Nogomet

Sjajan uspjeh Afrikanaca

Kristian Hohnjec • ponedjeljak, 09.07.2007.

Na U-20 Svjetskom prvenstvu u Kanadi sinoć su odigrani posljednji susreti natjecanja po skupinama. Pobjedama protiv Kanade, odnosno Portugala u zadnji trenutak prolaz u osminu finala osigurali su Kongo i Gambija...

U skupini A Čile i Austrija su prolaz dalje izborili u prve dvije utakmice, pa nikoga ne čudi što je njihov dvoboj u posljednjem kolu završio bez pobjednika i pogodaka. Mnogo više pozornosti privukao je dvoboj domaćina Kanade i Konga, budući da su obje momčadi pobjedom mogle izboriti osminu finala.

Na kraju je to pošlo za rukom Afrikancima, koji su se na otužno praznom Commonwealth stadionu po teškim uvjetima pokazali kompetentnijima u realizaciji. Kongo je poveo u 26. minuti nakon što je centaršut Jacquesa Loparimija iz blizine u gol pospremio Ermejea Ngakosso. Gracia Ikouma je povećao prednost nakon sat vremena igre prizemnim udarcem s ruba šesnaesterca, a rezultat se više nije mijenjao, jedino je kanadski vratar Asmir Begović uspio zaraditi crveni karton.

U grupi C Meksiko je pobjedom protiv Novog Zelanda postao jedina momčad sa stopostotnim učinkom u natjecanju po skupinama. Christian Bermudez doveo je Meksikance u vodstvo sredinom prvog poluvremena, da bi pobjedu u 78. minuti osigurao Osmar Mares. Jack Pelter ublazio je poraz svoje momčadi u završnici utakmice.

Gambija je iznenadila Portugalce i tako se s druge pozicije plasirala u nastavak natjecanja, dok je Portugal prošao kao jedna od boljih trećeplasiranih momčadi. Portugalci su doduše poveli golom Feliciana Condessa u 20. minuti, međutim, pred kraj poluvremena Ousman Jallow donosi izjednačenje iz kaznenog udarca kojeg je olako dosudio Wolfgang Stark.

Izgubljeni njemački sudac isključio je kapetana Gambije Kena Jammeha početkom drugog poluvremena, ali su Afrikanci svejedno došli do pobjede golom u 68. minuti kada je centaršut Abdoulija Mansallya u vlasititu mrežu ubacio vratar Rui Patricio.

Osmina finala, parovi:
Austrija - Gambija
Urugvaj - SAD
Španjolska - Brazil
Japan - Češka
Čile - Portugal
Zambija - Nigerija
Argentina - Poljska
Meksiko - Kongo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!