Nogomet

Skupina C: Priča o Faraonima i ranjenim lavovima

Tomislav Globan • petak, 18.01.2008.

U pohod na obranu naslova osvojenog prije dvije godine, Egipat će krenuti iz skupine C afričkog Kupa nacija. Tamo ga čeka jedna od najjačih reprezentacija Crnog kontinenta i jedan od favorita za konačni trijumf - Kamerun. Preostala dva mjesta popunjavaju Zambija i Sudan, momčadi čija će uloga najvjerojatnije biti upravo to - popunjavanje broja...

EGIPAT

Slika 1 od 1.

Egipat je najuspješnija reprezentacija u povijesti Kupa nacija. Faraoni su ovaj trofej podigli pet puta, a indikativno je da su od toga čak tri osvojili na domaćem terenu. Tako je bilo i prije dvije godine kada su u Kairu nakon ruleta kaznenih udaraca svladali Obalu Bjelokosti i okitili se titulom najbolje momčadi Afrike.

Izborniku Hassanu Shehati u odnosu na pobjedničku momčad iz 2006. nedostajat će trojica igrača - Mohamed Barakat (ozljeda), Abdelhazer El-Saqqa (nije pozvan) te Mohamed Abdelwahab (tragično umro od posljedica srčane mane). Čak 17 od 23 pozvana igrača dolaze iz domaće lige, dok je od internacionalaca svakako najpoznatiji Mohamed Zidan, napadač njemačkog HSV-a. Jedan od ključnih igrača je i Mohamed Aboutreika, veznjak o čijoj formi ovisi i forma cijele momčadi.

Egipćani nisu bili najuvjerljiviji u kvalifikacijama za afričko prvenstvo. U skupini s Bocvanom, Burundijem i Mauritanijom, Shehatina ekipa nije ubilježila nijednu pobjedu u gostima, postigavši tek jedan pogodak na strani. U Ganu su se plasirali zahvaljujući dobrim igrama na svom terenu, no očito je kako Egipat trenutno prolazi kroz tranzicijsko razdoblje i smjenu generacija, stoga je teško očekivati ponavljanje uspjeha otprije dvije godine.

Vratari: Essam El-Hadary (Al-Ahly), Mohamed Abdel Monsef (Al-Zamalek), Mohamed Sobhy (Ismaily).
Obrana: Mahmoud Fathallah (Al-Zamalek), Ibrahim Said (Ankaragücü/TUR), Shady Mohamed (Al-Ahly), Hani Said (Ismaily), Ahmed Fathi (Al-Ahly), Tarek El-Sayed (Al-Zamalek), Sayed Moawad (Ismaily), Wael Gomaa (Al-Siliya/KAT).
Vezni red: Ahmed El-Mohamadi (ENPPI), Hosni Abd-Rabou (Ismaily), Mohamed Shawky (Middlesbrough/ENG), Omar Gamal (Ismaily), Ahmed Shaaban (Petrojet), Ahmed Hassan (Anderlecht/BEL), Hassan Mostafa (Al-Wahda/SA), Mohamed Aboutreika (Al-Ahly).
Napad: Mohamed Zidan (Hamburg/NJE), Emad Motaeb (Al-Ahly), Mohamed Fadl (Al-Zamalek), Amr Zaki (Al-Zamalek).

KAMERUN

Slika 3 od 4.

Nekad strah i trepet Afrike, momčad kojoj tepaju nadimkom Nesavladivi lavovi, posljednjih godina prolazi kroz najteže razdoblje u novijoj povijesti. Ispadanje u četvrtfinalima posljednjih dvaju afričkih prvenstava te, kao "šlag na tortu", izostajanje s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Njemačkoj ostavile su Kamerun u situaciji u kakvoj nisu navikli biti.

U listopadu 2007. za izbornika je doveden Otto Pfister, Nijemac koji u afričkom nogometu ima status božanstva, a jedini zadatak mu je vratiti Kamerun na stare staze slave. Momčad je to u kojoj svi (osim trećeg vratara) igraju u inozemstvu, mahom u europskim ligama Petice. Najveća zvijezda svakako je Barcelonin napadač Samuel Eto'o kojemu će u napadu nedostajati dugogodišnji reprezentativni suigrač, ozlijeđeni Achille Webo.

Glad za uspjesima izuzetno će motivirati Kamerunce da u Gani isperu gorak okus neuspjeha koji ih prati posljednjih godina. Problema s prolaskom skupine ne bi smjeli imati, a u knock-out fazi čeka ih netko od velikana iz skupine D - Tunis, Senegal, Južna Afrika ili Angola. Pfisterova momčad trudit će se dokazati da ne kažu uzalud da je ranjeni lav - najopasniji.

Vratari: Carlos Kameni (Espanyol/ŠPA), Souleymanou Hamidou (Denizlispor/TUR), Janvier Charles Mbarga (Canon Yaoundé).
Obrana: Gilles Augustin Binya (Benfica/POR), Bill Tchato (Qatar SC/KAT), Rigobert Song (Galatasaray/TUR), Timothée Atouba (Hamburg/NJE), Benoit Angbwa (Krilja Sovetov Samara/RUS), André Bikey (Reading/ENG).
Vezni red: Modeste Mbami (Marseille/FRA), Geremi Njitap (Newcastle/ENG), Achille Emana (Toulouse/FRA), Jean II Makoun (Lille/FRA), Alain Nkong (Atlante/MEX), Landry N'Guemo (Nancy/FRA), Joel Epalle (Bochum/NJE), Alexandre Song (Arsenal/ENG), Stephane Mbia (Rennes/FRA), Paul Essola (Arsenal Kijev/UKR).
Napad: Samuel Eto'o (Barcelona/ŠPA), Mohamadou Idrissou (Duisburg/NJE), Bertin Tomou (Mouscron/BEL), Joseph-Desire Job (Nice/FRA).

ZAMBIJA

Slika 2 od 2.

Zambija je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bilježila izvrsne rezultate na prvenstvima Afrike (dva treća te jedno drugo mjesto), no od tada imaju velikih problema na reprezentativnom planu. Skupinu nisu prošli još od 1996., a pored Egipta i Kameruna, teško će i ove godine do četvrtfinala.

Momčad je to uz koju se vežu nevjerojatno brojne tragedije. Samo prošle godine iznenada je umro jedan od ponajboljih zambijskih trenera Ben Bamfuchile, čak 12 navijača poginulo je u stampedu na kvalifikacijskoj utakmici s Kongom, a u kolovozu tragično je za vrijeme treninga u Izraelu od srčanog udara preminuo i reprezentativac Chaswe Nsofa. Prisjetimo li se da je 1993. u zrakoplovnoj nesreći poginulo čak 18 zambijskih reprezentativaca, pitamo se kome se i kada zamjerila ova bivša britanska kolonija na jugu Afrike...

Vratari: Mike Poto (Green Buffaloes), Kennedy Mweene (Free State Stars/JAR), Kalililo Kakonje (AmaZulu/JAR).
Obrana: Kennedy Nketani (Zanaco), Joseph Musonda (Golden Arrows/JAR), Hichani Himoonde (Lusaka Dynamos), Willy Chinyama (ZESCO United), Kampamba Chintu (Free State Stars/JAR), Billy Mwanza (Golden Arrows/JAR), Clive Hachilensa (ZESCO United).
Vezni red: Francis Kasonde (Power Dynamos), Clifford Mulenga (Maccabi Petach Tikva/IZR), Isaac Chansa (Helsingborgs/ŠVE), Ian Bakala (Primeiro de Agosto/ANG), Rainford Kalaba (ZESCO United), Felix Katongo (Primeiro de Agosto/ANG), William Njovu (Lusaka Dynamos).
Napad: Jacob Mulenga (Strasbourg/FRA), Felix Sunzu (Konkola Blades), Chris Katongo (Brondby/DAN), Dube Phiri (Primeiro de Agosto/ANG), Emmanuel Mayuka (Kabwe Warriors), James Chamanga (Moroka Swallows/JAR).

SUDAN

Slika 4 od 5.

Nakon 32 godine posta, Sudan se vraća u društvo afričke nogometne elite. Učinili su to na dojmljiv način, plasiravši se u kvalifikacijama ispred pobjednika iz 2004. - Tunisa. Nilski krokodili nalaze se u uzlaznoj putanji, rastuće gospodarstvo sve više ulaže u nogomet te se od Sudana i u budućnosti mogu očekivati dobri rezultati. Ipak, ove će godine, s obzirom na konkurenciju, teško do četvrtfinala.

Reprezentaciju vodi domaći trener Mohamed Abdallah, a svih 23 sudanskih igrača odabranih za Kup nacija dolaze iz dva najbolja kluba domaće lige - Al-Meerikha i Al-Hilala. Potonji je prošle sezone iznenadio Afriku plasiravši se u polufinale Lige prvaka.

Vratari: Bahaeldin Abdallah (Al-Merrikh), Akram El Hadi Salim (Al-Merrikh), Mahjoub El Moez (Al-Hilal).
Obrana: Mohamed Ali El Khider (Al-Hilal), Ahmed Al Basha (Al-Merrikh), Musa Al Tayeb (Al-Merrikh), Omer Bakheit (Al-Hilal), Amir Damer (Al-Merrikh), Alaeldin Ahmed Gibril (Al-Hilal), Khalid Hassan Ali (Al-Hilal).
Vezni red: Yousef Alaeldin (Al-Hilal), Hamouda Bashir (Al-Hilal), Badreldin El Doud (Al-Merrikh), Saifeldin Ali Idris (Al-Hilal), Hassan Isaac Korongo (Al-Hilal), Richard Gastin Lado (Al-Hilal), Mugahid Mohamed (Al-Merrikh), Haitham Mustafa (Al-Hilal), Mohamed Tahir (Al-Hilal).
Napad: Abdelhamid Amari (Al-Merrikh), Faisal Agab (Al-Merrikh), Alaeldin Babiker (Al-Merrikh), Haytham Tambal (Al-Merrikh).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!