Zimski sportovi

"Napokon pobjeda u Söldenu"

Antonija Pavlić • subota, 24.10.2009.
"Napokon pobjeda u Söldenu"
Foto: Kristijan Komarica

Na otvaranju skijaške sezone tradicionalno nitko nije tužan. Potvrdila je to i utrka veleslaloma u Söldenu u kojoj su slavile redom Tanja Poutiainen, Kathrin Zettel i Denise Karbon...

Tanja Poutiainen bila je presretna ulaskom u novu sezonu Svjetskoga kupa. Nakon što se u dva navrata, prošle godine i 2004. morala zadovoljiti drugim mjestom, na stazi ponad Söldena konačno je ostvarila prvu pobjedu.

"Uvijek sam vjerovala da je Sölden pravo skijalište za mene. Znam da ovdje uvijek mogu biti sretna, a sada to uistinu jesam. Odvozila sam dvije prelijepe vožnje za četvrtu veleslalomsku pobjedu i presretna sam što sam i ovdje napokon ubilježila trijumf", rekla je sjajna Finkinja, braniteljica Malog veleslalomskog kristalnog globusa iz prošle sezone.

"Staza je bila dosta grbava i nisi mogao vidjeti gdje su točno rupe zbog jakog sunca. Dobro sam se pripremila za ovu utrku i na treninzima jer smo gotovo stalno bili na tvrdim stazama u Europi. Bila sam puna samopouzdanja, možda je i to jedan od razloga ovako dobroj prezentaciji."

Prošlosezonska pobjednica premijerne utrke Kathrin Zettel ovoga se puta morala zadovoljiti drugom pozicijom. Prevladala je jedna stotinka sekunde koju je Austrijanka izgubila ogromnom pogreškom na strmom dijelu staze.

"Svjesna sam da me pobjede koštala pogreška. Previše sam zarubila i gotovo izgubila ravnotežu, a zbog toga na kraju mogu biti sretna i s drugom pozicijom", rekla je simpatična Austrijanka.

"Drago mi je što je ova utrka napokon okončana i što sam mogla vidjeti kakva je moja trenutačna forma u usporedbi s ostalim curama. Pokušat ću sve ovo sada ostaviti iza sebe i krenuti dalje. Ne razmišljam o ukupnoj pobjedi, daleko je to još za mene. Koncentriram se isključivo na svaku sljedeću utrku."

Poseban pozdrav na kraju je uputila svojoj nesretnoj kolegici iz reprezentacije Nicole Hosp koja je već u prvoj utrci obnovila ozljedu koljena zbog koje je pauzirala od sljemenske Snježne Kraljice. "Niki želim što brži oporavak, nadam se da će ubrzo ponovno biti na snijegu s nama."

Trećeplasirana Denise Karbon uz Michaelu Kirchgasser i Manuelu Moelgg može se nazvati najvećom tragičarkom utrke. Odličnu poziciju iz prve vožnje i održavanje gotovo istovjetne prednosti kroz cijelu stazu prosula je u nekoliko posljednjih metara.

"Nisam nezadovoljna", rekla je. "Sretna sam zbog trećeg mjesta, ipak je to podij i dobar rezultat. Otvaranje sezone bilo je odlično, zadovoljna sam svojim nastupom. Drugu vožnju odvozila sam puno slabije nego prvu; kao da sam bila u grču i nisam mogla pustiti skiju."

Dosta problema u prvoj vožnji imale su zbog rupa na stazi skijašice s visokim startnim brojevima, dok je druga vožnja takve probleme donijela onima najboljima. "Na stazi je bilo dosta rupa, nije se moglo voziti agresivno i na glavu jer bi to vjerojatno rezultiralo prosipanjem bodova. No, ponovit ću - treće mjesto na otvaranju sezone za mene je odličan rezultat."

Braniteljica Velikog kristalnog globusa iz prošle sezone Amerikanka Lindsey Vonn godinu je otvorila istovjetnim rezultatom kao i prošlu - osmim mjestom. U američkom taboru stoga se nadaju i istom završetku.

"Kada skijam uvijek dajem sve od sebe. U veleslalomu mi je trenutačno jedino važno da stignem do cilja i osvojim bodove za ukupni poredak. Brze discipline su moj trenutak, tu ću vrebati velike bodove."

Tokom ljeta, otkrila je, puno je radila upravo na veleslalomu i nada se da će to uspjeti okruniti već ove sezone."Mislim da sam u veleslalomu napravila korak naprijed. Možda ga niste vidjeli danas, ali doći će i to s vremenom. Naporno treniram, no moram napraviti još puno milja na novoj opremi. Definitivno nisam izgubila formu i znanje, upravo suprotno - na Headovim skijama osjećam se još bolje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!