Košarka

Bjelica donio Srbiji pobjedu u samoj završnici, nova katastrofa Estonaca

Branimir Korać • nedjelja, 06.09.2015.
Bjelica donio Srbiji pobjedu u samoj završnici, nova katastrofa Estonaca
Foto: EPA

Najneizvjesniji dvoboj prvog dijela programa Europskog prvenstva u nedjelju odigran je u Berlinu gdje je Srbija u samoj završnici svladala domaćina Njemačku...

Skupina A: Rusija - Poljska 79:82

Rusija je upisala još jedan poraz i to još jedan u tijesnoj završnici. Nakon Izraela, slavila je i Poljska, također s tri poena viška i to 82:79. Poljacima je to druga pobjeda u skupini za dobro otvaranje turnira.

Uz sve probleme koje su imali u pripremama, Rusi su krenuli s dva tijesna poraza i vidjet ćemo kako će se to odraziti na njihovo samopouzdanje u nastavku Prvenstva.

Susret protiv Poljske protekao je u ravnopravnoj igri, u prvom poluvremenu Rusija je u jednom trenutku došla do sedam poena prednosti, ali sreća se okrenula i u trećoj četvrtini Poljska je imala plus osam.

Rusija se uspjela približiti i vratiti u utakmicu, ali sredinom posljednje četvrtine nakon ubačaja Waczynskog Poljske se odvojila na 70:61 i činilo se napokon slomila protivnika. No Rusi se nisu predali, čak niti kada su zaostajali sedam koševa minusa u zadnjoj četvrtini. Uspjeli su iskoristiti nervozu Poljske s linije slobodnih bacanja i imati i šut za produžetak, ali Antonov nije zabio.

Adam Waczynski susret je završio s 23 poena (6/8) dok je Marcin Gortat dodao 18 poena uz šest skokova. Kod Rusije Andrej Zubkov ubacio je 21 poen (8/11) uz sedam skokova, a Andrej Voroncevič dodao je 12 poena (2/7) uz šest skokova.

Skupina B: Srbija - Njemačka 68:66

Srbija je sjajno krenula i upisala pobjedu protiv Španjolske, ali u sljedećem susretu nije bila na toj razini i Njemačka joj je stvorila velike probleme. Na kraju je pobjedu Srbiji u zadnjoj sekundi donio Nemanja Bjelica.

Bio je to posve izjednačen dvoboj u kojem je dugo mirisalo na neizvjesnu završnicu. Njemačka je odigrala čvrsto, odvela utakmicu na mali broj poena što joj najviše odgovara i na kraju je imala u rukama produžetak.

U posljednjoj minuti Srbija je povela sa 66:63 nakon polaganja Nedovića, ali najopasniji njemački šuter Heiko Schaffartzik 24 sekunde prije kraja ubacuje tricu za poravnanje.

Srbija se odlučila na dugačak posljednji napad, kako Njemačka nije bila u bonusu logično je omela taj napad šest sekundi prije kraja prekršajem nad Teodosićem, ali ostalo je dovoljno vremena za Bjelicu da ipak pogodi za pobjedu.

Bjelica je bio jedini dvoznamenkasti u srpskim redovima s 12 poena (4/7), a na drugoj strani po 15 poena ubacili su Tibor Pleiss (5/6, sedam skokova) i Dirk Nowitzki (5/15, deset skokova).

Skupina C: Nizozemska - Makedonija 71:78

Nakon pobjede protiv Gruzije, Nizozemska nije uspjela svladati i Makedoniju. Makedonci su se oporavili od teškog stradavanja protiv Grka i upisali su pobjedu s kojom su isprali taj gorak okus.

U pravom trenutku Makedonci su proigrali, uspješno zaključili prvo poluvrijeme i otišli na odmor s lijepih 12 poena prednosti.

U drugom poluvremenu Makedonci su bez većih problema sačuvali prednost, u završnici su imali i 15 poena viška te su mirno priveli utakmicu kraju slaveći sa 78:71.

Prošlosezonski razigravač Cibone Vlado Ilievski predvodio je Makedoniju s 14 poena (5/7) i sedam asistencija, a 13 poena dodali su Aleksandar Kostoski (5/7) i Bojan Trajkovski (5/16).

U nizozemskom sastavu Nicolas de Jong ubacio je 19 poena (8/14) dok su po deset dodali Henk Norel (4/7, devet skokova) i Arvin Slagter (4/7).

Skupina D: Estonija - Belgija 55:84

Iako igraju u najlakšoj skupini, Estonci zasad izgledaju kao da su zalutali na ovo Prvenstvo. Upisali su još jedan katastrofalan poraz, a ovaj put nanijela im ga je Belgija.

Belgija je krenula s porazom, ali susret protiv Estonije zasigurno će ju napuniti samopouzdanjem uoči završne bitke za prolazak u sljedeću fazu natjecanja.

Kao što rezultat sugerira, bio je to neravnopravan dvoboj dav posve različito raspoložena protivnika. Estonci su bili potpuno inferiorni i zasluženo su visoko poraženi.

Matt Lojeski predvodio je Belgiju sa 16 poena (4/7) i šest skokova, a Sam van Rossom dodao je 14 poena (4/5). Kod poraženih Siim Sander Vene ubacio je 12 poena (6/16).

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rusija79:82Poljska
Finska66:79Izrael
Bosna i Hercegovina54:81Francuska
1Francuska 50+72
2Poljska 32+15
3Izrael 32-9
4Finska 23-5
5Rusija 14+5
6Bosna i Hercegovina 14-78

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rusija79:82Poljska
Finska66:79Izrael
Bosna i Hercegovina54:81Francuska
1Francuska 50+72
2Poljska 32+15
3Izrael 32-9
4Finska 23-5
5Rusija 14+5
6Bosna i Hercegovina 14-78

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2015. u 14:29
    Ima tu još 'indijanaca', nisu samo estonci.Slažem se...ovo EP s 24 zemlje je pizdarija. Trebalo je ostati na 16 država sudionica.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2015. u 21:10
    Samo da upitam, tko je ove Estonce pustio na prvenstvo? Ah da, nakaradan FIBIN sistem u kojem je izravno na prvenstvo išao pobjednik najslabije prve runde kvalifikacija 13 ekipa gdje su igrale poznate košarkaške velesile Luksemburg, Slovačka, Danska ili Portugal. 12 ekipa otišlo je u drugi dio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2015. u 20:16
    Emotivno praznjenje sinoc protiv Spanije, Nemci su imali lakseg protivnika i vise sati za odmor, zatim mi smo ocajno sutirali za tri poena i slobodna bacanja. Uzmimo jos to da je Nemacka domacin. Mi imamo samopuzdanja i pobednicki mentalitet ali to se kroz trenin uci i gradi od najmladjih selekcija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2015. u 18:36
    Srbi imaju taj pobjednički mentalitet....njima zadnji šutevi ulaze. Ali pokazuje se da (bar za sada, dok vrhunske ekipe ne dostignu vrhunac forme) na turniru nema izrazito dominantne ekipe. Njemci su prosječna ekipa, pa su ipak sa srbima bili cijelu utakmicu u egalu.
    Obrisan korisnik