Zimski sportovi

Pritisak na domaćinima, SAD želi prvo mjesto

Željka Jurkas • četvrtak, 13.02.2014.
Pritisak na domaćinima, SAD želi prvo mjesto
Foto: EPA

Prozvana skupinom smrti, u kojoj ćemo gledati jednu od najočekivanijih utakmica grupne faze, skupina A, s dvije momčadi koje gledaju na zlato, trećom koja se ne smije otpisati i četvrtom čiji dolazak na Igre je povijesni uspjeh za zemlju sa samo jednim registriranim profesionalnim hokej klubom, pružit će puno uzbuđenja...

Domaćini Igara Rusija i SAD, srebrna momčad iz Vancouvera, predvode skupinu A. Uz te dvije momčadi sastavljene od najvećih zvijezda NHL-a i KHL-a, Slovačka se našla kao potencijalna prijetnja u daljnjem dijelu turnira te Slovenija kao potpuni outsider.

Rusija

Na domaćinima Rusima najveći je pritisak ovog turnira. Nakon što od početka natjecanja (bilo pod zastavom SSSR-a ili Rusije) nisu završili niže od četvrtog mjesta, Vancouver bi najradije zaboravili, uz 7:3 poraz u četvrtfinalu od domaćina Kanade. Izbornik Zinetula Biljaletdinov, i sam bivši hokejaš i osvajač olimpijskih medalja, odučio se za kombinaciju igrača KHL-a i NHL-a uz čak 16-oricu debitanata na Igrama.

U sastavu čije prve dvije napadačke linije mogu igrati u bilo kojoj momčadi svijeta i s dvojicom vratara koji su više nego odlični ove sezone, jedine nepoznanice odnosno upitnike postavlja obrana. Od osmorice igrača, šestorica su parovi u svojim klubovima, a vjerojatno najbolji pojedinac je Slava Vojnov koji je navikao igrati na lijevoj strani i kojeg će vjerojatno upariti s Andrejem Markovim. Drugi veliki problem ruske obrane je nedostatak brzine.

Puno se očekuje od Alexa Ovečkina na ovim Igrama. Nakon manje krize prošlih sezona, Ovečkin se ove godine vratio na stare staze i trenutno je vodeći strijelac NHL-a. Pavel Dacjuk, kapetan momčadi, vratio se prošli tjedan nakon ozljede koljena i pitanje je koliko je spreman. Jevgenij Malkin trebao bi centrirati prvu liniju između Ovečkina i Alexa Sjomina koji se nakon podosta kritika na početku sezone probudio u zadnjih mjesec dana i počeo realizirati prilike. Ilja Kovalčuk u svojoj prvoj sezoni KHL-a osjetno nije na razini NHL-a i pitanje je koliko će se to odraziti na momčad na turniru gdje jedan krivi ili zakašnjeli potez može značiti ispadanje.

Rusija: Bobrovskij, Varlamov, Jerjomenko; Belov, Jemelin, Markov, Medvedev, Nikitin, Nikulin, Tjutin, Vojnov; Anisimov, Dacjuk, Kovalčuk, Kuljomin, Malkin, Ničuškin, Ovečkin, Popov, Radulov, Sjomin, Tarasenko, Terešenko, Tihonov, Svitov

SAD

Od momčadi SAD-a u Vancouveru se nije očekivalo puno i tada se došlo do srebrne medalje izgubivši u produžetku od domaćina. Svih 25 igrača na čelu s kapetanom Zachom Pariseom igrači su NHL-a. Trinaestorica igrača koji su bili dio srebrne momčadi ponovno u pozvani, a tu su i trojica koja su 2013. osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu.

U momčadi punoj zvijezda najveće pitanje za izbornika Dana Bylsmu je svakako koga staviti na vrata. Sva tri kandidata, Ryan Miller, Jonathan Quick i Jimmy Howard, imaju odlične predispozicije i s pravom se nadaju startu. Prvog vratara Bylsma će najvjerojatnije odrediti tek nakon faze skupine.

U obrani stoji jedan od najboljih i najkonzistentnijih braniča NHL-a Ryan Suter koji uz sebe ima dvojicu iskusnih, Brooksa Orpika i Paula Martina, dok ostatak obrane leži na mladim igračima.

U napadu SAD ima sve. Uz tri standardna para u svojim klubovima, Bylsmina momčad ima fizičku snagu, brzinu, finesu završnog pokreta i prije svega jako puno vještine i mogućnosti prilagodbe. Tema velikih debata od objave sastava bila je pozicija centra. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se klupski parovi i ovdje zadržati i uz trećeg igrača naći potrebnu kemiju ili će biti potrebne rošade kroz sastav.

SAD: Quick, Howard, Miller; Carlson, Martin, Suter, Shattenkirk, McDonagh, Orpik, Faulk; Pavelski, Parise, Stepan, Kesler, van Riemsdyk, Brown, Callahan, Stastny, Wheeler, Backes, Pacioretty, Oshie, Kessel, Kane

Slovačka

Slovaci su u Vancouveru došli do same završnice i izgubili obje utakmice. U polufinalu od Kanađana 3:2, a u utakmici za broncu od Finaca 5:3. Uz novog trenera Vladimira Vujteka 2012. godine došli su do srebra na Svjetskom prvenstvu.

Kao i 2010. na Igre dolaze kao tihi favoriti kojima je ozljeda ključne kosti Mariana Gaborika i problemi s potresom mozga Lubomira Višnovskyog zadala dodatne muke. Nekolicina veterana uz dosta mladih snaga pokušat će se oduprijeti Rusiji i SAD-u, a realno je očekivati da će završiti u kvalifikacijskoj utakmici za četvrtfinale.

U obrani imaju jednog od najboljih na svijetu, kapetana Zdena Charu, dok će napad predvoditi Michal Handzuš i Marian Hossa. Na vratima će najvjerojatnije biti Jaroslav Halak koji igra solidno za St. Louis Bluese ove sezone i ima olimpijsko iskustvo.

Slovačka: Budaj, Halak, Laco; Baranka, Chara, Vydareny, Marinčin, Meszaroš, Sekera, Jurčina, Starosta; Bartovič, Radivojevič, Handzuš, Marcel Hossa, Marian Hossa, Jurčo, Kopecky, Marcinko, Miklik, Olvecky, Panik, Surovy, Tatar, Zaborsky

Slovenija

Momčad naših susjeda Slovenaca neočekivano se kvalificirala na Olimpijske igre pobijedivši u skupini s Dancima i Bjelorusima. Kako i sami igrači i stručno vodstvo na čelu s izbornikom Matjažom Kopitarom stalno ističu, sam dolazak na Igre je za sve njih velika stvar u kojoj žele uživati i dati sve od sebe. S apsolutno nikakvim pritiskom na leđima, momčad sastavljena većinom od igrača iz DEL i EBEL lige u svom sastavu ima jednog od trenutno najboljih pojedinaca Los Angeles Kingsa, Anžea Kopitara i CSKA-ovog Jana Muršaka. Najiskusniji vratar je bivši Medvjed, Robert Kristan.

Slovenija: Hočevar, Kristan, Gračnar; Tavželj, Pretnar, Gregorc, Pavlin, Podlipnik, Kranjc, Robar, Kovačević; Jeglič, Razingar, Kopitar, D. Rodman, Mušič, Pance, M. Rodman, Tičar, Urbas, Muršak, Sabolič, Goličič, Verlič, Kuralt

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2014. u 16:40
    Bravo Slovenci..na kraju uz omjer udaraca 35:14 za Ruse, ipak su pokazali zube..kapa dolje Jegliču
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2014. u 13:43
    A sad i Malkin..ako ovako nastavi morat će Grančar na led
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2014. u 13:39
    Kak je Ovečkin probušio Kristana za 1:0 ... odličan gol
    Obrisan korisnik