Tenis

Kostanić u trećem kolu, poraz Karlovića i Zovka

Igor Petrinović • četvrtak, 18.01.2007.

Jelena Kostanić plasirala se u 3. kolo na prvom Grand Slamu sezone iznenadivši u tri seta na rasprodanom središnjem terenu Melbourne Parka, domaću tenisačicu i 24. nositeljicu Samanthu Stosur 6:4, 2:6, 6:2. Ivo Karlović okončao je svoj nastup na prvom Grand Slamu sezone porazom u prvom kolu muških parova...

Samo otvaranje meča nije nudilo previše optimizma budući da je Kostanić Tošić u prva tri gema na servis Stosur ulovila tek jedan poen. No, prvu šansu koja joj se ukazala Jelene je odmah zgrabila. Jedna break-lopta, u 7. gemu pri 30:40, bila je dostatna za oduzimanja servisa 22-godišnje Australke. Stosur je odmah u sljedećem gemu priprijetila i došla do break-prilike, ali Kostanić je cijeli prvi set sjajno servirala te zadržala servis i nakon 36 minuta mirno privela set kraju.

Jelena je odlično otvorila i drugi set, odmah u prvom gemu iskoristivši jedinu break-loptu te oduzevši servis domaćoj tenisačici. Lijevoruka Splićanka povela je 2:0 i izgledala kao da bi mogla preuzeti potpunu kontrolu meča, no dogodilo se upravo suprotno. Australka nošena podrškom pune Rod Laver arene je u četvrtom gemu oduzela servis Kostanić, a dva gema kasnije iskoristila treću break-loptu i došla do prednosti 4:2.

"Igrala sam stvarno dobro u prvom i početkom drugog seta", rekla je Kostanić nakon susreta. "Ali tada mi je pala koncentracija, a Stosur je zaigrala odlično." Ostatak drugog seta koji je trajao 38 minuta bio je tek formalnost, pa je Jelena sa šest izgubljenih gemova u nizu ušla u odlučujući treći set.

Ponovno je Kostanić odlično ušla u set, odmah iskoristila 30:40 na servis Stosur, no za razliku od drugog seta, hrvatska tenisačica je nakon oduzimanja servisa lako zadržala svoja sljedeća dva početna udarca. Splićanka je tokom cijelog meča odlično koristila duboki top-spin forhand, te s prihvatljivih 29 neforsiranih pogrešaka i 31 winnerom u trećem setu zadržala kontrolu susreta. Drugi break stigao je u petom gemu kada je Jelena došla do 15:40, a zatim iskoristila drugu break-loptu i povela velikih 4:1. No, bez još malo drame nije moglo jer je Stosur u sljedećem gemu došla do 15:40, a nakon toga i do još jedne prednosti. Ali naša tenisačica spasila je sve tri break-lopte, a onda zahvaljujući laganom forhendu koji je Australka poslala u aut došla do 5:1 i mirno privela meč kraju.

U trećem kolu čeka je 12. nositeljica, 19. godišnja Anna Čekvatadze koja je dobila Lauru Granville sa 6:2, 5:7, 6:2.

Nakon ispadanja u prvom kolu pojedinačne konkurencije Australian Opena, Ivo Karlović doživio je s Lovrom Zovkom istu sudbinu i u konkurenciji parova. Njih je u prvom kolu muških parova u tri seta, nakon 2 sata i 10 minuta igre izbacila južnoafričko-nizozemska kombinacija Jeff Coetzee i Rogier Wassen 7:5, 6:7(7), 6:2. Poraz proizlazi iz činjenice da hrvatski par u meču nije uhvatio niti jednu break loptu, no kako su i sami dobro servirali prva dva seta, uspjeli su se držati u meču.

Jedan break, na samom kraju prvog seta, odnio je prvi set na stranu Coetzeeja i Wassena, no drugi set koji je trajao 57 minuta osvojili su Karlović i Zovko dobivši dramatični tie-break 9:7. Ipak, dva izgubljena servisa u odlučujućem trećem setu bila su prevelika razlika, pa će u drugo kolo Južnoafrikanac i Nizozemac.

Žene, drugo kolo: Jelena Kostanić (Hrvatska) - Samantha Stosur (Australija, 24) 6:4, 2:6, 6:2

Muški parovi, prvo kolo: Coetzee/Wassen (JAR/Nizozemska) - Karlović/Zovko (Hrvatska) 7:5, 6:7 (7), 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!