Zimski sportovi

Favoriti Kanađani kreću u obranu zlata

Željka Jurkas • četvrtak, 13.02.2014.
Favoriti Kanađani kreću u obranu zlata
Foto: EPA

Branitelji naslova imat će lakši put u skupini nego što su mogli zamisliti. Kroz susrete s Fincima, Austrijancima i Norvežanima teže prvom mjestu u skupini i traže što veću uigranost unutar momčadi...

Nakon što su ozljede pokosile momčad Finske, Kanađanima su otvorene sve mogućnosti uigravanja i isprobavanja raznih kombinacija prije faze eliminacije. Branitelji zlata iz Vancouvera će osim s braniteljima bronce igrati s Norvežanima i Austrijancima koji su kroz kvalifikacije ponovno došli na Igre. Sve manje od glatke pobjede Kanađana u ovoj skupini bi bilo veliko iznenađenje.

Austrija

Nakon propuštanja zadnjih dviju Igara Austrija se u svom trinaestom nastupu vraća s momčadi sastavljenom mahom iz domaće EBEL lige. Izbornik Emanuel Viverois dodao je još po trojicu NHL-ovaca, igrača NLA (prva Švicarska liga) te trojicu iz ostalih europskih liga.

Sve oči uprte su u kapetana Tomasa Vaneka, njegovog momčadskog kolegu Michaela Grabnera i Michaela Raffla koji bi trebali biti glavna napadačka snaga Austrije. Na golu se očekuje Bernhard Starkbaum koji igra za Brynas Gavle iz SHL-a.

Austrija: Lange, Starkbaum, Swette; Unterluggauer, Ulmer, Pock, Altmann, F. Iberer, Tratting, Lukas, Lakos; raffl, Nodl, Latusa, Koch, Welser, M. Iberer, Vanek, Hundertpfund, Grabner, Lebler, Herburger, Setzinger

Finska

Branitelji bronce dolaze na ovaj Olimpijski turnir s najjačim i najboljim vratarskim sastavom. Četrnaestorica NHL-ovaca i osmorica KHL-ovaca, od kojih su sedmorica bila u Vancouveru, sastavljena pod palicom Erkka Westerlunda, tražit će prije svega kemiju i način kako pokrpati rupe nastale na centralnim pozicijama nakon ozljeda ključnih igrača.

Mladi Aleksander Barkov gurnut je pod reflektor i od njega se očekuje da preuzme jednu od vodećih uloga u momčadi. Nakon što je Saku Koivu odustao od nastupa, njegov brat Mikko Koivu nije stigao zaliječiti ozljedu, a u zadnji tren se ozlijedio i Valtteri Filppula, Finci su ostali s ograničenim mogućnostima na poziciji centra. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Barkov nositi s novom odgovornosti. Za razliku od njega, još jedan mladi igrač, branič Penguinsa Olli Maatta se svojim igrama i nevjerojatnom brzinom učenja sam stavlja pod reflektor i pokazuje da je spreman preuzeti veće uloge. Fincima svakako neće škoditi niti uigranost Maatte i Jussija Jokinena.

Uz mlade nade, Finci imaju i nekoliko veterana, uključujući kapetana Teemua Selannea, najstarijeg od petorice koji pripadaju klubu 40+. Iskustvo u obrani dat će Kimmo Timonen.

Tuukka Rask se očekuje među vratnicama, iako Kari Lehtonen i Antti Niemi ne zaostaju puno za njim i vjerojatno bi u ostalim momčadima na turniru (osim Švedske i SAD-a) imali ulogu prvog vratara.

Da nije bilo ozljeda, Finska bi s pravom bila jedan od kandidata za odličje najvećeg sjaja. U trenutnoj situaciji, nitko ih ne stavlja na prvo mjesto i možda baš ta pozicija pomogne mladoj momčadi da priredi iznenađenje turnira. Iako je uz konzistentnost Finaca na postoljima u zadnje vrijeme teško pričati o iznenađenju.

Finska: Niemi, Lehtonen, Rask; Maatta, Vaananen, Kukkonen, Salo, Lepisto, Hietanen, Timonen, Vatanen; Selanne, O. Jokinen, Ruutu, Barkov, Salminen, Immonen, Lehtera, Kontiola, Korpikoski, J. Jokinen, Pihlstrom, Aaltonen, Granlund, Komarov

Kanada

Gol Sidneya Crosbyja u produžetku finala protiv SAD-a donio je domaćinima toliko željenu zlatnu medalju u Vancouveru. Jedanaestorica osvajača zlata pozvana su ponovno te će uz novih četrnaest NHL igrača pod budnim okom Mikea Babcocka tražiti način da ponove ono što im je zadnji put uspjelo prije 62 godine – obraniti zlato.

Izabrati najbolje što NHL nudi ili kako je GM Steve Yzerman rekao:“Nije cilj odabrati 25 najboljih, već je poanta izabrati pravih 25“, i uklopiti ih u jednu momčad je najveća zagonetka Babcocka. Uz vratare. Kanada se može pohvaliti najboljim igračima NHL-a, broj Stanley Cupova i raznih trofeja koje kao momčad imaju je toliko velik da se ne čini fer prema svima ostalim, no jedna, velika, možda odlučujuća slabost momčadi je pozicija vratara. Roberto Luongo je pozvan ponoviti svoj nastup iz Vancouvera, a uz njega su tu Corey Price i Mike Smith.

Obranom kakvu ima Kanada ne može se pohvaliti niti jedna momčad turnira. Osim što su ravnomjerno podijeljeni na pucače s desnom odnosno lijevom rukom, tri para su im sigurna i uigrana, a trenutni osvajač Norris trofeja dobit će gotovo epizodnu ulogu na powerplayu.

Za dojam o napadu Kanade dovoljno je pogledati tablicu vodećih napadača NHL-a. Jedanaestoricu od 25 najboljih ćete naći među Kanadskih 14 odabranih. Najimpresivnija je dubina centra, a najveća pitanja su tko će igrati krila. Jedna od najvećih kontroverzi nakon objavljivanja sastava je bila upravo pozivanje Chrisa Kunitza, Crosbyjevog suigrača na liniji u Pittsburghu. Kako god da Babcock složi linije, ovi igrači su svakako sposobni odraditi svaki zadatak.

Očekivanja Kanađana su velika. No, svi igrači i vodstvo najradije guraju Ruse kao glavne favorite i ponavljaju da se sad Rusija nalazi u istoj situaciji u kakvoj su oni bili prije četiri godine, ali Kanada nije osvojila zlato na europskom ledu od 1952., one iste godine kada im je u Oslu uspjelo obraniti zlato iz St. Moritza. Skupinu bi Kanada trebala proći uz uigravanje linija i zagrijavanje vratara, a u pravu brzinu bi trebala krenuti s utakmicama na ispadanje.

Kanada: Luongo, Price, Smith; Keith, Hamhuis, Weber, Doughty, Bouwmeester, Pietroangelo, Vlasic, Subban; Duchene, Sharp, Marleau, Kunitz, Getzlaf, Toews, Tavares, Benn, Perry, Bergeron, Nash, Carter, Crosby, St. Louis

Norveška

Na zadnjim Igrama Norvežani su izgubili sve četiri utakmice i završili na desetom mjestu. Četrnaestorica igrača ponavlja nastup, a većina momčadi igra u DEL-u i Skandinaviji.

Jedini NHL igrač Matts Zucarello i jedan od trojice igrača iz KHL-a, Patrick Thoresen predvodit će napad. Glavni igrač obrane je Jonas Holos, a Ole-Kristian Tollefson dodaje fizičku snagu. Na vratima će stajati Lars Haugen koji igra za Dinamo Minsk.

Najveća snaga Norveške će biti uigranosti linija.

Norveška: Haugen, Volden, Soberg; Bonsaksen, Holos, Solberg, Sorvik, Tollefsen, Trygg, Odegaard; Ask, Bastiansen, Dahlstrom, Forsberg, Hansen, Olden, K.A. Olimb, M. Olimb, Olsen, Roest, Roymark, Skroder, Thoresen, Zuccarello

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren13.02.2014. u 21:03
    Jebote, kakav roster imaju Kanađani.
    Zdren