Tenis

Argentinci su u formi: Del Potro osvojio naslov, Schwartzman poražen u finalu

Jurica Godina • nedjelja, 23.10.2016.
Argentinci su u formi: Del Potro osvojio naslov, Schwartzman poražen u finalu
Foto: EPA

Na europskim dvoranskim ATP turnirima Argentinci, protivnici Hrvatske u finalu Davisovog kupa, ovaj su tjedan izborili dva finala. Juan Martin del Potro je zaključio niz bez izgubljenog seta u Stockholmu, dok je Diego Schwartzman, nakon pobjede nad 12. svjetskim igračem Goffinom, priznao premoć Gasquetu.

Del Potro je nakon Isnera, Almagra, Karlovića i Dimitrova u dva seta svladao i Jacka Socka, za svoj prvi naslov u gotovo tri godine, 19. u karijeri.

Pavić i Venus izgubili od braće Ymer

Elias i Mikael Ymer su nova švedska teniska snaga. Mlađahni, tamnoputi Šveđani etiopskog podrijetla osvojili su Stockholm u paru, pobijedivši u finalu Matu Pavića i Michaela Venusa u dva uvjerljiva seta (6:1, 6:1). Mlađi brat Mikael je k tome odigrao odlično i u pojedinačnom dijelu, gdje je u prvom kolu ostavio Verdasca na samo tri gema.

U finalnom srazu Sockova oružja funkcionirala su samo u prvih osam gemova, nakon čega Del Potro lagodno okreće meč u svoju korist. Amerikanca je pritom mučilo rame.

Del Potro će na sutrašnjoj ATP ljestvici i službeno postati prva teniska snaga Argentine. Vratit će se među 50 najboljih, nakon podugačkog izbivanja iz tog društva.

Zanimljivo, od 40. do 70. mjesta ATP-ove ljestvice pozicionirano je čak 6 Argentinaca (del Potro, Delbonis, Schwartzman, Pella, Bagnis i Monaco). U Top 100 još su Zeballos, Olivo i Berlocq. Stoga će biti zanimljivo vidjeti ključ po kojem će argentinski izbornik Daniel Oršanić izabrati četvoricu za finale u zagrebačkoj Areni potkraj mjeseca studenog.

Del Potro će s pozivnicom igrati i sljedećeg tjedna u Baselu.

ATP Stockholm (serija 250), finale: Juan Martin del Potro (Arg) - Jack Sock (6/SAD) 7:5, 6:1.

Gasquet i Carreno-Busta drugi put u sezoni

111 godina je Belgija čekala na finale Davis Cupa, što su njezini tenisači izborili lani, predvođeni Davidom Goffinom. Na povratak ATP turnira u Belgiju čekali su znatno manje - 18 godina. No, njihov najbolji tenisač nije iskoristio priliku na domaćem terenu. Mučio se u četvrtfinalu, da bi dan kasnije neočekivano bio poražen od Diega Schwartzmana, omalenog Argentinca koji je ulaskom u finale Antwerpena istaknuo kandidaturu za ulazak u sastav argentinske reprezentacije za finalni sraz Davisovog kupa s Hrvatskom.

Melzer i Stepanek jedinstveni

Iako posljednjih godina nema prave rezultate ni pojedinačno ni u paru, Jürgen Melzer je u Moskvi premašio granicu od 300 ATP pobjeda u paru. K tome, ranije u karijeri je skupio više od 300 pojedinačnih pobjeda te je uz Radeka Stepaneka jedini aktivni igrač s barem 300 pobjeda u obje konkurencije. Melzer je taj doseg ostvario u Moskvi. U paru sa sunarodnjakom Julianom Knowleom stigao je do finala, gdje su Austrijanci poraženi od Cabala i Faraha u tri seta.

Schwartzman je u finalu ipak izgubio od Gasqueta. Nakon što je prokockao 5:3 i 40:0 u prvom setu iskusni Francuz je mirno presudio odlučujuću igru u svoju korist, te jurnuo do naslova u kratkotrajnom drugom setu.

Zanimljivo finale u Moskvi između Pabla Carrena Buste i Fabija Fogninija otišlo je na stranu Španjolca nakon tri seta. Čime je Carreno-Busta podignuo drugu titulu sezone, baš kao i Gasquet.

ATP Antwerpen (serija 250), finale:
Richard Gasquet (3/Fra) - Diego Schwartzman (Arg) 7:6 (4), 6:1.

ATP Moskva (serija 250), finale:
Pablo Carreno-Busta (6/Špa) - Fabio Fognini (Ita) 4:6, 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg24.10.2016. u 10:30
    Bit ce tesko dobiti Potra u ovakvoj formi... Ivo nije imao bas nikakve sanse protiv njega...
    interreg