Nogomet

Šahtar: Naoko lako do Istanbula

Antonija Pavlić • utorak, 19.05.2009.
Šahtar: Naoko lako do Istanbula
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Spašavanje sezone u kojoj su naslov prvaka Ukrajine već zarana morali prepustiti kijevskom Dynamu, pokušat će Šahtar ostvariti u finalu Kupa Uefe u srijedu - prvom njihovom, ali i prvom ukrajinskom u povijesti uopće. Presjek sezone malo upućenim promatračima ipak ne ulijeva neko preveliko povjerenje, premda je sigurno da motiva i želje nogometašima Mircea Lucescua - neće nedostajati. Pogledajmo zajedno kroza što su sve to prošli nogometaši Šahtara ove sezone.

U Kup UEFA uopće, stigli su kao trećeplasirani u skupini C Lige prvaka (Barcelona, Sporting, Basel), u koju su došli pak pobijedivši u trećem pretkolu zagrebački Dinamo s ukupnim rezultatom 5:1. U šesnaestini finala s 3:1 eliminirali su Modrićev i Ćorlukin Tottenham; moskovski CSKA u sljedećem kolu riješili sa po rutinskim zgoditkom na obje "strane", da bi se u četvrtfinalu progurali pokraj Marseillea, 2:0 pobjedom kod kuće i minimalnim porazom u gostima.

Polufinale je donijelo veliki okršaj dva ljuta rivala iz Ukrajine - Darija Srne naspram Ognjena Vukojevića i Gorana Sablića u dresu Dynama. U prvom su ogledu, tako, u Kijevu, zaslugom Fernandinha na jedvite jade uspjeli izbjeći poraz (1:1), da bi na svom stadionu uz identične muke u posljednjim trenucima uspjeli postići pobjednički pogodak i postati prva ukrajinska momčad u finalu Kupa UEFA.

U nacionalnom prvenstvu dva su kola prije kraja naslov prepustili ipak Vukojevićevom Dynamu, koji uz osjetno bolju gol razliku (50:30) trenutno ima i velikih 12 bodova više. U Kupu Ukrajine u finalu će 31. svibnja tek nastupiti protiv Vorskle, te tako pokušati barem malo spasiti "domaći" dio sezone.

Finalni ogled Kupa Uefe protiv njemačkog Werdera dočekat će, stoga, napose gladni i žedni trijumfa; u sezoni nestašice trofeja i izgubljenog naslova prvaka Ukrajine, ali i u sezoni u kojoj su prvi puta izborili finale jednog europskog natjecanja. Uz četiri prvenstva, 6 kupova, i 2 superkupa u domaćem prvenstvu, kuriozitetno je da nikada do ove godine nisu uspjeli napraviti veći europski rezultat - prvu će pravu priliku za to imati upravo 20. svibnja, i to predvođeni hrvatskim "kapetanom", Darijom Srnom.

Uz njega, kao glavne Šahtarove pokretačke snage apostrofirat ćemo Brazilce Jadsona, Fernandinha, Williana i Luis Adriana, koji zajedno čine praktički pola momčadi, ali i Bolivijca Marcela Morena, koji je nekoć nezaustavljivo tresao mreže u brazilskoj Seriji A.

Stupove obrane nakon vratara Andriya Pyatova čine Dmytro Čyngryskyy, Razvan Rat i Vjačeslav Ševluh, dok vezni red uz već spomenutog Srnu, Jadsona i Fernandinha često solidno upotpunjuje i Srbin Igor Duljaj. U manje-više takvom sastavu nastupit će momčad Mircea Lucescua i u srijedu, a u Istanbul su već odletjeli s 29 igrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!