Košarka

Pacersi su ispustili pobjedu, ali pokazali da mogu jako 'zapapriti' finale Istoka

Petar Jenjić • srijeda, 22.05.2024.
Pacersi su ispustili pobjedu, ali pokazali da mogu jako 'zapapriti' finale Istoka
Foto: EPA

Boston Celticsi i Indiana Pacersi odigrali su prilično kaotičnu utakmicu u TD Gardenu. Gosti su ispustili pobjedu zbog velikog broja izgubljenih lopti, a Celtcsi nikada nisu prestali vjerovati u preokret...

Prva utakmica finala Istočne konferencije između Boston Celticsa i Indiana Pacersa odigrana je u TD Gardenu, a do pobjede je nakon produžetka stigao domaćin koji je slavio sa 133:128.

Igraj na NBA doigravanje na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bila je to zaista jako dobra utakmica, prvenstveno napadački. Ukupno 261 poen ubačen je u Bostonu sinoć, najviše u doigravanju ove sezone i najviše kombinirano u finalu jedne konferencije još od 1987. godine.

Ono što je definitivno utjecalo na konačnog pobjednika jesu izgubljene lopte. Pacersi definitivno mogu žaliti za ovom utakmicom koju su imali u svojim rukama, ali s ukupno 22 "turnovera" ne može se dobiti najbolja momčad regularnog dijela sezone na domaćem terenu. Negdje se to jednostavno moralo vratiti.

Indiana je pokazala da se može itekako dobro nositi sa Celticsima i da prethodna serija protiv oslabljenih Knicksa, koju su izvukli u sedmoj utakmici, ne govori ništa o njihovoj kvaliteti ili manjku iste. Boston je krenuo u susret s 12:0, a u drugoj četvrtini ponovno se vratio na dvoznamenkastu razliku (47:37), no Pacesi su se vratili u oba navrata.

Nitko nije mogao predvidjeti ovakav kraj uzbudljive prve utakmice. Andrew Nembhard pogodio je neke važne šuteve za Pacerse koji su 47 sekundi prije kraja imali vodstvo 117:114, a nakon promašaja Jaysona Tatuma i napad, nakon čega je uslijedila nepotrebna jurnjava Tyresea Haliburtona koji je, čini se "izgorio" od želje i ispustio loptu van terena.

Haliburton je ove sezone znao odigrati odlične utakmice s velikim brojem asistencija i bez izgubljene lopte, ali u svom prvom uopće doigravanju, očito je platio mali danak neiskustvu što će mu biti dobra lekcija za buduće utakmice. Uslijedio je još jedan neiskorišten napad Celticsa, prekršaj Tatuma i lopta za strane za Pacerse.

"Ne znam što se dogodilo. Frustrirajuće je jer mi se to inače ne događa. Nitko me nije pritiskao, samo sam driblao loptu i pogodio svoju nogu", kazao je Haliburton.

Na semaforu je ostalo devet sekundi, ali Nembhard nije uspio pronaći suigrača i odlična obrana Jaylena Browna donijela je novi napad za Celticse. Isti igrač nakon toga pogodio je jako tešku tricu iz kuta za 117:117. Haliburton je imao šansu donijeti pobjedu svojoj momčadi u preostalih pet sekundi, ali iz jako teške situacije nije pogodio.

"Jrue je bio sjajan, izniman. On je razlog zašto smo pobijedili utakmicu. Čuvao je Haliburtona, natjeravao po terenu. Jrue je bio potpuno "unutra", odigrao je posebno", rekao je Brown poslije utakmice o sjajnoj obrani Jruea Holidaya.

Kako predvidjeti ostatak serije? Ako je suditi prema ovoj utakmici, jako teško. Nepredvidljivo je kako će reagirati i jedni i drugi. Vidjelo se da Celticsima nedostaje Kristaps Porzingis u obrani reketa, a Boston se morao prilagoditi brzom ritmu Pacersa, iako su samo dva dana ranije zaključili seriju protiv Knicksa. Šest od devet šuteva u zadnjoj četvrtini i u produžetku pogodili su s poludistance preko iskusnog Ala Horforda. Nimalo iznenađujuće ako uzmemo u obzir da je Indiana bila ekipa s najboljim postotkom šuta s poludistance tijekom regularne sezone.

U dodatnih pet minuta Celticsi su jednostavno bili bolji, a Jayson Tatum opravdao ulogu jedne od uzdanica momčadi s deset poena. Između ostalog, ubacio je ključnu tricu za 127:123. Često su Celticsi u finišu išli na liniju slobodnih bacanja. Samo u produžetku šutirali su ih sedam i svih sedam pogodili, dok su gosti u cijeloj utakmici šutirali njih deset.

"Puno stvari može krenuti u krivom smjeru za nas i u pravom za njih. Moramo to prihvatiti i biti spremni za četvrtak. Za ovaj sam poraz ja definitivno kriv", rekao je trener Rick Carlisle.

Mogu li Pacersi do breaka u Bostonu? Naravno, ali za to će morati smanjiti broj izgubljenih lopti. Čak 21 iz kojih su se rodila 32 poena domaćina. Za ekipu koja je imala drugi najmanji broj izgubljenih lopti od svih momčadi koje su ušle u doigravanje, puno i previše. Odgovore na brojna pitanja saznat ćemo vrlo brzo, već u noći s četvrtka na petak kada se igra druga utakmica.

FOTO: EPA/CJ GUNTHER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!