Nogomet

Neopterećeni, samouvjereni i opasni

Piše:Marko Domljanović • nedjelja, 27.05.2012.
Neopterećeni, samouvjereni i opasni
Foto: EPA

Reprezentacija Danske ovog ljeta će se na Europskim prvenstvima pojaviti osmi put. S obzirom na težak ždrijeb, Danci na natjecanje putuju bez nekog velikog pritiska, ali čvrsto uvjereni da imaju dosta toga za reći u konačnom raspletu skupine B.

DANSKA

Izbornik: Morten Per Olsen
Kapetan: Christian Poulsen
Najviše nastupa: Peter Schmeichel
Najviše golova: Poul Nilsen i Jon Dahl Tomasson
Nadimak: Olsen-Banden (Olsenova banda)
Broj nastupa na EP-u: 7
Najveći uspjeh na EP-u: prvak (1992.)
Plasman na prošlom Euru: nisu nastupili
FIFA renking (9.5.2012.): 10.

Prije točno dvadeset godina reprezentacija Danske ostvarila je svoj najveći uspjeh i kreirala jedno od najvećih iznenađenja u povijesti Europskih prvenstava. Peter Schmeichel, Brian Laudrup, Henrik Larsen i ostali na prvenstvo su stigli zahvaljujući diskvalifikaciji reprezentacije Jugoslavije zbog ratnih zbivanja, a na kraju su, pod vodstvom izbornika Nielsena, u Göteborgu podigli pobjednički trofej nakon pobjede nad Njemačkom od 2:0.

Četiri godine kasnije Danci su dali svoj doprinos stvaranju kulta Vatrenih koji su ih tog 16. lipnja 1996. u Sheffieldu pregazili s 3:0 i tako okončali njihove snove o obrani naslova. Ta je utakmica u nogometnim analima zauvijek spojila Davora Šukera s legendarnim danskim vratarom zahvaljujući lobu koji je obišao svijet i koji se i danas smatra jednim od najljepših pogodaka u povijesti ovog natjecanja.

Danas je situacija nešto drugačija - Danska je daleko od slave s početka 90-ih, iako u svakom slučaju vrlo opasna. Propušteno Svjetsko prvenstvo 2006. i Europsko prvenstvo dvije godine kasnije bacilo ih je u drugi plan na nogometnoj karti, ali uporni i strpljivi Danci polako se vraćaju u nogometni vrh. Nakon ne pretjerano uspješnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, Danska se plasirala i na ovaj Euro, ali ždrijeb joj, blago rečeno, nije bio naklonjen.

Put do Eura

Nogometaši Danske osvojili su prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini H i tako ostvarili izravan plasman u Ukrajinu i Poljsku. Međutim, nije sve teklo glatko jer su natjecanje otvorili tijesnom pobjedom nad Islandom golom Kahlenberga u sudačkoj nadoknadi, a zatim i glatkim porazom na gostovanju kod Portugala. Ipak, nakon toga do kraja kvalifikacija više nisu poraženi, s tek jednim neodlučenim ishodom (gostovanje kod Norveške). U posljednjoj utakmici koja je izravno odlučivala o prvom mjestu, Danci su u Kopenhagenu svladali Portugal s 2:1 i osigurali odlazak na europsku smotru.

Izbornik

Morten Per Olsen na čelu je danske nogometne reprezentacije još od 2000. godine kada je preuzeo posao od Šveđanina Boa Johanssona nakon Europskog prvenstva u Nizozemskoj i Belgiji. Njegova izbornička karijera počela je prilično uspješno i Danska je pod njegovim vodstvom otišla na Svjetsko prvenstvo 2002. (ispadanje od Engleske u osmini finala) i na Europsko prvenstvo 2004. godine (ispali u skupini).

"Kao igrač se uvijek želite okušati s najboljima, a može se reći da su u našoj skupini dvije ponajbolje momčadi na svijetu. Bit će to tri jako teške utakmice, ali mi se njima jako veselimo i vjerujemo da imamo šanse pobijediti u svakoj od njih", Thomas Sorensen, vratar danske reprezentacije.

Međutim, nakon toga su zaredali neuspjesi i Danska nije vidjela iduća dva velika natjecanja pa je Olsen najavio odlazak s klupe po isteku ugovora 2010. godine. Ipak, nakon uspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi predomislio se i produžio suradnju s danskim savezom do kraja predstojećeg Eura. Na svjetskoj smotri Danska nije prošla skupinu s Japanom, Nizozemskom i Kamerunom, a koban je bio poraz od Japana u posljednjem kolu skupine E od 3:1.

Osim po dugom izborničkom stažu, Olsen je poznat i po tome što je jedini čovjek u nogometnom svijetu koji je upisao preko 100 nastupa s reprezentacijom i kao igrač i kao izbornik. Što se vođenja klubova tiče, karijeru je započeo u Brondbyju kojeg je 1991. godine odveo do polufinala Kupa UEFA, a nakon toga je preuzeo Köln kojeg je nekoliko sezona uspješno držao izvan zone ispadanja. Nakon rastanka s Nijemcima dvije godine nije radio nigdje, a zatim ga je angažirao nizozemski Ajax kojeg je 1998. odveo do dvostruke krune.

Kadar, taktika i forma

Danska reprezentacija sastoji se od prilično iskusnih, ali nikako ne i starih igrača koji u kombinaciji s nekoliko mladića čine odličan spoj. Početna se postava prilično iskristalizirala tijekom kvalifikacija pa će tako vjerojatno vrata čuvati iskusni Thomas Sorensen koji već 14 godina brani u Premiershipu, a u obrani će mu pomagati Daniel Agger i mladi Kjaer. Uz kapetana Christiana Poulsena, u veznom redu ističe se mladi Christian Eriksen, 20-godišnji igrač Ajaxa, strijelac protiv Dinama u Ligi prvaka i velika nada danskog nogometa, a napad predvode visoki Bendtner i vrlo neugodni Rommedahl.

Raspored utakmica

Nizozemska - Danska 9. lipnja
Danska - Portugal 13. lipnja
Danska - Njemačka 17. lipnja

Što se tiče formacije, Danci često igraju 4-2-3-1 gdje brzi Rommedahl muči svoje protivnike po desnom krilu i pokušava ubaciti za Bendtnera u kaznenom prostoru. Međutim, taj se raspored nerijetko mijenja i u 4-3-3 kada se mladi Eriksen priključi već spomenutom dvojcu. Po pitanju mentaliteta na terenu, Danci su vrlo uporna i borbena momčad koja često osvaja najveći broj "ničijih lopti" i tako neprekidno pritišće protivnika što se dobro vidjelo u kvalifikacijskim utakmicama s Norveškom i Portugalom.

Forma danske reprezentacije rasla je kroz kvalifikacije pa su se Danci nakon nesigurnog početka vrlo brzo uključili u borbu za vrh. Vrhunac je bio pobjeda protiv Portugala u posljednjem kolu u kojoj su Olsenovi izabranici odigrali sjajno i sasvim zasluženo uzeli prvo mjesto u skupini. Po okončanju kvalifikacijskog ciklusa, Danska je odigrala tri prijateljske utakmice upisavši domaće pobjede protiv Švedske (2:0) i Finske (2:1) u studenom prošle godine. Međutim, u veljači su Rusi u Kopenhagenu slavili s glatkih 0:2 i unijeli malo nervoze u danske redove uoči prijateljskih susreta s Brazilom i Australijom koji će biti generalna proba za Euro.

Očekivanja

Danci na ždrijebu skupina stvarno nisu imali sreće jer su im kuglice za protivnike donijele Nizozemsku, Njemačku i Portugal. U takvom društvu zaista je teško postavljati neke imperative pa će se danski nogometaši moći u miru pripremati za predstojeće dvoboje. No, daleko od toga da su bezopasni, a još u kvalifikacijama su pokazali da se s Portugalom itekako mogu nositi pa će svaka reprezentacija protiv Danske morati proliti ogromnu količinu znoja ako misli do vrijedna tri boda.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 12:53
    bojim se da nista od prolaska Danske...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 12:02
    bas ce bentner proc u takvoj skupini
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 01:58
    teško da će nešta uspit napravi u ovako teškoj skupini
    Obrisan korisnik