Košarka

Video: Oklahoma sredila Spurse na Westbrookov pogon, Miami pokvario Jamesov povratak na Floridu

Davor Kovačević • petak, 26.12.2014.
Video: Oklahoma sredila Spurse na Westbrookov pogon, Miami pokvario Jamesov povratak na Floridu
Foto: EPA

Nakon pobjede Washingtona u New Yorku, božićni specijal donio je preostale četiri zvučne utakmice među kojima se svakako istaknula pobjeda Oklahome kod San Antonija te povratak LeBrona Jamesa na mjesto sreće, ali koji nije prošao sretno. Protiv svojih je zaigrao i Pau Gasol, ali nije bio blagdanskog duha prema bivšem klubu, dok je drugi poraz zaredom u Staples centru doživio Golden State.

Nezaustavljivi Westbrook i Oklahoma produbili krizu Spursa

Bez Kevina Duranta, ali s čovjekom koji je desetu uzatopnu utakmicu isporučio preko 25 koševa, s čovjekom koji je još jednom ove sezone pokazao svoje rastuće tricaške sposobnosti i s čovjekom koji je odradio lavovski dio u skakačkom dijelu, Oklahoma je u Texasu sa 114:106 nadigrala San Antonio Spurse, unatoč 17 promašenih slobodnih bacanja, i zasluženo im nanijela peti poraz u posljednjih šest utakmica.

Na krilima fantastičnog Russella Westbrooka, raspoloženog Ibake i skakača Adamsa Thunder je pet minuta prije kraja treće četvrtine stigao do najveće prednosti na utakmici 71:60, no i Westbrook je morao na odmor, a Gregg Popovich je pronašao ono što je tražio cijelu utakmicu. Petorku koja će, kako je rekao, htjeti isto što i Oklahoma, a ona je već do kraja te dionice iz dvoznamenkastog zaostatka odgovorila prelaskom u vodstvo (77:76).

Iskoristili su Spursi Westbrookovo hlađenje, samim time i napadačke probleme Oklahome i poveli s 86:82, no briljantni playmaker Thundera se vratio i zajedno s ranije spomenutim dvojcem potpomognutim dvjema ključnim tricama Anthonyja Morrowa preokrenuo tijek utakmice napravivši seriju 20-7 za, pokazalo se, nedostižnih 102:93.

“Bez obzira na to što se događa, kao što sam rekao i prije i kao što ću nastaviti govoriti, moj posao je napad“, rekao je Westbrook, koji je ujedno i odigrao 14. uzastopnu utakmicu s 20+ poena što je njegov najduži niz karijere.

Westbrook je okončao utakmicu s 34 poena i 11 asistencija, Ibaka s 21 poenom, a Adams sa 16 poena i 15 skokova uz sedam napadačkih i nekoliko lijepih zaustavljanja Duncanovih pokušaja. Morrow je dodao 15, a Jones 14 poena. Kod Spursa se istaknuo Bonner sa 17 poena, Duncan je ubacio 15, Joseph i Splitter po 14 poena, dok je Ginobili podijelio 13 asistencija uz 11 poena.

Miami i Wade “upriličili“ Jamesov doček

Rezultat utakmice Miamija i Clevelanda ostao je u sjeni povratka LeBrona Jamesa na mjesto sreće. Reakcija navijača na prvom predstavljanju bila je pomiješana, s kombinacijom pljeska i zvižduka, ali ipak s nijansom naglašenijim zvukom zasluženog pozdrava. No kada su nakon prvog televizijskog time-outa na video-zidu prikazani najbolji trenuci Jamesa u Miamijevu dresu, velika većina zviždača se urazumila i pridružila standing ovationu vlastitom idolu protekle četiri sezone.

“Mi se moramo natjecati, brinuti o našem poslu i raditi ono što trebamo u našoj profesiji. Ne smijete nikad prijateljstvu dopustiti da uđe između tih stvari“, kazao je James.

Također, Cleveland je u prvom poluvremenu ostao u sjeni Miamija, a James u sjeni svog velikog prijatelja Dwaynea Wadea koji je bio nezaustavljiv u prvom dijelu utakmice. Obrana Clevelanda bila je u blagdanskom raspoloženju i dopustila 62 koša Miamiju, Wadeu 24, a sebi minus od 17 koševa (43:60).

Ipak, samo nekoliko minuta nastavka bilo je dovoljno da se Cavsi poptuno vrate u utakmicu. Smanjili su na 61:65, kasnije bez Jamesa, koji je nakratko zbog manjih poteškoća posjetio svlačionicu, i na 71:73, a onda na samom početku posljednjih 12 minuta Jamesovim zakucavanjem, koje je se sucima nije svidjelo, po prvi put nakon uvodnog koša poveli sa 78:77. Odvojio se ponovno Heat na 90:81, Miami je stigao na 87:90, ali serija Miamija za 97:87 ubila je svaku nadu Cavsa. Završilo je 101:91 i tek šestom domaćom pobjedom Miamija.

Wade je stao u drugom poluvremenu, učinku od 24 koša s poluvremena dodao je novih sedam, no zato se ukazao Luol Deng koji je povukao i završio s 25 poena, osam skokova i osam asistencija. Kod Clevelanda su samo James s 30 i Irving s 25 poena zaslužili prolaznu ocjenu.

Chicago u posljednjoj četvrtini sredio Lakerse bez Bryanta

Nakon iznenađenja koje su košarkaši pušteni s lanca, kako je to slikovito opisao Nick Young, priredili protiv vodeće momčadi NBA lige, Lakersi su i drugu utakmicu odigrali bez Kobeja Bryanta koji radi odmora nije “kontrolirao uzde“ ni ovaj put, ali do novog iznenađenja nisu mogli. Jezerčani su se držali sve do posljednje četvrtine, a presudio im je igrač koji brojnih proteklih sezona nosio upravo njihov dres.

“Čudno je. Ovo je utakmica puna emocija jer ste na suprotnoj strani ekipe za koju ste igrali puno prijašnjih godina“, rekao je Pau Gasol, jedan od najzaslužnijih za petu uzastopnu pobjedu Chicaga.

Bullsi su već tijekom druge četvrtine stekli prednost od 16 koševa razlike (52:36), a Lakersi su se u 28. minuti približili na samo 62:64 i držali pristojan zaostatak kroz cijelu treću četvrtinu da bi Chicago prelomio stvari u posljednjoj dionici za konačnu, možda i preuvjerljivu pobjedu 113:93.

Gasol je predvodio Bullse s 23 poena i 13 skokova, ali ništa nisu zaostajali ni Butler s 21 i Rose s 20 poena. Johnson je bio najraspoloženiji igrač Lakersa s 19 poena, Hill je pratio sa 16, a Davis je ubacio 13 poena i dohvatio 14 skokova.

Warriorsi ponovno stradali u Staplesu

Seriju velikih božićnih utakmica zaključili su Los Angeles Clippersi i Golden State Warriorsi koji neće po dobrom pamtiti prosinačko gostovanje u Staples centru. Nakon Lakersa svladali su ih i Clippersi kojima je to 28. uzastopna sezona u kojima su barem jednom svladali Golden State i dodatno u negativu bacili njihov božićni omjer koji je sada na 9-14.

Ni jedna ni druga ekipa nisu se mogle pohvaliti osobitom preciznošću, ali nešto konkretniji u trenucima odluke, odnosno u posljednjoj četvrtini bili su Clippersi koji su u prvom poluvremenu bili u zaostatku 28:39, no kada su uhvatili goste tijekom treće četvrtine napravili su seriju od 24-5 za velikih 97:77.

“Ovo je bilo ružno. Nijedna momčad nije šutirala dobro, ali lijepo je pobjeđivati i kad ne igraš dobro. U prvom poluvremenu uzimali smo šuteve koje bih uzimao cijeli dan, ali nisu htjeli ući“, izjavio je trener domaćina Doc Rivers.

Najraspoloženiji u pobjedi 100:86 Clippersa bio je Crawford s 24 poena, Paul je ubacio 22, a Griffin i Jordan su uz koševe obavili i onaj skakački dio. Prvi je zabio 18 poena uz 15 skokova, a drugi 14 poena i 12 puta uspješno skočio. U lošoj predstavi neraspoloženih Warriorsa Thompson je postigao 15 poena, a Curry jedan manje.

NBA rezultati:
San Antonio – Oklahoma 106:114
Miami – Cleveland 101:91
Chicago – LA Lakers 113:93
LA Clippers – Golden State 100:86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!