Košarka

Drama u Areni, oslabljena Hrvatska tijesno poražena od uporne Grčke

Branimir Korać • nedjelja, 06.09.2015.
Drama u Areni, oslabljena Hrvatska tijesno poražena od uporne Grčke
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija u drugom kolu natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu za protivnika je imala Grčku i nakon velike brobe upisala je tijesan poraz.

Definitivno bez Bojana Bogdanovića i uz Marka Tomasa koji još uvijek nije potpuno spreman za nastup, Hrvatska je ušla u susret protiv Grčke. Grci imaju sjajnu momčad, vrlo su kvalitetni, ali Hrvatska i s problemima ima što za reći u ovom susretu.

Slično kao i u susretu sa Slovenijom, Hrvatska je rano ostala bez igrača zbog brzih osobnih, u prvom susretu Tomić je rano napustio parket, a protiv Grka Šarić je bio taj.

Međutim Hrvatska je imala odličan početak, agresivan u obrani i dobar u napadu i brzo je stigla do 11:5. Uspjeli su Grci odgovoriti, dobrom obranom staviti hrvatski napad u probleme, no Luka Žorić još jednom je potvrdio da je u fantastičnoj formi i kada ostalima nije išlo, prekinuo je hrvatski napadački post lijepom akcijom u reketu.

Srećom, kako hrvatski napad u tom razdoblju nije briljirao, napucavali su se i Grci te se prednost nije istopila, a Hrvatska je bila ta koja je prva počela pogađati. Simonova trica odvela je Hrvatsku do najviših 18:11 dok je prva četvrtina završena s još uvijek dobnrih 18:13 za Hrvatsku.

Sjajni Simon i Žorić nastavili su držati Hrvatsku u prednosti i na početku druge četvrtine, na svaki koš Grka Hrvatska je odgovarala, a posebno važna bila je Simonova trica s istekom napada za 25:20.

Grčki šut nije funkcionirao, ali zato je bilo dosta problema u reketu gdje su se lako izborili za poziciju i poentirali preko Koufosa, Bourousisa i Antetokounmpa.

U napadu, Grci nisu imali rješenja za iznimno raspoloženog Simona koji je novom tricom podignuo na najviših 33:24. Bili su to i zadnji poeni Hrvatske u prvom poluvremenu, Grci su do odmora smanjili zaostatak i na poluvrijeme se otišlo s 33:28 za Hrvatsku.

Simon je odradio sjajnih 20 minuta s 13 ubačenih poena.

Ulazak u drugo poluvrijeme bio je vrlo sličan onom s početka utakmice. Šarić je ponovno odlično otvorio, s pet poena pomogao je Hrvatskoj da se odvoji na 40:30, no svakako treba izdvojiti i sjajne reakcije Drapera u obrani koji je u više navrata pritiskom prema Calathesu stvorio probleme Grcima.

Furiozan ulazak Hrvatske u drugo poluvrijeme Katsikaris je morao prekinuti minutom odmora, pokazalo se to kao dobar potez i s dvije odlične reakcije Printezisa Grci su u nekoliko sekundi smanjili na 40:35.

Dobra vijest za Hrvatsku uslijedila je vrlo brzo, Antetokounmpo je u dva navrata prekršajima zaustavljao napad Hrvatske i preselio na klupu s četiri osobne.

Nije se dugo čekalo da se Hrvatska vrati na plus deset, tri trice, dvije Hezonje i jedna Ukića, bile su dovoljne za odlazak na 49:39 i podizanje atmosfere u dvorani.

U završnici treće dionice Grčka je uspjela malo smanjiti zaostatak i zahvaljujući ubačaju Koufosa ući u zadnju četvrtinu s prihvatljivijih 57:51.

Luda trica Spanoulisa približila je Grke na 61:56, zatim je Ukić napravio prekršaj na trici kod šuta grčkog kapetana i šest minuta prije kraja utakmica se zakomplicirala, 61:59.

Seriju Grka zaustavio je s četiri poena u nizu Tomić, međutim jedan od dvojice Grka koji gotovo uvijek zabijaju kada je to najvažnije, Spanoulis (drugi je Printezis), ubacuje još jednu tricu i približava svoju reprezentaciju na 65:64 nakon čega Sloukas zabija za 66:65.

Grci su se dvije minute prije kraja po prvi puta u susretu uspjeli odvojiti i povesti 70:67 i Perasović je morao zaustaviti seriju Grka.

Kod 72:69 Hrvatska je imala napad, Hezonja je promašio tricu, a odbijena lopta ipak je završila u rukama Grka. Spanoulis je na drugoj strani na isteku napada promašio tricu, a 3.2 sekunde prije kraja Simon je dobio slobodna bacanja.

Prvo je pogodio, drugo namjerno promašio i uhvatio skok u napadu, ali nije pogodio za produžetak.

Hrvatska je upisala poraz, ali bez dvojice vrlo važnioh igrača i unatoč porazu ima razloga za optimizam. Kruno Simon bio je najefikasniji s 18 poena.

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Nizozemska71:78Sjeverna Makedonija
Slovenija79:68Gruzija
Grčka72:70Hrvatska
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Nizozemska71:78Sjeverna Makedonija
Slovenija79:68Gruzija
Grčka72:70Hrvatska
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ronaldo907.09.2015. u 17:59
    ne mogu vjerovat da nitko, ali baš nitko nije spomenuo u ovih 47 komentara Krunu Simona koji je odigrao cudesno, i pogadao gotovo nemoguce, cudesno, i preko ruke trica, i korak u stranu pa trica i zdanje sekunde pa trica ma od kud poželiš, cudesno,Bravo Kruno, ako je Bogdanovic nas najjaci igrac... [više na forumu]
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik07.09.2015. u 17:25
    Bravo dečki! Nema predaje!- Sve od sebe dati je za pohvalu ali dajte poradite na izmjenama kad je netko umoran neka kaže- RAZGOVARAJTE!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2015. u 14:17
    Apsolutno se slažem da je grčka ozbiljna i jako kvalitetna ekipa.Izgubili smo zbog svojih gluposti, mentaliteta i zbog umora.Hezonja, šut iz igre 3/10. Pogodio je sve?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2015. u 14:11
    Grcka je ozbiljna ekipa prvo. Drugo Hezonja je ubacio pre toga sve sto je sutnuo. Bogdan, Bjelica Teo sutiraju jos lucidnije suteve ali to ulazi jer se i to uvezbava, situacije u poslednjim sekundama napada i sl. Mi ove Grke dobismo sa puno losijom reprezentacijom prosle godine preko 20 razlike... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • j.s.veron07.09.2015. u 13:34
    Komentari sa toliko pesimizma pa to je nevjerovatno, kao da smo Francuska ili Španjolska, po igračima izgubili smo od iskusnog protivnika koji ima najširu klupu na prvenstvu,u dva dana dvije teške utakmice .,u drugoj bez bojana .Normalno je da će Spanulis pogoditi tricu preko ruke i iznuditi na ime... [više na forumu]
    j.s.veron