Zimski sportovi

Počinje veliki dvoboj zvijezda u Sočiju

Željka Jurkas • srijeda, 12.02.2014.
Počinje veliki dvoboj zvijezda u Sočiju
Foto: Davor Sajko

Danas počinju dvoboji najboljih hokejaša na ledu u sklopu Zimskih olimpijskih igara. Dvanaest reprezentacija dovelo je po dvadesetpetoricu najboljih igrača koje u kratkom vremenu moraju pretvoriti u najbolje moguće momčadi koje će se kroz iduća dva tjedna boriti za veliku završnicu...

Muški turnir hokeja na ledu započinje danas, 12. veljače i završava kao posljednja disciplina Olimpijskih igara finalom u nedjelju 27. veljače u 16 sati po lokalnom vremenu. Nakon što su se u ponedjeljak ujutro priključili igrači iz NHL-a, dvanaest momčadi u Sočiju je kompletirano i na zadnjim treninzima prije početka isprobava led u još neotvorenoj Ledenoj Palači Bolšoj gdje će i igrati većinu utakmica.

Prvih devet momčadi na IIHF-ovaj rang listi 2012. godine direktno je plasirano na Zimske olimpijske igre i pridružene su im još tri reprezentacije koje su kroz kvalifikacije u veljači 2013. izborile nastup. Format natjecanja je isti kao i prije četiri godine u Vancouveru: momčadi su prema rang listi podijeljene u tri skupine od po četiri. U prvih pet dana odigrat će utakmice skupina nakon čega se sastavlja tablica dvanaest najuspješnijih. Prve četiri momčadi prolaze direktno, dok se ostalih osam nakon dana pauze bori za ulazak u četvrtfinale. Između četvrtfinala i polufinala bit će dan pauze, a utakmica za broncu igra se u subotu u 19 sati po lokalnom vremenu. Svaka reprezentacija je do 7. siječnja imala pravo prijaviti 22 klizača plus tri vratara uz popis zamjena. Za svaku utakmicu momčadi prijavljuju 20 klizača i dva vratara.

U svom dvadeset i trećem izdanju (prvo je bilo pod Ljetnim igrama 1920.) turnir se vraća na internacionalni led. Na petim Igrama za redom nastupit će 148 NHL igrača, a dvije reprezentacije sastavljene su u potpunosti od igrača iz najbolje lige svijeta. Nakon dugih pregovora između Olimpijskog odbora, IIHF-a, vodstva NHL-a i NHLPA-a dogovor je na kraju ipak postignut, no sve veće negodovanje prije svega vlasnika klubova u NHL-u već sada dovodi u pitanje nastup njihovih igrača na idućim Igrama u Južnoj Koreji.

Svaki od trideset klubova Lige bit će predstavljen s barem dvojicom igrača, dok su čak njih deset dali St. Louis Bluesi, Detroit Red Wingsi i Chicago Blackhawksi. Osim igrača, na Igrama će sudjelovati i stručno osoblje i treneri iz NHL-a: Mike Babcock iz Detroita kao trener Kanade, Dan Bylsma iz Pittsburgha kao trener SAD-a te Ted Nolan iz Buffala kao trener Latvije. KHL s pedeset igrača druga je liga po zastupljenosti. 17 od 28 klubova dali su barem jednog igrača, a njih deset, od čega devetorica nastupaju za Latviju dao je Dinamo Riga. Drugi na popisu stoji SKA s petoricom.

Od dvanaest momčadi: Austrija, Češka, Finska, Kanada, Latvija, Norveška, Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija, Švedska i Švicarska njih čak četiri kao favoriti s pravom gledaju prema zlatu, no nakon grupne faze sve je moguće jer jedna jedina utakmica odlučuje sudbinu. Kao glavna pitanja pred turnir postavlja se mogućnost i brzina prilagodbe sjevernoameričkih igrača na europski led, uigranost momčadi odnosno uklapanje zvijezda u već gotove sastave ili nove uloge, utjecaj jet laga, vratari, pritisak na domaćine i utjecaj ozljeda na konačne sastave.

Kanada je željna obraniti zlato, a Rusija više nego spremna ponoviti uspjeh domaćina iz Vancouvera i nakon preko dva desetljeća vratiti zlato na svoje tlo. U moru svih kombinacija i očekivanja, jedno je sigurno: najviše će profitirati svi ljubitelji ove igre jer nas u idućih dvanaest dana očekuje puno odličnog hokeja uz najbolje na svijetu koji će dati sve od sebe u borbi za najsjajnije odličje. I da stvar bude bolja, igraju u za našu vremensku zonu prihvatljiva vremena.

SKUPINA A: Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija

SKUPINA B: Austrija, Kanada, Finska, Norveška

SKUPINA C: Češka, Latvija, Švedska, Švicarska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!