Tenis

Šokirana Mauresmo

Maja Giljanović • nedjelja, 21.01.2007.

Braniteljica naslova pobjednice Australian Opena Amelie Mauresmo neće biti u prilici ponoviti prošlogodišnji uspjeh...

Naime, bolja od druge nositeljice je u osmini finala sa 6:4, 6:3 nakon točno sat i pol igre bila Čehinja Lucie Šafarova.

Mauresmo je ušla u susret s devetnaestogodišnjakinjom pomalo uspavano. Iako je stigla do vodstva od 4:1, rezultat je varao jer je 70. igračica svijeta uglavnom dominirala izmjenama. Sjajan niz forhenda vratio je prvi set u ravnotežu, a potom je hladnokrvnim servisom petim gemom u nizu zaključila prvi set.

Šafarova nikad ranije nije prošla kolo na Grand Slam turniru, može li izdržati i poslati kući drugu nositeljicu turnira?

Itekako, pokazao je sam nastavak susreta u kojem je Mauresmo izgubila servis i po treći put zaredom. Unatoč seriji Francuskinje u Melbourneu koja je stigla do 10 pobjeda u nizu, osvajačica (zasad) tri naslova na WTA Touru (uključujući i australski Gold Coast) nije se dala omesti te je fenomenalnom igrom osam godina stariju i 67 mjesta bolje rangiranu suparnicu breaknula za vodstvo 4:1.

Mauresmo vraća jedan izgubljeni servis, ali kombinacija snažnih udaraca Šafarove s osnovne crte te slaba izvedba igračice koja je na pet uzastopnih Austarlian Opena stigla najmanje do četvrtfinala i na kojem je lani konačno ubilježila Grand Slam pobjedu, nakon tri propuštene meč lopte donosi veliko slavlje nepostavljene igračice.

Još je jedna nositeljica poslana kući: bolja od devetopostavljene Dinare Safine je s uvjerljivih 6:2, 6:2 bila, također nositeljica, ali devetnaesta, Li Na.

Razorni servis te neobranjivi forhendi kumovali su nastavku dobre forme Kineskinje koja ju je dovela do polufinala Sydneyja prošlog tjedna (i tijesnog poraza od Kim Clijsters) pa ne iznenađuje da je 24-godišnjakinja, četvrtfinalistica lanjskog Wimbledona priredila neugodno iznenađenje Maratovoj sestri zakinuvši tako Australce za daljnje ispade brata i sestre Safin. Rus je, inače, kažnjen s 2.000 $ globe nakon niza izrečenih psovki sucu Pascalu Mariji u porazu od Andyja Roddicka.

Daniela Hantuchova, 23-godišnja Slovakinja i 18. igračica svijeta, je nakon tijesnog prvog seta kojeg je Ashley Harkleroad izborila u tie-breaku s osam prema šest, izgledala izgubljeno.

Servis manjka, međutim, nadoknađuje pri rezultatu 4:2 da bi kad se već činilo da slijedi nova trinaesta igra, petnaesta nositeljica pronašla trenutak inspiracije te nizom sjajnih forhend-udaraca poravnava rezultat u setovima. U odlučujućem trećem tri godine mlađa i sedamdeset pozicija slabije rangirana Amerikanka ipak popušta te je oduzet servis na 3:3 odlučio pobjednicu i protivnicu Clijsters u sljedećoj rundi.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U osmini finala došao je kraj i trećoj nositeljici. Ruskinja Svjetlana Kuznjecova je unatoč breaku na samom startu susreta protiv sve bolje Izraelke Shahar Peer šaptom pala u nastavku meča. Prolaz u četvrtfinale odnosno najbolji rezultat karijere nakon prošlogodišnjih osmina finala na Roland Garrosu i US Openu, 19-godišnjakinja je izborila na vrlo uvjerljiv način.

17. igračica svijeta je nadoknadila servis manjka te sama prešla u prednost sjajnom i koncentriranom napadačkom igrom osvojivši prvi set. Drugi je još lakše izboren, a nakon izgubljenog servisa na otvaranju seta, prehladom načeta pobjednica New Yorka 2004. nije pronašla snage (a ni volje, da budemo iskreni) za uzvrat te se Peer nakon spašene dvije meč-lopte u prethodnom kolu protiv Golovin lakše od očekivanog, zapravo neočekivano plasirala u četvrtfinale.

Nakon iznenađenja koje je na početku dana priredila Šafarova, četvrtfinale je izborila i druga Čehinja, Nicole Vaidišova. U dvoboju nositeljica desetopostavljena Vaidišova slavila je protiv Ruskinje Jelene Dementijeve, koja se tragikomičnim servisima sama pobijedila. Zalud ti kvalitetna all-round igra kad prvi servis ubacuješ brzinom od slabašnih 140 km/h.

Sedamnaestogodišnjakinja je spremno prihvaćala poklone sedmopostavljene Dementijeve te je projurila prvim setom do vodstva od 5:1. Ruskinja vraća jedan break, ali lanjska polufinalistica Roland Garrosa odlučno privodi kraju prvi set. Drugi je set započeo prednošću Čehinje na samom startu koju je, međutim, osvajačica već šest WTA naslova prosula na svom sljedećem servisu.

Ipak, da odmah ukloni mogućnost povratka u susret osme igračice svijeta, Vaidišova pri rezultatu 2:2 još jednom oduzima servis Dementijeve te ovaj put zadržava prednost do kraja. Realizirana treća meč-lopta i glatka 6:3, 6:3 pobjeda za poboljšanje lanjskog rezultata u Melbourneu (Mauresmo).

Tenisačice, treće kolo: Na Li (Kina, 19) - Safina (Rusija, 9) 6:2, 6:2, Hantuchova (Slovačka, 15) - Harkleroad (SAD) 6:7(8), 7:5, 6:3.

Osmina finala: Peer (Izrael, 16) - Kuznjecova (Rusija, 3) 6:4, 6:2, Vaidišova (Češka, 10) - Dementijeva (Rusija, 7) 6:3, 6:3, Šafarova (Češka) - Mauresmo (Francuska, 2) 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!