Rukomet

Ne ide bez slalom livade

Piše: Hrvoje Vuković • nedjelja, 16.01.2011.
Ne ide bez slalom livade
Foto: EPA

Diljem Švedske (dobro, ne baš diljem, u dva grada - Norrköpingu i Göteborgu) jučer je odigrano šest utakmica drugog kola Svjetskog rukometnog prvenstva. Već popljuvana službena stranica prvenstva nastavila je u stilu školskih zadaćnica "Kako sam proveo praznike", u Malmöu je temperatura oko nule uz slabu kišu, Saab je u krizi i to su zapravo sve važnije vijesti koje su nam stigle sa sjevera.

Bez obzira na klimatske promjene i katastrofalan feng-shui organizatora, priča dana je ipak rukomet. Nakon što ih je Island lako preskočio u prvom kolu, Mađari su u drugom kolu skupine B stisnuli zube i obranu i na isti način uzvratili favoriziranoj Norveškoj. Skandinavci su poveli sa 6:0, vodili sve do 21:21, imali i po četiri gola prednosti, ali na kraju se mrtvi i golovi broje, a statistika, pa čak i ona na službenoj stranici tvrdi kako je Mađarska na kraju slavila sa 26:23 i tako se vratila u borbu za vrh.

Uzmeš im filter, super-G i pola metra snijega, i Austrijanci se osramote i postanu tema dana, a najteže utakmice tek ih očekuju. Japanci se rijetko rađaju kao košarkaški centri, ali to ih nije spriječilo da kreiraju senzaciju. Nije ni Austrija materijal za medalju, ali pomalo "egzotična" rukometna zemlja kao što je Japan, nije im smjela uzeti bodove, bez kojih već sada opasno naginju prema borbi za plasman od 13. mjesta prema dolje. S druge strane, Japanci k'o Japanci, i od šibice i žvakaće gume bi napravili robota, a fanatičan pristup svemu što rade isplatio im se i ovaj put te ih gurnuo koračić naprijed na rukometnoj karti svijeta. Oni su svoj cilj već ispunili. Porazom Austrije i Norvežana, Island je jedini ostao maksimalan u skupini B. S pola snage stradao je Brazil (34:26), i Islanđani su na odličnom putu prema osvajanju grupe.

U skupini D nije bilo epskih potresa. Bodove su uzeli svi koji su trebali, pa su tako Slovaci malo mučili Šveđane do poluvremena i potom se raspali te otišli kući tj. ostali u Švedskoj s minus 16 (38:22). Za gol bolje prošao je Čile, koji je ipak na ovom prvenstvu uglavnom radi stjecanja iskustva i mijenjanja dresova. Južna Koreja naučila je lekciju protiv Argentine i ovaj put ispratila Čileance sa 37:22.

Najbliže iznenađenju došla je Argentina, koja je pokazala da bod protiv Južne Koreje ima pokriće. Poljaci su ih olako shvatili, a nakon plus sedam u drugom poluvremenu, gotovo da su krenuli prema svlačionici. Podcijenjeni Južnoamerikanci nisu se predali te su stvorili paniku u poljskim redovima kada su tri minute prije kraja došli na gol zaostatka. Ipak, više od toga nisu mogli i Poljska je iščupala pobjedu (24:23) i vjerojatno naučila lekciju i klišeje o igranju utakmice sve dok sudac ne označi kraj.

Tragičar dana

Jedan od najpoznatijih norveških rukometaša, Kristian Kjelling protiv Mađara nije pucao valjda samo iz kornera. Zabio je Kjelling sedam golova, ali službena statistika kaže da je za to potrošio i čak 18 lopti, čime je dao pristojan obol porazu od Mađarske.

Igrač dana

Dupli sake jučer je zaslužio Masayuki Matsamura. U najvećoj pobjedi otkako pratim japansku rukometnu reprezentaciju, Masayuki je obranio Austrijancima 20 udaraca (opet, službena statistika) i postao heroj dana u Dnevniku, ako to već nije dovoljno u njegovoj zemlji.

Vratari i vratnice dana

Uz sve pohvale Matsamuri i riskiranje da nas makne iz Favoritesa, titula vratara i vratnica dana ide Schulzu i Szmalu, golmanima Argentine i Poljske, koji su u prvih 15 minuta dobili samo četiri gola. Tj. Schulz je bio slaba karika, Szmal je prvi gol primio u 15. minuti.

Bloger dana

Službena stranica prvenstva neiscrpan je izvor bisera, barem u prvim danima natjecanja i bio bi grijeh ne upoznati ljude s njima. Ola Richardsson ime je autora bloga na službenoj stranici, koji se s približavanjem turnira polako pretvarao u haiku. Zadnjim upisom, jednom nezavisno-složenom i jednom jednostavnom rečenicom te slikom počastio je upravo našu reprezentaciju. Ako se tko brine, stigli smo u Malmö i treniramo u dvije grupe.

Gol dana

Opet Japanci, ovaj put s cepelinom. Ispod youtube videa je link na prave sažetke i pogodak, pa da ne duljimo s opisom.

Sponzori dana

Otprilike kao kriket i golubarstvo kod nas, toliko je u Australiji popularan rukomet. Tamošnji Savez nije imao sluha ni kapitala za putne troškove australske reprezentacije, pa su igrači sami odvojili iz džepa po deset tisuća kuna, kako bi vidjeli Ivana Balića uživo. Kapetan i u profesionalno vrijeme odvjetnik Josh Parmenter morao je tražiti i slobodne dane, s obzirom da je kompletna momčad amaterska.

Izjava dana

"Odigrali smo nevjerojatno slabo i osim što sam razočaran uoči idućih susreta bit ću pod velikim stresom. I ja i ostatak moje momčadi. I u napadu i u obrani napravili smo toliko smiješnih i glupih pogrešaka da bolje nismo niti zaslužili. Je li ovo početak našeg kraja? Ne bih se složio s tim, ali daleko smo od starta kakvog smo priželjkivali", požalio se izbornik Austrije, Šveđanin Magnus Andersson, čovjek pod stresom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ivo.Sanader16.01.2011. u 12:40
    Svaka čast Vukoviću, super si.
    Ivo.Sanader