Zimski sportovi

Četvrta pobjeda za Poutiainen

Antonija Pavlić • subota, 24.10.2009.
Četvrta pobjeda za Poutiainen
Foto: Nikola Movrić

Otvaranje nove skijaške sezone ženskim veleslalomom opravdalo je očekivanja. U uzbudljivoj drugoj vožnji Tanja Poutiainen odnijela je tijesnu pobjedu nad Kathrin Zettel, dok je prvoplasiranoj iz jutarnje vožnje Denise Karbon slabim donjim dijelom staze na koncu pripalo tek treće mjesto. Finkinja je ovim trijumfom broj veleslalomskih pobjeda podignula na četiri, dok ukupan broj za sada stoji na devet.

Denise Karbon ipak nije uspjela zadržati veliku prednost iz prve vožnje i novu sezonu Svjetskoga kupa otvoriti na najbolji mogući način. Umjesto nje to je učinila braniteljica Malog kristalnog globusa Tanja Poutiainen, slavivši s tek stotinkom sekunde prednosti pred Kathrin Zettel.

Podaci o utrci

Sölden, veleslalom (Ž)
Staza: Rettenbach
Start: 3050 metara
Cilj: 2690 metara
Vertikalni pad: 360 metara
1. vožnja: Anders Pärson (ŠVE)
2. vožnja: Trevor Wagner (SAD)
Broj vrata: 45
Ukupno skijašica: 76

Potonja Austrijanka drugu je vožnju vjerojatno odradila i najbolje, premda joj je službeno pripalo tek sedmo mjesto. Ipak, pobjede i mogućnosti da se u povijest upiše kao prva koja je na otvaranju u Söldenu pobijedila dvije godine za redom, stajala ju je velika pogreška na strmijem dijelu staze koja joj je odnijela i pola sekunde.

Najniže mjesto na postolju ugrabila je vodeća u prvoj vožnji Karbon, dok se iza nje smjestila Slovenka Tina Maze. Petu i šestu poziciju okupirale su Šveđanke - Maria Pietilae-Holmner i Anja Paerson, koja je rezultat iz prve vožnje popravila za četiri mjesta prvenstveno zahvaljujući odlično odvoženom donjem dijelu.

Svjetska prvakinja iz Val d'Iserea Kathrin Hoelzl također je nešto bolje odradila popodnevnu utrku, no 13. vrijeme na kraju joj je donijelo "samo" sedmu poziciju. Na osmo mjesto plasirala se još jedna Njemica Viktoria Rebensburg, dok je deveto mjesto pripalo braniteljici Velikog kristalnog globusa Lindsey Vonn.

Najbolju drugu vožnju odradila je sa startnim brojem 28 Talijanka Camilla Alfieri, time samo potvrdivši dobre rezultate Talijanki iz prve vožnje. Nažalost, bodove nakon odlične pozicije nije uspjela ugrabiti Manuela Moelgg, koja je gotovo na samom startu naletjela na jednu od brojnih rupa koje su se tokom dana stvorile na stazi i padom okončala svoj prvi ovogodišnji nastup.

Sve dobre vijesti, ipak, pomalo je zasjenila jedna ružna. Austrijanka Nicole Hosp koja je zbog ozljede koljena pauzirala još od sljemenske Snježne kraljice prošle godine, nezgodno je pala na gornjem dijelu staze u prvoj vožnji, te je permanentno helikopterom prebačena u obližnju kliniku. Detaljniji pregledi još nisu okončani, no prema prvim informacijama sumnja se na obnovu ozljede, istegnuće ili čak puknuće ligamenata.

Sölden, veleslalom (Ž), konačni rezultati:
1. Tanja Poutiainen (Finska, VOELKL) 1:12.82
2. Kathrin Zettel (Austrija, ATOMIC) +0.01
3. Denise Karbon (Italija, FISCHER) +0.32
4. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +0.84
5. Maria Pietilae-Holmner (Švedska, ROSSIGNOL) +0.88
6. Anja Paerson (Švedska, HEAD) +0.95
7. Kathrin Hoelzl (Njemačka, FISCHER) +1.20
8. Viktoria Rebensburg (Njemačka, NORDICA) +1.42
9. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) +1.39
10. Camilla Alfieri (Italija, STOECKLI) +1.47

Ukupni poredak Svjetskog kupa skijašica

Poredak veleslaloma - skijašice

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!