Tenis

Gonzalez smirio Hewitta, Murray bez problema

Deni Kirinčić • subota, 20.01.2007.

Čileanac Fernando Gonzalez stao je na kraj domaćem favoritu Lleytonu Hewittu koji se ovaj put ipak nije uspio izvući iz teške situacije kao što je to napravio u prvom kolu protiv Michaela Russella. Britanac Andy Murray još jednom je potvrdio odličnu formu...

Kako Australian Open sve više odmiče prema naprijed sve više možemo žaliti zbog Ljubičićeva poraza u prvom kolu jer mu se ždrijeb nakon Mardyja Fisha potpuno otvorio. Uslijedio bi osrednji Francuz Nicolas Mahut, veteran Wayne Arthurs koji bi mu predao susret i sad bi došao na Davida Ferrera koji je na ovoj podlozi itekako pobjediv. Ali, Ivan je dobro otvorio sezonu naslovom u Dohi i nadajmo se još boljim rezultatima.

U Australiji sasvim druga slika nego prijašnjih godina kada je glavni problem bila temperatura. Danas je to kiša koja nije prestala padati cijeli dan i koja je ujedno spriječila našu junakinju Jelenu Kostanić da izađe na teren protiv Anne Čakvetadze. Jelena će tako na svoj meč morati sačekati do sutra koji je na rasporedu u jedan sati iza ponoći na terenu broj 6. Naš Mario Ančić imati će čast zaigrati u Rod Laver Areni iza prvog susreta između Lucie Safarove i Amelie Mauresmo.

Zbog kiše jedino se na Rod Laver i Vodafone Areni čuo zvuk loptice. Na teren je prva izašla prva nositeljica Marija Šarapova koja igra sve bolje. Nakon što je preživjela šok zvan Camille Pin, mlada Ruskinja izgleda sve uvjerljivije sa svakim mečom. Danas je igrala protiv Talijanke Tathiane Garbin koja nije pružila najbolju partiju i sa 6:3, 6:1 oprostila se od turnira. Slijedeća na programu bila je Švicarka Martina Hingis koja jednostavno igra odlično. Problema nije imala ni danas protiv Japanke Aiko Nakamure. Odličnom igrom s osnovne crte i sa potpunom kontrolom nad izmjenama udaraca lako je došla do pobjede 6:2, 6:1.

Belgijka Kim Clijsters nastavlja s laganim pobjedama poput Hingis. Protiv Alone Bondarenko nije bilo problema, iako je Ukrajinka imala nekoliko krasnih poena i pokazala je zašto je u Topu 30. Ipak, Clijsters je imala 12 manje neprisiljenih pogrešaka i više winnera (15-10) što je bilo dovoljno za rutinsku pobjedu. Iznenađenje dana stiže nam sa susreta između Vere Zvonareve i Ane Ivanović.

Mlada Ivanović još jednom je pokazala koliko puno mora raditi na svom tenisu s obzirom da je danas pokazala svoje drugo lice i igru koja nije bila dostojna igračice koja puca na Top 10. Previše neprisiljenih pogrešaka i loša efikasnost na svom servisu doveli su do laganog poraza 6:1, 6:2. Ivanović je čak imala i više winnera, ali Zvonareva je odlično reternirala i iznenađujuće bila je mirna, koncentrirana i strpljiva većim dijelom susreta što ju je i dovelo do pobjede.

Australska nada Alicia Molikkrenula je odlično protiv Patty Schnyder koja je spavala set i pol. Molik je kontrolirala igru prvim setom i zasluženo uzela prvi set 6:3 i držala se do 2:3 u drugom kada je sve krenulo nizbrdo. Nakon toga, do kraja susreta nije osvojila niti jedan gem. Žalosno je što je Molik imala puno više winnera (35-20), ali isto je imala i više pogrešaka (24-9) što ju je i dovelo do poraza. Ipak, Molik će biti zadovoljna svojom predstavom s obzirom da se polako vraća vraća u svijet vrhunskog tenisa nakon teških problema s infekcijom uha.

U muškoj konkurenciji nije bilo iznenađenja, osim ako se pobjeda Gonzaleza nad Hewittom smatra iznenađenjem. Hewitt se u prvom kolu provukao protiv Russella, a u drugom protiv Franka Dancevica nije prikazao neki bajan tenis, tako da sam moram priznati očekivao sličan scenarij, samo me iznenadilo to što je Hewitt čak uspio ugrabiti set protiv odličnog Čileanca koji je kroz prva dva seta prohujao sa dva puta po 6:2. U trećemu je Hewitt ipak zaigrao malo bolje i breakom kod 6:5 uzeo set. U četvrtom Fernandu je bio dovoljan break kod 3:3, a tu prednost nije ispustio do kraja susreta.

Drugi nositelj turnira Rafael Nadal odigrao je, po meni, najbolji meč turnira. Stanislas Wawrinka nije loš igrač, ali je danas za Nadala bio preslab. Jakim i preciznim udarcima, te nevjerojatnom brzinom nije pružio Švicarcu ni grama šanse i na kraju rezultat 6:2, 6:2, 6:2 ne zvuči tako loše. Nadal je također ostvario i najljepši poen turnira i to na meč loptu kada je forhendom pogodio sam kut terena i to nakon što je loptica prošla pokraj mreže. Ako bude ovako nastavio igrati kroz turnir, i Roger Federer će se morati namučiti...

Argentinac David Nalbandian jedan je od čudnijih igrača na touru što je pokazao i danas. Jedva je prošao protiv Janka Tipsarevića u prvom kolu, a sličan scenarij je morao ponoviti i danas protiv Sebasteina Grosjeana. Razlika je bila u tome što je plesao po rubu i morao spašavati tri meč lopte. Grosjean je izgledao bolje prva tri seta. Prva dva je dobio , a u trećemu je kod 5:4 imao tri meč lopte. Nakon toga izgubio je tie break, servis kod 4:5 u četvrtom, a s time je otišao i cijeli meč. Završilo je 5:7, 4:6, 7:6(4), 6:4, 6:1 u korist Nalbandiana.

Grosjeanov sunarodnjak, Fabrice Santoro također je završio svoj nastup. Njegov protivnik Nikolay Davydenko nije dopustio iznenađenje. Jedino je prvi set bio neizvjestan, ali je nakon tie breaka sve otišlo na stranu Rusa koji zasluženo slavi sa 7:6(1), 6:2, 6:2.

Dvoboj dva Amerikanca bio je puno teži od očekivanog. James Blake i Robby Ginepri odigrali su odličan susret u kojem je Blake imao i dosta sreće. Naime, prvi set je otišao na stranu Blakea 9:7 u tie breaku. Ginepri je u drugom bio bolji i našao se u poziciji da servira za set kod 5:4 (čak je imao i set loptu), ali nakon što to nije iskoristio Blake je uzeo slijedeća tri gema za drugi set, a trećim je prohujao 6:2.

Mladi Škot Andy Murray lako je obavio i današnju misiju protiv Juana Ignacija Chele koji nije u takvoj formi koja bi ugrozila Murraya koji je tokom cijelog susreta imao potpunu kontrolu i nijednom se nije našao u situaciji da lovi zaostatak. Lako i zasluženo je slavio sa 6:3, 6:2, 6:4.

Svi ostali mečevi šestog dana odgođeni su zbog spomenute kiše tako da će svi današnji mečevi bit prebačeni za sutra. Sutrašnji dan donosi nam nekoliko odličnih susreta. Federer će na teren protiv Novaka Đokovića, Mario će prolaz tražiti protiv Andyja Roddicka, dok će Richard Gasquet zaigrati protiv Tommyja Robreda. Kod žena, odličan susret vidjet ćemo između Serene Williams i Jelene Janković, Jelene Dementijeve i Nicole Vajdišove, a posebno ćemo navijati za našu Jelenu protiv Čakvetadze. Napomenut ćemo također da sutra počinje i turnir juniora u kojem već sutra na teren izlazi naš Goran Rožić protiv prvog nositelja Martina Klizana.

Australian Open, 20.1.2007., 3. kolo, muški, :Fernando Gonzalez (CHI, 10) - Lleyton Hewitt (AUS, 19) 6:2, 6:2, 5:7, 6:4, Rafael Nadal (ESP, 2) - Stanislas Wawrinka (SUI, 31) 6:2, 6:2, 6:2, David Nalbandian (ARG, 8) - Sebastien Grosjean (FRA, 28) 5:7, 4:6, 7:6(4), 6:4, 6:1, Nikolay Davydenko (RUS, 3) - Fabrice Santoro (FRA) 7:6(1), 6:2, 6:2, James Blake (USA, 5) - Robby Ginepri (USA) 7:6(7), 7:5, 6:2, Andy Murray (GBR, 15) - Juan Ignacio Chela (ARG) 6:3, 6:2, 6:4.

Australian Open, 20.1.2007., 3. kolo, žene, :Marija Šarapova (RUS, 1) - Tathiana Garbin (ITA, 30) 6:3, 6:1, Vera Zvonareva (RUS, 22) - Ana Ivanović (SRB, 13) 6:1, 6:2, Patty Schnyder (SUI, 9) - Alicia Molik (AUS, WC) 3:6, 6:2, 6:0, Martina Hingis (SUI, 6) - Aiko Nakamura (JPN) 6:2, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!