Nogomet

Brazil prošao, Kostarika čeka

Kristian Hohnjec • nedjelja, 08.07.2007.

Raspleti u skupinama B i F nisu donijeli iznenađenja. Španjolac Adrian Lopez uspio je zabiti tri gola u razmaku od samo devet minuta, dok su Urugvajci "tankirali" protiv Zambije i omogućili Afrikancima da se sa drugog mjesta plasiraju u polufinale.....

Urugvaju su četiri boda iz prva dva susreta osiguravala prolaz dalje, pa su utakmici protiv motivirane Zambije pristupili ležerno. Prvi važan trenutak dogodio se 19. minuti kada urugvajski vratar Mauro Goicoechea ruši Emmanuela Mayuku u šesnaestercu, a osim što je skrivio jedanaesterac uspio je zaraditi i crveni karton, te se tako izbaciti iz kombinacija za prvu utakmicu "nokaut" faze. Mulenga Clifford je bio siguran realizator kaznenog udarca. Novo isključenje slijedilo je pet minuta prije odmora kada je Henry Nyambe u "mesarskom" stilu startao na Mauricia Prieta. Unatoč tome Urugvaj nije pokazao mnogo ambicija u drugom poluvremenu, pa je Zambija osigurala pobjedu golom Rodgersa Kole u 51. minuti susreta.

Usprkos činjenici da su, kao i Urugvajci, osigurali prolaz već uoči posljednjeg susreta Španjolci su u kombiniranom sastavu svladali mladiće iz Jordana 4:2. Trostruki strijelac Adrian Lopez poentirao je između 29. i 37. minute za uvjerljivo, 3:0 vodstvo "furije". Lopez je hattrick postigao na lak način našavši se na pravom mjestu u pravo vrijeme, sva tri gola pala su iz teško promašivih situacija. U nastavku su Jordanci mnogo bolje zaigrali, prvo je u 48. minuti smanjio Loiy Al Zaideh, da bi prekrasnim golom u gornji desni kut iz slobodnog udarca neizvjesnost vratio Abdallah Salim. Estaban Granero potom je morao spašavati izjednačenje, kada je loptu s gol crte izbio u polje. Krila Jordanu na kraju je odrezao veoma sretan gol Marcosa Garcije u 79. minuti za konačnih 4:2.

U grupi F miroljubivu utakmicu bez nekog velikog značenja odigrali su Japan i Nigerija, iako su Afrikanci imali više od igre na kraju je završilo bez pogodaka čime je Japan zadržao prvu poziciju na ljestvici. Nismo sigurni koliko su Japanci sretni ovakvim razvojem događaja, budući da im je prvo mjesto donijelo sraz sa Češkom u osmini finala, dok će se drugoplasirana Nigerija za prolaz u četvrtfinale boriti s Zambijom. Druga utakmica skupine F bila je mnogo važnija i zanimljivija, budući da pobjednik može, ali i ne mora proći u osminu finala. Ranim golom Marka Reynoldsa poveli su Škoti, da bi početkom drugog poluvremena ishod izjednačio Pablo Herrera. Kostarika je mnogo više željela pobjedu, a sreća im se osmjehnula u posljednjim sekundama utakmice kada se Jonathan McDonald ubacio između vratara Scotta Foxa i stopera Garya Kennetha, te poslao loptu u gol za 2:1 u 92. minuti. Hoće li se Kostarikanci plasirati dalje ovisi o utakmicama Gambije i Portugala, odnosno Kanade i Konga, a kombinacija je zaista mnogo. Danas su odahnuli Brazilci, koji su se ipak uspjeli ugurati u osminu finala.

Poredak:
Skupina B: 1. Španjolska 7, 2. Zambija 4, 3. Urugvaj 4, 4. Jordan 1;
Skupina F: 1. Japan 7, 2. Nigerija 7, 3. Kostarika 3, 4. Škotska 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!