Košarka

Litva i sedam suigrača

Borna Rupnik • petak, 10.09.2010.
Litva i sedam suigrača
Foto: EPA

Drugi četvrtfinalni dan pripao je Amerikancima i Litavcima, pri čemu je pomalo neplanirano europski predstavnik ponio epitet onog "uvjerljivijeg"...

Ruski dvoboj protiv favoriziranih Amerikanaca počeo je vrlo neobećavajuće za momke pod vodstvom Mikea Krzyzewskog. Kevin Durant i društvo nikako se nisu mogli odlijepiti: Rusi su na sve imali odgovor i držali egal, no i tome je došao kraj.

U nastavku su SAD stigle do sasvim dostatne prednosti i očuvale je do kraja, a po završetku utakmice ruski izbornik David Blatt priznao je da su ipak "Amerikanci cijelo vrijeme kontrolirali utakmicu". Amerikanci su tako nakon Irana, Tunisa i Angole ponovno okusili ozbiljnog protivnika, no čini se da ih u polufinalu čeka - još ozbiljniji.

Vezane vijesti

Litavci su za susret s Argentinom pripremili naizgled vrlo jednostavan recept. Impresivno čvrsta i pokretljiva obrana (pogotovo u prvom dijelu) te beskonačno zatrpavanje argentinskog koša preciznim šutem bili su enigma za Južnoamerikance. Izgledalo je znatno lakše nego što je vjerojatno bilo, a ovom si je predstavom Litva vjerojatno rezervirala i simpatije ponekog neopredijeljenog navijača.

Mnogo je Argentina očekivala od Luisa Scole, koji je nakon prosjeka iznad 30 postignutih koševa ostao samo na nesretnih 13, a Linas Kleiza, ključni čovjek s druge strane terena ispunio je svoju kvotu, no ono najvažnije je sljedeće: dvoboj Scole i Kleize dobili su - Kleiza i njegovi suigrači.

Sedam je Litavaca ugradilo dvoznamenkaste brojke u ubačenu "stotku", ili iz druge perspektive, svi Litavci koji su se upisali u strijelce zabili su najmanje 12 koševa. Bilo bi čudo da nisu prošli...

Igrač dana

U ipak očekivanu pobjedu Amerikanaca nad Rusima Kevin Durant ugradio je čak 33 koša, uz šut 8/11 za dva poena te samo jedan promašaj u devet slobodnih bacanja. Bodove za atraktivnost dobio je dvjema blokadama, a na terenu je proveo gotovo cijelu utakmicu (37 minuta).

Utakmica dana

Kako su Argentinci "puknuli" osjetno brže od Rusa, titula utakmice dana ide Amerikancima i Rusima, koji su cijelo prvo poluvrijeme nudili potpunu neizvjesnost, a u nastavku izabranici Davida Blatta nisu popustili ni kada im je rezultat u potpunosti iskliznuo iz ruku te time zarađuju dodatnu pohvalu.

Tragičar dana

Osim što je morao priznati poraz svoje momčadi uz odličan double-double učinak (14 koševa i 12 skokova), Andrej Voroncevič u završnici je četvrtfinalnog dvoboja SAD-a i Rusije ozlijedio desnu nogu, a njegovu je patnju najbolje potvrdila kamera koja je Voronceviča uhvatila nekoliko minuta poslije kako se još uvijek previja od bolova iza ruske klupe.

Potez dana

U konkurenciji nekolicine sjajnih poteza poput američkih (ali i ruskih) blokada ili litavskog dodavanja lopte iza leđa nakon pada na parket, pobjeda pripada Hernanu Jasenu. Argentinski je reprezentativac u osmoj minuti ukrao loptu Jankunasu u svojoj polovici, pretrčao više od pola terena, požrtvovno je uhvatio, driblingom iza leđa izbacio Jankunasa iz igre te potom atraktivno zakucao i iznudio dodatno slobodno bacanje koje je, pogađate, realizirao.

Izjava dana

Argentinski izbornik Sergio Hernandez izjavio je prije četvrtfinala sljedeće: "Nakon one s Brazilom, mislim da nas i protiv Litve čeka jedna sjajna utakmica". Teško je vjerovati da se ikada u životu ozbiljnije prevario.

Petorka dana

Sergej Bikov (17 koševa, 3 asistencije, 3 skoka), Carlos Delfino (25 koševa, 4 skoka), Andrej Voroncevič (14 koševa, 12 skokova), Linas Kleiza (17 koševa, 9 skokova) i Kevin Durant (33 koša, 5 skokova).

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 07:16
    Argentinski izbornik Sergio Hernandez izjavio je prije četvrtfinala sljedeće: "Nakon one s Brazilom, mislim da nas i protiv Litve čeka jedna sjajna utakmica". Teško je vjerovati da se ikada u životu ozbiljnije prevario. Iskreno, ja sam uzivao u utakmici. kako covjek rece ''sjajna''... [više na forumu]
    Obrisan korisnik