Nogomet

Ajax: Blistava prošlost skriva slabosti

Tomislav Pacak • petak, 28.08.2009.
Ajax: Blistava prošlost skriva slabosti
Foto: EPA

Ajaxovo ime zaziva respekt, no aktualna momčad i njeni rezultati nisu u skladu s bogatom poviješću. "Kopljanici" su već godinama u krizi, ono što i stvore u školi brzo prodaju, a brojne promjene na klupi onemogućuju bilo kakav kontinuitet u stvaranju momčadi...

Četverostruki prvak Europe danas je miljama daleko od tih dana - početka sedamdesetih kada su Johan Cruyff i društvo tri puta u nizu pokorili Europu, te sredine devedesetih kada je Louis van Gaal stvorio nepobjedivu momčad koja je u sezoni 1994./1995. tri puta pobijedila dotadašnjeg prvaka Milana te neporažena završila sva natjecanja.

Bosmanovo pravilo uništilo je Van Gaalovu momčad, a Ajax se nakon toga nikada do kraja nije oporavio. Tražilo se pravo rješenje na klupi, ali podatak da Ajax, inače 29 puta prvak Nizozemske, nije osvojio prvenstvo još od sezone 2003./2004. dovoljno govorilo da se u tome nije uspjelo.

Pokušavali su Ajax na staze slave vratiti Ronald Koeman, Danny Blind, Henk ten Cate i Marco van Basten, ali brojne prodaje igrača onemogućile su bilo kakvo stvaranje ozbiljne momčadi. Ne čudi stoga da Ajax proteklih godina gleda u leđa PSV-u (i lani AZ-u), a da je u Europi samo potpuno sporedni lik koji ispada u ranim fazama Kupa Uefa; pretprošle godine u 1. ih je kolu izbacio upravo zagrebački Dinamo.

Ajax danas nema snažniju momčad nego tada, barem ne na papiru. Što će Martin Jol, koji je ovog ljeta preuzeo momčad, od tog tijesta složiti, pokazat će vrijeme, no Ajaxov roster ne nudi razlog za strah.

U prvenstvu su "Kopljanici" krenuli s dvije čiste pobjede (Groningen i RKC), no dobar start pokvarili su porazom u trileru kod PSV-a (4:3) i domaćim remijem sa Spartom (0:0). U 4. pretkolu Europske lige vrlo uvjerljivo prošli su Slovan sa 7:1, nakon "petarde" bez primljenog gola kod kuće.

Uvjerljivo prva violina momčadi je Luis Suarez koji se nazabijao golova (pet u prvenstvu, četiri u Europskoj ligi), a napad se općenito čini jačim dijelom momčadi - uz Urugvajca su je veteran Dennis Rommedahl koji se ovog ljeta vratio u klub, Sulejmani, Bakircioglu, te za Hrvatsku vezani Cvitanić (malo manje) i Bodul.

Na vratima je neprikosnoven Maarten Stekelnburg, koji nije ni slaba, ali ni posebno jaka karika momčadi, dok je obrana ovog ljeta pretrpila udarac odlaskom Vermaelena u Arsenal. Standardni su njegovi sunarodnjaci Alderweireld i Vertonghen, uz njih najčešće i Wielaert i Van der Wiel. Malo poznata imena, a osim Wialerta, to su redom europski neiskusni igrači.

Jol se za sada najviše muči u izboru vezne linije, dosta igra pridošlica Demy de Zeeuw, tu je i Dinamu poznati Emanuelson, novak Atouba, Marokanac Aissati, Kamerunac Enoh, Nizozemac Anita. Realno, nisu to imena koja izazivaju strahopoštovanje; respekt da, u Ajaxu se ipak ne igra slučajno, no razloga za strah nema - Ajaxo ime puno je snažnije od momčadi.

To, međutim, ne mijenja činjenicu da će, ako ništa zbog tog imena, Ajax biti favorit protiv Dinama.

Modri su, međutim, pokazali da im od svih europskih velikana Ajax iz nekog razloga dobro leži, dva puta su slavili velike pobjede na amsterdamskoj Areni - 1998. u Ligi prvaka (1:0, Josip Šimić), te prije dvije sezone u 1. kolu Kupa Uefa (3:2, Modrić-11m, Mandžukić 2). Doma nije bilo tako uspješno, 0:0 u Ligi prvaka i 0:1 u Kupu Uefa, ali ukupan učinak svakako je pozitivan.

Gaženje Slovana upozorava da je Jol složio efikasnu ekipu u kojoj iskače neugodni Suarez, no već je i nekoliko utakmica u Eredivisie pokazalo da ovaj Ajax ima slabe točke koje Dinamo može iskoristiti. Nažalost, više ne može računati na opuštanje kod "Kopljanika", do sada su vjerojatno već naučili da Dinamo neće pasti sam od sebe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!