Nogomet

Španjolska: Europski prvaci po svjetski naslov

Borna Rupnik • nedjelja, 23.05.2010.
Španjolska: Europski prvaci po svjetski naslov

Aktualni europski prvaci na Svjetsko prvenstvo stižu u ulozi jednog od najvećih favorita za osvajanje titule. Na krilima sjajne pojedinačne kvalitete te pobjedničkim momčadskim temeljima koji datiraju od protekle europske smotre, neće biti iznenađenje vrate li se upravo Španjolci kući pjevajući...

Španjolska je dugo vremena bila posebna priča uoči svakog velikog nogometnog natjecanja. Izvrsnih igrača nikada im nije nedostajalo, znali su oduševljavati lijepim predstavama, podići optimizam cijele nacije uvjerljivim prolascima kroz kvalifikacije, ali naposljetku bi uglavnom ostajali praznih ruku. To se promijenilo u Austriji i Švicarskoj, a mogu li nastaviti u Južnoafričkoj Republici?

Izbornik

60-godišnji Vicente del Bosque pokazuje se odličnim rješenjem za klupu Španjolske. Svoj posao odrađuje bez greške i Furija izgleda uistinu moćno. Nekadašnji igrač Real Madrida u istom je klubu nastavio kaliti trenerski zanat, a do prve se momčadi probio 1999. godine i s tadašnjim Galacticosima počeo bilježiti velike uspjehe.

Dva je puta bio prvak države, dva puta prvak Europe te po jednom prvak svijeta i osvajač španjolskog i europskog superkupa. U 233 utakmice pobijedio je 127 puta. Nakon odlaska sa Santiago Bernabeua okušao se u 17 susreta kao trener turskog Bešiktaša. Prije preuzimanja reprezentacije u srpnju 2008. godine tri je sezone proveo - na odmoru. Naslijedio je Luisa Aragonesa, a uspjeh u Južnoafričkoj Republici bio bi kruna rada "tihog čovjeka".

Kvalifikacijska skupina ekipi Vicentea del Bosquea nije predstavljala baš nikakav problem. U konkurenciji Bosne i Hercegovine, Turske, Belgije, Estonije i Armenije jedini su u Europi upisali svih deset pobjeda, uz sedam pogodaka raspucanog Davida Ville, a još je 13 igrača treslo protivničke mreže. Na svom terenu nisu primili ni gola, zabili su ih 28 i povremeno se činilo da se tek - zagrijavaju.

Okosnica su momčadi nogometaši Barcelone i Real Madrida, kojima leđa čuva kapetan Iker Casillas. Gerard Pique, Carles Puyol, Sergio Ramos, Andres Iniesta, Xavi, Xabi Alonso i David Villa među najboljima su na svijetu na svojim pozicijama, a dodaju li im se Cesc Fabregas iz Arsenala te Fernando Torres iz Liverpoola, na djelu je uistinu jedna "atomska" momčad.

Del Bosque je rano odlučio riješiti sve nedoumice i objaviti konačan popis, na kojemu se s obzirom na dosadašnji izgled španjolske izabrane vrste iznenađenjima mogu smatrati tek izostanci Villarrealovog dvojca Santi Cazorla - Marcos Senna. Međutim, kada im se pogleda konkurencija, izbornik je teško mogao pogriješiti.

Furija na terenu igra furiozno i kroz posljednje pripremne utakmice. U studenom i ožujku svladali su dva vrlo jaka suparnika, Argentinu i Francusku, a kroz Austriju su prošetali "petardom". Na pitanje koga će na jugu Afrike biti najteže zaustaviti, Španjolska se ovo trenutku nameće kao najčešći odgovor...

Snage

Gdje početi? Na klupi, koju krasi i širina, sjedi iskusni, mirni izbornik koji je već pokazao da zna stvarati jedinstvenu cjelinu od gomile zvijezda. Pojedinačna kvaliteta španjolskih reprezentativaca impresionira, pri čemu imaju i dirigenta igre, Xavija, kojemu u toj ulozi zapravo nema premca. Velik dio igrača sa sobom nosi temelje uigranosti iz svojih klubova, a napadači poput Ville i Torresa spremni su sami riješiti utakmicu. Casillas imponira pouzdanošću, Pique, Puyol i Ramos sigurnošću. Rijetki imaju preko 30 godina, a iskustva im nipošto ne nedostaje.

Slabosti

Španjolskoj idili zasad na putu stoje tek ozljede. Fabregas, Iniesta i Torres sezonu su završili na oporavku umjesto na terenu, no liječnici reprezentacije uvjeravaju da će spomenuti trojac biti spreman za nastupe, već od prve utakmice sa Švicarskom. U kakvoj formi, tek treba vidjeti. Osim toga, Xavi je pri kraju sezone istaknuo da je "načet", a njegov izostanak ne bi bilo lako nadoknaditi. Tu je i eventualni problem mentaliteta, odnosno pada u najvažnijem trenutku, u slučaju da je Europsko prvenstvo 2008. godine bilo samo iznimka od pravila.

Očekivanja

Uspjeh: Bez lažne skromnosti, Španjolci smiju odmjeravati trofej pripremljen za novog svjetskog prvaka. Dalek je put pred njima, no usporedba bilo kakve vrste, kao i ugled vladara Europe, svrstava ih među jasne favorite za naslov.

Realno: S obzirom da se na putu prema tronu mogu ispriječiti brojne neplanirane poteškoće, kao i samo jedan trenutak slabosti, na finale nitko ne može računati sa sigurnošću. Međutim, Španjolska po kvaliteti bez sumnje može barem do polufinala, a potom - što bude.

Neuspjeh: Švicarska, Honduras i Čile ipak su za klasu ispod Španjolske i ispadanje u skupini bilo bi ravno nacionalnoj katastrofi. Ispadanje u osmini finala također ih ne bi zadovoljilo samo po sebi, no problem se zove križanje sa skupinom G. To znači da ih nakon tri uvodne utakmice može dočekati Brazil, a poraz od Brazila ne predstavlja nužno izraziti neuspjeh. Poraz od Portugala, djelomično i zbog susjedskih razloga, ili Obale Bjelokosti, poprimio bi drukčije karakteristike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2010. u 01:36
    Portugal će njihovu tekmu sa bjelokoščanima u osmini finala ionako pratiti preko TV-a.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 18:06
    Na papiru izgledaju moćno,najbližu su savršenstvu.S druge strane njihov mentalitet,toliko različitosti,s pritiskom se ne znaju nositi,te mogući susret sa Portugalom ili Brazilom u osminifinala,to je najveća opasnost za njih.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 17:17
    portugal ostaje u skupini tak da ništa od tog susjedskog derbija :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 17:17
    najbolja i najuigranija reprezentacija!!
    Obrisan korisnik