Rukomet

Kada Hansen krene prema golu

Piše: Hrvoje Vuković • petak, 21.01.2011.
Kada Hansen krene prema golu
Foto: Dario Dodić

Da Sondergaard ima kraće prezime, i on bi se utrpao u naslov, ali njemu je dosta i ono što je utrpao Aliloviću i Šegi. Bez obzira na jauke Slavka Goluže o sudačkom paru, hrvatski vratari tema su dana u Švedskoj, barem nama vezanima uz hrvatsku domovnicu i rodni list...

Puno će se tinte proliti o duhovima na hrvatskom vratima. Ljudi su čistili ekrane televizora, provjeravali signal, psovali porodična stabla HRT-ovim inkasatorima za vrijeme utakmice. Kakve su to utvare na crti? Nazivali su susjede, prijatelje i bivše ljubavnice, pitali je li kod njih isto. U Istri, koliko su vidjeli od snimki San Rema, u svemu su vidjeli još jedno podmuklo ubacivanje talijanskog signala. Za nas ostale, nije bilo spasa.

Švedske čistačice, strašljive kakve jesu te Nordijke, u plavim kutama i kockastim krpama na glavi, oboružane metlama i Arfom, prigušile su svjetla Malmö Arene. Stisnute jedna uz drugu i preplašene pričama iz djetinjstva o vikinškim bogovima, Thoru, Odinu i Lokiju, primicale su se sjevernom golu izbečenih očiju, iščekujući ono najgore. Na svaki šum, Helga, plašljivija od njih dvije, cijuknula bi reskim glasićem i pripila se još više uz Anniku, kojoj također nije bilo svejedno, ali s obzirom na staž i kilometre prebrisane prašine, strah je morala ostaviti na vratima dvorane.

"Ja ne mogu ovo", slomila se Helga oko linije za sedam metara i krenula natrag. No, nešto robusnija Annika, koja se voljela malo zaigrati kalorijama u hladnim švedskim noćima, čvrsto ju je stisnula za ruku i procijedila kroz zube "Nemoj mi se sad usrat'!" i nastavila skupa s Helgom sitnim koracima prema mreži sjevernog gola. Agonija je trajala satima, barem se tako činilo švedskom čistačkom paru, kapi znoja slijevale su se po vratarskom prostoru. Helga je tužno pogledala lokvu vode na švedskom parketu, no Annika, pročitavši joj misli, samo ju je ošinula pogledom i prosiktala: "To ćeš poslije."

Konačno, metar od crte, zaustavile su se. Dosadna kiša samo je pojačavala sablasni ugođaj. "Nemamo vremena, daj mi metlu", hladno je rekla Annika, svjesna da ih panika može koštati života. Uzela je metlu i počela. Probadala je drškom zrakoprazni prostor između vratnica, prvo bojažljivo, pa sve jače i jače. "I, ima li čega?", pitala je Helga, očito gluplja i ćoravija od njih dvije. "Jesi glupa ili šta? Zar ne vidiš?", ponovila je moje misli Annika na književnom švedskom. I stvarno, dvije žuto-crne spodobe, jedva vidljive i pronicljivom čistačkom oku lebdjele su oko stativa sjevernog gola Malmö Arene, uplakane do struka. Opterećeni vlastitom nevoljom, nisu ni opazili dvije namrgođene čistačice koje su, ohrabrene Arfom, prišle još bliže.

"Mirko, Šego!", zaustila je Helga, žena bivšeg rukometaša i samim time s više rukometnog znanja od Annike. "Šta radite ovdje?". "Ma, ništa", tužno će Alilović. "Znači sve isto k'o i protiv Danske", dobaci Annika i doda sol na ranu. "Ajde, gubite se van. Moram oprat' i zaključat'. Sutra mi kadeti dolaze."

Bilo je tu još razgovora o sucima, pretjeranoj kuknjavi o njima, Kopljaru, vađenju Balića, no na kraju krajeva, sve se svodi na vratare koji su nas ovaj put koštali boljeg rezultata. Na svu sreću, Šveđani su u grupi D dobili Poljake, tako da sve tri reprezentacije iz te grupe (Švedska, Poljska, Argentina) prenose po dva boda. Matematika je jasna, dobijemo li sve tri utakmice, u polufinalu smo, pa dajmo im onda toliko mira. Bit će vremena za kritike.

U brzopoteznom pregledu utakmica posljednjeg kola u skupinama A i B najviše bode u oči remi Francuza i Španjolaca. Francuz su vodili i sa šest razlike, potom se opustili i razbranili Šterbika te su Španjolci na kraju iščupali bod, pa obje reprezentacije dalje prenose tri boda. Nijemci ne prenose ništa osim dobre volje.

Uz Dance, jedini s punim plijenom u drugi krug ulazi Island, koji se pokazao kao jedna od najspremnijih momčadi na turniru. Islanđani su razbili Norvežane u drugom dijelu i na kraju slavili sa sedam razlike, a uz njih dalje ide i Mađarska koja bi i bez pobjede nad Austrijom (32:30) dalje prenijela dva boda.

Igrač dana

Hoćeš Mikel Hansen, hoćeš Sondergaard, Dancima je svejedno. Njih dvojica zajedno su nam zabili 19 golova, ulazilo im je sve što su puknuli, makar s obzirom na naše golmane, jučer su mogli i sa svoje polovice.

Tragičar dana

Nije teško pogoditi da i ovu titulu zaslužuje još jedan igrački par, samo golmanski Alilović-Šego. Kako smo ih nekad hvalili i dizali u nebesa, tako ovaj put treba biti pošten i reći kako nam golmani kroz cijeli turnir ne brane dobro i ukoliko ne podignu formu nema tog Balića koji nas može spasiti od ispadanja.

Izjava dana

Opet naši. "Sa mnom ovakvim ne možemo zaustaviti ni Australiju", sažeo je bolnu istinu Mirko Alilović.

Obrana dana

Arpad Šterbik skinuo je u posljednjoj sekundi šut Francuza Luca Abaloa i osigurao Španjolskoj bod koji će im, uz dva protiv Njemačke, sigurno dobro doći u drugom krugu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 12:57
    danski golman je imao ipak 9 obrana (ne 7), što nije ništa posebno, ali pored naših 4 izgleda kao 'planina'! to je 5 golova razlike....s toliko smo i izgubili. naravno, obrana nam je također bila loša jučer, ali cijelo ovo SP alilović je loš. ako se uskoro ne trgne...loše nam se piše, jer golman je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 11:38
    samo jedna primjedba na tekst, mislim da je ista situacija bila i na južnom golu dvorane, nisu obranili ništa ni u prvom ni u drugom poluvremenu.
    Obrisan korisnik
  • KORISNIK 00721.01.2011. u 11:36
    Danci su bili bolji za 2 klase,mi nismo uspjevali dat gol s igracem vise a oni nas busili s igracem manje,ukomponovani su i 2 put brzi od nas
    KORISNIK 007
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 11:26
    mislim da su Danci jednostavno bili bolji i pobjedili. mislim da razlog poraza nisu ni suci ni golmani. jer nasi golmani su zajedno imali 4 obrane a njihov 7, tako da ni njihov golman nije bio na nivou. nisu nas uspjeli nadtrčat kao ostale al su nas zato razbili sa vanjskih pozicija. to je to. i da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 11:13
    I ja se isto pitam gdje je naša 3-2-1 obrana, koja je u Linovo vrijeme bila zaštitni znak
    Obrisan korisnik