bez većih problema pogodio za 1:1. Šveđani su do prokreta stigli u 37. minuti nakon što je sjajni branič Erik Karlsson snažnim udarcem s plave linije svladao Lehtonena u situaciji s igračem više. Nedugo potom vidjeli smo i vratnicu Niklasa Kronwalla, no u posljednjih se 20 minuta ušlo s minimalnom prednošću Švedske.

Razumljivo, Finci su u posljednjoj trećini krenuli po izjednačujući pogodak, a imali su dobru priliku u 51. minuti nakon isključenja Daniela Sedina, no Lundqvist je bio nesavladiv na golu, pa su Finci tako propustili priliku izjednačiti rezultat s igračem više. Šveđani su potom imali dvije situacije "tri na jedan", međutim, nisu to uspjeli iskoristiti.

Šveđani su se do kraja utakmice vrlo dobro branili dok Finci nisu imali prave ideje u napadu te su tako morali priznati poraz, a sutra će se (16 sati) boriti za broncu protiv poraženog iz susreta SAD – Kanada.

Polufinale:
Švedska – Finska 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
SAD – Kanada 18 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.02.2014. u 02:20
    Inače ne volim postati ovako indexovski, ali ti si žešći debil.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2014. u 18:26
    Kanadjani nisu bahati.Procjene njihovih Hockey znalaca prije Igara su bile uglavnom da su Rusi favorite.Mnogi su svrstali Kanadu na 3. mjesto po kvaliteti,neki cak I na cetvrto I peto.Jedino sto je bahato ovdje je da su Kanadjani naprosto ludi za hockeyom .Toronto,na primjer,nije nista osvojio od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2014. u 17:16
    nadam se da osvajaju. samo da bahati kanađani ne osvoje
    Obrisan korisnik