Nogomet

Muke po Hazaru

Tomislav Globan • utorak, 24.07.2007.

Teže nego je to itko očekivao maksimirski su modri izborili nastup u drugom pretkolu Lige prvaka. Nakon dva produžetka i puno muke izborili su pobjedu nad azerbajdžanskim Hazarom, momčadi za koju nitko nije vjerovao da ovako može namučiti hrvatskog prvaka...

U teškoj i iscrpljujućoj 120-minutnoj drami na kišom natopljenom Maksimiru, Dinamo je izborio 2. pretkolo Lige prvaka! Hazar se još jednom predstavio u odličnom svjetlu i discipliniranom igrom Dinamove navijače držao napetima 116 minuta.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Već na samom početku gledatelji su dali do znanja po što su došli. Sa maksimirskih se tribina zaorilo "Hoćemo pobjedu!", a erupcija oduševljenja nastala je kada je danas iznimno jak i neugodan vjetar odnio veliku azerbajdžansku zastavu daleko iza južne tribine.

Očekivao se uragan Dinama od prve sekunde, no prvi su zaprijetili gosti. U šestoj minuti s preko 30 metara snažno je odapeo Osvaldo Junior bez imalo respekta prema Kochu, no Nijemac je odbio loptu u korner.

Hazar je u tim trenucima jako dobro stajao na terenu, visoko su Azerbajdžanci pritiskali zadnju liniju Modrih i nisu dozvoljavali da hrvatski prvak poznatim "sitnim vezom" dolazi pred gostujući šesnaesterac.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Ipak, hrvatski je prvak dvaput došao blizu vodstva. U 10. minuti Chago s 23 metra odlično gađa desni kut, ali Agajev odbija u korner. Modrić ga izvodi, a Drpić je glavom za malo neprecizan.

I onda, u 16. minuti veliki šok na Maksimiru. Španjolski sudac Vasquez dosudio je slobodan udarac 35 metara od Dinamova gola. Brazilac Junior ponovno se odvažio izravno šutirati iz velike udaljenosti, a neugodna lopta potpomognuta vjetrom "buši" Georga Kocha za iznenađujućih 0:1. Zaista nevjerojatna, početnička pogreška posljednjih dana toliko hvaljenog vratara.

Gol Hazara ponukao je Bad Blue Boyse da ubace u višu brzinu i pomognu Dinamu da se što prije oporavi od šoka. Modri su odgovorili i odmah jurnuli prema Agajevu. U 21. minuti Modrić odlično izvodi slobodan udarac s lijeve strane točno na glavu Josipa Tadića koji loptu umjesto u mrežu šalje točno u azerbajdžanskog vratara.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

No, umjesto daljnje "vatre" u šesnaestercu Hazara, do kraja poluvremena nismo vidjeli - ništa. Jalovo su djelovali napadi Ivankovićeve momčadi, s previše kompliciranja u i ispred kaznenog prostora gostiju. Tmurnu situaciju na terenu upotpunio je snažan pljusak koji je do kože smočio 12.000 gledatelja na Maksimiru.

Domaći je strateg shvatio da nema što čekati te je poluvremenu u svlačionici ostavio Drpića i Chagu, a u igru su ušli Čale i, prvi put ove sezone, Davor Vugrinec.

Varaždinac mu je odmah uzvratio na povjerenju te je u drugoj minuti nastavka dobro pucao u padu uposlen od Modrića, ali Agajev je ponovno dokazao kvalitetu.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

U tim je trenucima Dinamo zaista svim silama krenuo po izjednačenje. Nošeni "urnebesom" na tribinama i po jakoj kiši, koja do kraja utakmice nije prestajala padati, gotovo svaki napad sijao je paniku u obrani Hazara. Nagrada je stigla u 56. minuti.

Etto je odlično u prazni prostor gurnuo Mandžukića, a ovaj s desnog boka kirurški precizno pronašao Vugrinca koji u naletu glavom neobranjivo pogađa za 1:1 i eksploziju veselja na tribinama. Nažalost, iskusni Dinamov napadač pritom se ozlijedio, no igru je napustio tek 15 minuta kasnije kada ga je zamijenio Tomić.

Modri su poneseni izjednačenjem željeli iskoristiti trenutak i odmah u potpunosti preokrenuti rezultat. Čale je opasno ubacio s lijeve strane, no na loptu nitko ne stiže. Ubrzo potom Sammirov solo prodor završava opasnim udarcem, no nedovoljno za azerbajdžanskog čuvara mreže.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

U 61. minuti Maksimir je zanijemio. Ramazanov je jednu odbijenu loptu Kocha poslao u mrežu, no to je učinio rukom za što ga je Vasquez "nagradio" žutim kartonom.

Izlaskom iz igre Vugrinca oštrica Dinamovog napada osjetno je otupila pa Modri nisu uspijevali više ozbiljnije zaprijetiti motiviranom i požrtvovnom Hazaru.

Deset minuta prije kraja Hazar ostaje s desetoricom na terenu. Veliku glupost učinio je Edmond N'Tiamoah i na rubu šesnaesterca povlačenjem za dres srušio Mandžukića što mu je bio drugi nedozvoljeni prekršaj, u prijevodu - drugi žuti karton.

Slika 6 od 7.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Međutim, ponovila se priča iz Bakua pa Ivankovićeva momčad do kraja regularnog dijela nije znala iskoristiti višak na terenu te je utakmica otišla u produžetke, prve produžetke od 1997. i drame s Newcastleom.

Dodatnih 30 minuta otvoreno je furiozno s Dinamove strane. U drugoj minuti Tadić se nalazi u 100%-tnoj prigodi, izlazi sam na Agajeva malo iskosa, ali gostujući vratar majstorski brani. U idućem napadu prekrasna akcija Mandžukića i Tomića, ovaj petom proigrava Sammira, ali Brazilac gađa tik pored lijeve vratnice.

Ovakav pritisak naprosto je morao uroditi plodom. U 99. minuti kapetan Modrić izvodi udarac iz kuta, Agajev brani udarac Carlosa, ali mu je skliska lopta izmigoljila iz ruku, točno na noge Mariju Mandžukiću koji smješta loptu gdje joj je i mjesto za velikih, teških, ali zasluženih 2:1!

Olakšanje koje je u tom trenutku zavladalo Maksimirom moglo se opipati. No, nervozni Ivanković ubrzo potom pretjerao je u prigovorima pomoćnom sucu zbog čega ga je Vasquez poslao u - novinarsku ložu.

Konačna potvrda Dinamovog plasmana u 2. pretkolo Lige prvaka stigla je četiri minute prije kraja - ponovno nakon kornera. Schildenfeld je najviši u skoku, a lopta na putu prema Agajevu pogađa Tadića u prsa i odsjeda u mreži za konačnih: Dinamo - Hazar 3:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!