Rukomet

Po Argentini se dan poznaje

Piše: Hrvoje Vuković • srijeda, 19.01.2011.
Po Argentini se dan poznaje
Foto: EPA

Trebao je ovo biti još jedan običan rukometni dan. Malo opuštanja favorita, par lošijih poluvremena i na kraju svi bodovi na sigurnom. Poljska se držala dogovorene priče, isto tako i Norveška, baš kao i Island, ali Švedska se zaigrala i dobila po ušima od Argentine...

Sam put jadnih Argentinaca do Švedske valjda je trajao k'o zimska pauza u HNL-u, no sve su to naplatili jučer u 27 golova i 17 obrana koliko su natukli protiv domaćina i gurnuli se na sutrašnje naslovnice i duplerice Sverige Timesa, Stockholm Croniclea, Žutog oglasnika i ostalih švedskih novina. Iako su rasplakali sve kladioničare koji su s njima pokrivali manipulativne troškove, Šveđanima je puno veći problem polufinale, koje će ako ovako nastave vidjeti samo na SP-u u hokeju.

Argentina se donedavno provlačila po tekstovima kao simpatična ekipa, a čim si simpatičan, znači da te ostali tapšaju po glavi i na tebi nabijaju gol-razliku. No, ova Argentina rastala se od divljeg rukometa, što su na bolan način saznali upravo Šveđani, koji bi bez domaćeg terena već sada bili otpisani iz borbe za medalje. Ovako, za kakvu takvu nadu presudno im je zadnje kolo protiv Poljaka, ako ne žele s nulom u nastavak prvenstva, dok su Argentinci već dogurali gotovo do drugog kruga i pobjedom nad slabašnim Čileom tamo će odnijeti i dva boda.

Argentinsku rukometnu renesansu iskoristili su Poljaci, koji su u prvom poluvremenu teško hvatali Korejce po terenu, no kako to uglavnom završava, 15 minuta prije kraja stigli su u egal, s nekoliko brzih golova prešli u vodstvo i na kraju pobijedili sa 25:20, a stilski dojam već se gura ispod tepiha. U preostaloj utakmici u skupini D Slovačka i dalje tuguje za "četiri prokockane godine rada" (izbornik Zoltan Heister), pa su u posljednjoj sekundi spašavali mrvice preostalog ugleda za 29:29 protiv Čilea.

U grupi B Norveška je uglavnom glumila Švedsku, a Brazil se igrao Argentine. Na poluvremenu Norvežani vode s golom razlike, u nastavku rade seriju 8:1 i odlaze na plus pet, da bi na 25:24 u posljednjim minutama Brazilci imali kontru za izjednačenje koju nisu zabili. Završilo je 26:25 za Norvešku, koja je u drugom krugu, a utakmica protiv Islanda odlučit će hoće li tamo nositi i koji bod.

Islanđani su jedva preživjeli jet-lag, kulturološke i klimatske šokove uzrokovane putovanjem u hladni i ledom okovani Linköping. Austriji je za bilo kakvu nadu igrala samo pobjeda, a sa 16:11 na poluvremenu, mnogi su se ponadali. Ipak, u drugom dijelu Island kreće maksimalno, Austrijanci zabijaju samo dva gola u 12 minuta i na kraju Islanđani preokreću rezultat i slave sa 26:23.

Mađari su u preostalom susretu sve držali pod kontrolom protiv Japanaca u najdosadnijoj utakmici dana, uglavnom vodili sa više od četiri gola razlike i na kraju slavili sa 28:24 te je već sada poznato kako će u drugi krug sa dva boda.

Igrač dana

Prema svim teorijama zavjere, ovu rubriku morao je zakapariti netko s argentinskom putovnicom, a izbor je pao na Federica Pizarra, koji je Šveđanima zabio šest golova.

Vratar dana

Prozirno veličanje argentinske pobjede nastavlja se titulom golmana dana, koja opet ide u Argentinu, točnije u ruke Matiasa Schulza. Čovjek je sam samcat, s vlastite dvije ruke i dvije noge skinuo 17 udaraca Šveđana i zaustavio se na 45% obrana.

Tragičari dana

U istom ritmu nastavljaju Staffan Olsson i Ola Lindgren, švedski izbornički par koji se i nije proslavio protiv Argentinaca. Nije ni švedska reprezentacija, ali ne bi bilo ljudski izdvajati pojedince, pa onda uprimo prstom u dvojicu.

Ime dana

Hozuki Hisha...Higashiga...Hishga... Hozuki Higashinagahama. I brat mu također. Shusaku Higashinagahama. Nisu iz Argentine.

Izjava dana

"Ne osjećamo se dobro i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. I sve nam se pogreške obijaju o glavu", veli Zoltan Heister, izbornik Slovačke koja je i prije ovog kola i utakmice protiv jakog Čilea izgubila šanse za plasman u drugi krug.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH19.01.2011. u 12:10
    Kao što je nama teško zapamtiti Higashiga...itd. tako je Japancima zajebano prezime tipa Sadomazođubrilović.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 10:27
    argentinci su 2009. bili 5. na svjetskom juniorskom prvenstvu....u egiptu čini mi se! večina tih mladića sada igra u ovoj seniorskoj repki. zapamtite diega simoneta, vyeiru i federica fernandeza! to če biti igračine! drago mi je da se rukomet počinje ozbiljno igrati i izvan europe i sj.afrike!... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis19.01.2011. u 08:25
    i nije baš nešto naročito u japanu. u prijevodu ime znači "istočna duga plaža". naša imena su za japance obično noćna mora, što se izgovora tiče. usput, u tokiju ima jedna željeznička postaja koja se zove "naka-okachimachi" ... pa sada ti to okači mački o rep! :D edit: sportnet ne podržava... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 08:14
    hahaha... ime dana...
    Obrisan korisnik