Nogomet

Timişoara: Strelovit uzlet mladog kluba

Antonija Pavlić • petak, 28.08.2009.
Timişoara: Strelovit uzlet mladog kluba
Foto: Sandro Donda

Jedan od Dinamovih protivnika u skupini A Europske lige bit će i "krvnik" prošlogodišnjeg pobjednika Kupa UEFA, rumunjska Timişoara. Klub osnovan tek prije osam godina izbacio je u 3. pretkolu Lige prvaka ukrajinski Šahtar našeg Darija Srne, no ipak nije smogao snage za preskakanje i posljednje prepreke - bolji je ipak bio njemački Stuttgart...

Nogometni klub Timişoara trenutačno slovi za jednog od najpopularnijih rumunjskih sportskih kolektiva uopće, premda je oformljen tek 2002. godine i do sada se ne može pohvaliti niti jednim osvojenim trofejem.

Korijene vuče iz AEK Bukurešta vlasnika Antona Doboca, koji je nakon prelaska Politehnice Timisoare u rumunjsku prijestolnicu odlučio kontrirati i svoju momčad "situirati" u Temišvar.

Zauzevši Politehnicino mjesto pripalo im je i istovjetno ime, da bi ga u konačno FC Timişoara promijenili tek prošle godine. U prvoj sezoni u elitnom društvu rumunjskih nogometaša nisu briljirali - zauzeli su 14. mjesto i ostanak u Prvoj ligi izborili tek nakon razigravanja s Glorijom Buzau.

Naredne su sezone napredovali i osvojili osmo mjesto, no godinu potom ponovo gotovo čitavu polusezonu teško živjeli i uspjeli se izvući tek u drugome dijelu sjajnim preobražajem stigavši do šeste pozicije.

Nakon nekoliko sezona "plivanja" u prosječnosti konačno su iskočili i 2007./2008. izborili nastup u Kupu Uefa (prvi klub iz Temišvara kojemu je to uspjelo nakon 16 godina), premda se nisu posebno iskazali i ostvarili neki zapaženi rezultat.

Konačni pravi rezultat postigli su pak u sezoni 08./09., plasiravši se odmah iza prvoplasirane Unireje Urzicenije, te ispred velikana rumunjskog nogometa kao što su Steaua, Dinamo, Cluja i Rapida, automatski izborivši treće pretkolo Lige prvaka.

Malo su im šansi davali tada protiv pobjednika prošlogodišnjeg Kupa UEFA, ukrajinskog Šahtara, no Rumunji su kreirali pravu malu senzaciju i momčad Darije Srna "prebacili" u bubanj Kupa Uefe (2:2, 0:0). Snage za povijestan rezultat i plasman u skupine Lige prvaka ipak nisu imali - Stuttgart je slavio s 2:0, no unatoč tome porazu pripala im je nagrada plasmana u Europsku ligu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!