Nogomet

Bielsa s Čileom lovi osminu finala

Matej Milanović • petak, 04.06.2010.
Bielsa s Čileom lovi osminu finala

Čile je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo završio kao drugi sa samo bodom zaostatka za Brazilom. Momčad Marcela Bielse putuje u Južnu Afriku nadajući se plasmanu u osminu finala, iako najbolji napadač reprezentacije, Humberto Suazo, nije u potpunosti spreman...

Čile je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo otvorio loše, osvojivši svega četiri boda u prva četiri kola. Nakon toga Čileanci su zaigrali bolje te su počeli redati dobre rezultate. U 18 utakmica ostvarili su deset pobjeda, triput su igrali neodlučeno, a pet puta su poraženi. S 33 osvojena boda podijelili su drugo mjesto s Paragvajem, na samo bod od Brazila.

IZBORNIK

Marcelo Bielsa rođen je u argentinskom Rosariu 21.7.1955. Igračku karijeru završio je već u 25. godini, a nakon toga se posvetio treniranju. S Newell's Old Boysima je početkom devedesetih godina osvojio dva argentinska prvenstva i igrao finale Cope Libertadores. Još jedan naslov osvojio je s Velezom, a šest je godina bio izbornik Argentine. Vodio ju je na Svjetskom prvenstvu 2002. kada je ispao već u skupini. Dvije godine kasnije bio je drugi u Copa Americi i osvojio je Olimpijske igre. Potom se povukao s argentinske klupe, da bi 2007. godine preuzeo čileansku reprezentaciju. Nakon što s Argentinom nije ušao u osminu finala to će pokušati s Čileom, u skupini koja nije nemoguća.

Zabili su 32 pogotka, po čemu su bili drugi sastav kvalifikacija, samo iza Brazilaca, ali su ih primili čak 22. U tijeku kvalifikacija igrači Čilea su dvaput svladali Kolumbiju, na svom terenu porazili su i Argentince, a samo Brazil ih je dvaput svladao.

U Čileanskom sastavu nije bilo prevelikih senzacija među izbačenima, a treba primijetiti tek da nema Pedra Moralesa. Bio je na popisu od 30 igrača, ali je ispao sa liste nakon očajne prezentacije s Meksikom. U pripremnim susretima Čile je ostvario tri pobjede, protiv Izraela, Zambije i Sjeverne Irske.

No, Čileance brine prva prijateljska koju su odradili. Upravo susret s Meksikom bio je daleko najlošiji. Čile je minimalno poražen, a igra je bila razočaravajuća. Alibi Marcela Bielse je što su su u toj utakmici igrali svi otpisani, a nije imao na raspolaganju neke od igrača koji nastupaju u Europi.

Snage

Napad je najjača snaga Čileanaca, što su pokazali i u tijeku kvalifikacija. Imaju nekoliko solucija. Čovjek od kojeg se očekuje najviše, Humberto Suazo, vjerojatno neće moći igrati od početka protiv Hondurasa, a trebao bi biti spreman za Švicarsku. No, osim njega u sastavu su od zvučnijih imena još Alexis Sanchez te Mark Gonzalez, Matias Fernandez i Jorge Valdivia koji nisu špice, ali teže napadačkoj igri i mogu biti jako opasni po protivnike.

Slabosti

Najveća slabost Čilea je što malo igrača reprezentacije igra u zvučnim ligama i ima prilike iz tjedna u tjedan igrati jake utakmice. Sedam igrača igra u domaćoj ligi. Jedan igra u Meksiku, jedan u Argentini, jedan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od onih koji igraju u Europi samo četvorica igraju u ligama petice (Mauricio Isla/Udinese, Alexis Sanchez/Udinese, Arturo Vidal/Bayer Leverkusen, Fabian Orellana/Xerez)

Očekivanja

Uspjeh: Čile cilja osminu finala. Za to će im biti potrebno nadigrati Švicarsku i Honduras, dvije reprezentacije koje ne djeluju previše jako, a nisu niti oduševile u prijateljskim susretima što ih stavlja na isti nivo s Čileancima.

Realno: Osmina finala je maksimalni domet. Čile može proći skupinu, za što će im trebati dobri rezultati u prva dva kola protiv Hondurasa i Švicarske. No, nakon toga će teško proći dalje. U eventualnoj osmini finala igrat će protiv Brazila, Portugala, ili Obale Bjelokosti i prolazak Čilea bio bi prvorazredna senzacija.

Neuspjeh: Neuspjeh bi bio ispadanje u skupini, uz dva protivnika koji ne djeluju nepobjedivo, Švicarsku i Honduras. Ipak, ni Čile se ne doima previše jakim te će se dobro morati potruditi kako bi ušao barem među 16 najboljih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 15:13
    Bielsa je odličan trener, malo prestrog (živčan) ali svaka ekipa koju trenira ima glavu i rep! S Argentinom na SP-u nažalost nije dobro prošao, jer je bio prestrog s velikim zvijezdama koje je vodio i to ga (ih) je koštalo uspijeha. S Čileom je druga priča, on je najjača karika (zvijezda) i to bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik