Nogomet

Anderlecht: Pobjedivi belgijski div

Vedran Attias • petak, 28.08.2009.
Anderlecht: Pobjedivi belgijski div
Foto: EPA

Anderlecht će biti jedan od tri protivnika s kojima će se Dinamo boriti za prolaz skupine A Europske lige. Belgijski klub je jak, no težak poraz od Lyona otkrio je i mnoge slabosti Dinamova protivnika...

Kuglice u Monte Carlu spojile su Dinamo s najvećim belgijskim klubom - Anderlechtom. Belgijski klub ove je sezone igrao pretkolo Lige prvaka, no na posljednjoj stepenici ih je zaustavio francuski Lyon. Klub iz Bruxellesa 29 puta bio je belgijski prvak, osvojili su devet kupova, jedan UEFA kup (1982.) i dvije Lige prvaka (1976. i 1978.).

Belgijski klub igra na stadionu koji prima nešto više od 26.000 mjesta s time da na europske utakmice, zbog sigurnosnih razloga, stane malo više od 21.000 gledatelja. Trener Anderlechta je Ariel Jacobs, bivši nogometaš koji nije napravio posebnu igračku karijeru, a na klupi Anderlechta sjedi od 2007. kada je prvo bio pomoćnik, a potom preuzeo kormilo.

Anderlecht je prošlu sezonu završio na prvom mjestu, no nije osvojio naslov jer je u doigravanja Standard bio bolji u dvije utakmice i okitio se naslovom prvaka. Dok je aktualni prvak u sezonu krenuo s tri neriješena, Anderlecht ima četiri pobjede u četiri utakmice i silovito je krenuo po 30. naslov.

Što se tiče momčadi, najjače karike kluba su tri vezna igrača: Lucas Biglia, Jan Polak i Mbark Boussoufa, a tu je i belgijski reprezentativac Guillaume Gillet, također vezni igrač. Ukupna vrijednost momčadi, prema stranici Transfermarkt.de, iznosi oko 75 milijuna eura (Dinamo vrijedi 38).

Iako se nedvojbeno radi o jakoj momčadi, sigurno nisu najjači mogući protivnik kojeg je Dinamo mogao dobiti iz druge jakosne skupine i isto tako je jasno kako na Maksimir neće doći kao favoriti. Naravno, Anderlecht vjerojatno je bolja momčad od Dinama, ali nikako ne spada u onu grupu momčadi protiv kojih Dinamo nema nikakve šanse.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!