Nogomet

Drogba, Eto'o, Essien na Sportnet.hr

Petar Plevnik • utorak, 15.01.2008.

Od 20. siječnja do 10. veljače Gana će biti domaćin 26. izdanja Afričkog kupa nacija, smotre najboljih afričkih nogometnih reprezentacija. Mogu li Egipćani obraniti naslov prvaka, hoće li naslov ostati u Gani ili će se pak Kamerun i Nigerija vratiti na stare staze slave možete saznati na Sportnet.hr, koji će za Vas i ovaj put pratiti ovo zanimljivo natjecanje....

Dvije su godine prošle od kako se Egipat dramatičnom pobjedom nad Obalom Bjelokosti u Kairu nakon izvođenja 11-eraca okitio naslovom najbolje afričke momčadi te petim naslovom ušao u povijest kao prva reprezentacija Crnog kontinenta kojoj je uspio takav pothvat.

Ovog puta uloga domaćina pripala je Gani, a ako se pita 23 milijuna stanovnika ove zapadnoafričke države onda je red i da popularne Crne zvijezde ponove scenarij Egipćana od prije dvije godine. Da je takav rasplet prilično vjerojatan govori i povijest ovog natjecanja, prema kojoj je u dosadašnjih 25 izdanja Afričkog kupa nacija domaćin čak 10 puta osvajao naslov, a dodatan razlog za optimizam Ganaca je i podatak da su dva, od svoja ukupno četiri naslova, osvojili pred domaćom publikom, 1963. i 1978. godine.

Pobjednici Afričkog kupa nacija

1957. - Egipat
1959. - Egipat
1962. - Etiopija
1963. - Gana
1965. - Gana
1968. - DR Kongo
1970. - Sudan
1972. - Kongo
1974. - Zair
1976. - Maroko
1978. - Gana
1980. - Nigerija
1982. - Gana
1984. - Kamerun
1986. - Egipat
1988. - Kamerun
1990. - Alžir
1992. - Obala Bjelokosti
1994. - Nigerija
1996. - Južna Afrika
1998. - Egipat
2000. - Kamerun
2002. - Kamerun
2004. - Tunis
2006. - Egipat

Uz Ganu, unatoč lošijim rezultatima u posljednje vrijeme, u krugu najužih favorita za naslov uvijek su Kamerun i Nigerija. Nakon propuštenog Svjetskog prvenstva u Njemačkoj te ispadanja u 1/4 finalu prošlog Afričkog kupa nacija, Nepobjedivi lavovi i više nisu tako nepobjedivi, pa će biti zanimljivo vidjeti kako je tvorac togoanskog čuda, Nijemac Otto Pfister, uspio posložiti momčad predvođenu sjajnim Samuelom Eto'om, baš kao i Berti Vogts na klupi Nigerije, koja je u Ganu doputovala u vrlo jakom sastavu.

Za razliku od proteklih turnira, a posebice posljednjeg izdanja, kada je, ne želeći se zamjeriti svojim bogatim poslodavcima u klubovima, mnoštvo zvučnih imena preskočilo nastup u Egiptu, ovaj put s pravom možemo reći kako će ovo izdanje Afričkog kupa nacija biti među najkvalitetnijim u povijesti. Dider Drogba, Michael Essien, Samuel Eto'o, Obafemi Martins, El Hadji Diouf te još mnogo neafirmiranih imena, kojima će ovo biti sjajna prigoda za predstavljanje mnogobrojnim bogatim kupcima iz Europe, jamče zanimljivo natjecanje.

U prvom dijelu natjecanja 16 momčadi podijeljeno je u četiri skupine, a najzanimljivije bi trebalo biti u skupini D, za afričke prilike uistinu "skupini smrti", u kojoj su Angola, Senegal, Južna Afrika, Tunis, a vrlo je vjerojatno da ih ni u četvrfinalu neće čekati ništa lakši posao, budući da ih tamo gotovo sigurno očekuju Kamerun ili Egipat.

A detaljnije o svim sudionicima i skupinama Afričkog kupa nacija moći ćete saznati u predstavljanjima skupinama koja vas ovaj tjedan očekuju na Sportnet.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!